Spagetti alla Norma

Spagetti alla Norma med aubergine- och tomatsås. En klassisk italiensk pasta från Sicicilien. Vardagsmat på Ialienska. Vegan och vegetarisk. Toppa gärna med riven parmesan och färsk basilika. Servera med gott bröd till. 

Räkna ca 500 gram aubergine och en halv var per portion. De varierar ju dock i storlek men nedan har jag tagit två aubergine till fyra portioner. 

Passa på när auberginen är billig och i säsong ex. i mitt- och slut på sommaren. 

4 portioner Spagetti alla Norma

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 32 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti
  • 2 aubergine
  • TOMATSÅS: 2 burkar krossade eller passerade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika eller några blad färsk basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk oregano
  • 0,5 dl riven parmesanost (valfritt)
  • 8 blad färsk basilika att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skär aubergine i bitar ex. kvartar eller tärningar. Lägg dem i en bunke och strö över en tsk salt. Blanda runt och låt stå. Saltet drar ut bitter smak ur auberginen.
  2. TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
  3. Fräs löken i några msk av olivoljan i en kastrull. Skala och pressa i vitlöken.
  4. Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek någon minut till.
  5. Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka på medelvärme minst 15 minuter. Tomatsåsen blir godare ju längre den får koka - så har du tid låt den stå och puttra någon timme. Späd ev med lite vatten så den inte kokar torrt. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
  6. Koka upp vatten till spagettin.
  7. Skölj av saltet från auberginen och skaka av i ett durkslag. Torka med lite hushållspapper.
  8. Fräs auberginebitarna i olivolja hälften i taget så att de får färg. Krydda med oregano, salt och peppar efter hand. Lägg över i tomatsåsen efter hand. Låt aubergine- och tomatsåsen stå och puttra medan du kokar pastan.
  9. Koka spagettin enligt paket (brukar vara 8-11 minuter beroende på märke).
  10. Servera spagettin med aubergine- och tomatsåsen. Blanda gärna runt allting. Gott och fint på pastan är riven parmesan och färsk grovhackad basilika.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer