Spagetti med bacon och soltorkad tomat

Introduktion och förberedelse

Spagetti med bacon, soltorkad tomat, basilika, vitlök och chili samt riven ost.

En god och enkel pasta att laga.

Serveringsförslag

  • Passar till middag, lunch men också till fest med ett glas gott rött vin som italiensk Sangiovese.
  • På bilden hade jag en sallad till av skivade tomater, isbergssallad samt rödkål masserad med salt och balsamvinäger samt kokta marinerade vita bönor med fryst hackad persilja, olivolja och röd vinäger.
  • Annars passar valfri sallad - fler tips på grönsallad här.
  • Extra festligt är vitlöksbaguette till pastan.

Varianter

  • Bacon kan uteslutas och ersättas med mer soltorkad tomat så har du en mycket god vegetarisk spagetti. eller bytas mot Italienskt pancetta, kalkonbacon eller annat rökt fläsk.
  • Fryst hackad basilika kan bytas mot färsk basilika - räkna ca 1 dl grovt hackad färsk basilika.
  • Röd chili kan bytas mot några krm chiliflakes eller annan valfri chili eller chilisås.
  • Det finns hackade soltorkade tomater du kan använda istället för hela soltorkade tomater.
  • Spagetti kan bytas mot annan pasta som skruvar, penne, fettucine eller bucatini.

Spagettin serverad med sallad och riven ost
Spagettin serverad med sallad och riven ost. Som riven ost kan du ta billigare riven pastaost (som jag gjorde på bilden) eller finare riven pamesan eller grana padano.

4 portioner spagetti med bacon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 1 pkt bacon
  • 8 soltorkade tomater i olja
  • 4 msk olivolja
  • 1,5 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt, spansk peppar
  • 0,5 dl hackad fryst basilika
  • 1 dl riven italiensk pastaost som parmesan, grana padano eller liknande
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja spagetti enligt paket.
  2. Laga under tiden resten: Skär bacon i tärningar och lägg i en stekpanna.
  3. Skala och hacka eller pressa vitlök och tillsätt den.
  4. Skölj, dela och skrapa ur fröna på chilifrukten. Hacka chilifrukten.
  5. Fräs bacon, vitlök samt chilin i olivolja på medelvärme tills baconen är välstekt och lite knaprig. Ca 5 minuter.
  6. Hacka de soltorkade tomaterna och rör i med baconen så de blir varma. Sätt åt sidan.
  7. När spagettin kokat klart. Smaka på den. Häll av pastan i durkslag.
  8. Blanda pastan med bacon och soltorkade tomater samt tillsätt basilika och riven ost. Blanda väl i en stor panna med höga kanter, skål eller gryta.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Spagettin är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.8 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 495 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-07