Spagetti alla Norma
Spagetti alla Norma med aubergine- och tomatsås. Min variant på denna klassisk italiensk pasta från Sicilien. Vardagsmat på Ialienska.
Tillagning
- Skölj och skär aubergine i bitar ex. kvartar eller tärningar. Lägg dem i en bunke och strö över en tsk salt. Blanda runt och låt stå. Saltet drar ut bitter smak ur auberginen.
- TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
- Fräs löken i några msk av olivoljan i en kastrull. Skala och pressa i vitlöken. Fräs runt vitlöken.
- Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek någon minut till.
- Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka på medelvärme minst 25 minuter. Tomatsåsen blir godare ju längre den får koka - så har du tid låt den stå och puttra 1-2 timmar. Späd ev med lite vatten så den inte kokar torrt. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
- Skölj av saltet från auberginen och skaka av i ett durkslag. Torka med lite hushållspapper.
- Fräs auberginebitarna i olivolja hälften i taget så att de får färg. Krydda med oregano, salt och peppar efter hand. Lägg över i tomatsåsen efter hand. Låt aubergine- och tomatsåsen stå och puttra medan du kokar pastan.
- Koka upp vatten till spagettin.
- Koka spagettin enligt paket (brukar vara 8-11 minuter beroende på märke).
- Servera spagettin med aubergine- och tomatsåsen. Blanda gärna runt allting. Gott och fint på pastan är riven parmesan och färsk grovhackad basilika.
Serveringsförslag
- Riven parmesan och färsk basilika passar att hacka över vid servering.
- Servera gärna med god hembakad bröd som baguette. Eller köpt baguette eller bake-off bröd till.
Varianter
- Vegan och vegetarisk om du utesluter ost på toppen - annars är det gott att toppa med riven parmesan.
- Du kan ta annan pasta istället för spagetti som tagliatelle, penne eller valfri sort.
- En variant är att koka med aubergine i såsen länge på låg värme i ca 1-2 timmar så man kan mosa sönder auberginen i såsen.
- Ännu mer smak får såsen om den dessutom får stå något dygn - så laga den gärna dagen innan.
Val av aubergine
Räkna ca 400 gram aubergine vilket är ca en halv aubergine per portion. De varierar ju dock i storlek men nedan har jag tagit två aubergine till fyra portioner.
Passa på när auberginen är billig och i säsong ex. i mitt- och slut på sommaren.
Uppskattat näringsvärde per portion: 587 kcal