Spagetti med bacon och soltorkad tomat
Spagetti med bacon, soltorkad tomat, basilika, vitlök och chili samt riven ost.
En god och enkel pasta att laga.
Tillagning
- Börja spagetti enligt paket.
- Laga under tiden resten: Skär bacon i tärningar och lägg i en stekpanna.
- Skala och hacka eller pressa vitlök och tillsätt den.
- Skölj, dela och skrapa ur fröna på chilifrukten. Hacka chilifrukten.
- Fräs bacon, vitlök samt chilin i olivolja på medelvärme tills baconen är välstekt och lite knaprig. Ca 5 minuter.
- Hacka de soltorkade tomaterna och rör i med baconen så de blir varma. Sätt åt sidan.
- När spagettin kokat klart. Smaka på den. Häll av pastan i durkslag.
- Blanda pastan med bacon och soltorkade tomater samt tillsätt basilika och riven ost. Blanda väl i en stor panna med höga kanter, skål eller gryta.
- Smaka av med salt och peppar.
- Spagettin är klar att servera.
Serveringsförslag
- Passar till middag, lunch men också till fest med ett glas gott rött vin som italiensk Sangiovese.
- På bilden hade jag en sallad till av skivade tomater, isbergssallad samt rödkål masserad med salt och balsamvinäger samt kokta marinerade vita bönor med fryst hackad persilja, olivolja och röd vinäger.
- Annars passar valfri sallad - fler tips på grönsallad här.
- Extra festligt är vitlöksbaguette till pastan.
Varianter
- Bacon kan uteslutas och ersättas med mer soltorkad tomat så har du en mycket god vegetarisk spagetti. eller bytas mot Italienskt pancetta, kalkonbacon eller annat rökt fläsk.
- Fryst hackad basilika kan bytas mot färsk basilika - räkna ca 1 dl grovt hackad färsk basilika.
- Röd chili kan bytas mot några krm chiliflakes eller annan valfri chili eller chilisås.
- Det finns hackade soltorkade tomater du kan använda istället för hela soltorkade tomater.
- Spagetti kan bytas mot annan pasta som skruvar, penne, fettucine eller bucatini.
Uppskattat näringsvärde per portion: 495 kcal