Smörrebröd med lax och majonnäs

Introduktion och förberedelse

Goda smörrebröd eller min version av små danska smörgåsar med rökt lax, majonnäs och citron.

Serveringsförslag

  • Passar som förrätt på egen hand.
  • Eller lätt lunch, brunch eller middag tillsammans med fler smörrebröd - räkna förslagsvis 2-3 totalt. Fixa exempelvis en lyxig dansk lunch med fler varianter på smörrebröd.

Varianter

Att dricka till

Gott med kall öl - gärna dansk pilsner eller IPA som Mikkeller samt kyld dansk snaps som Gammeldansk eller akvavit.

10 smörrebröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 50 gram smörgåsmargarin eller smör
  • 10 skivor ljust bröd eller grovt rågbröd, ca 10 x 4 cm stora
  • 10 små salladsblad grönsallad
  • 10 stora skivor rökt lax
  • 2 dl majonnäs
  • 5 körsbärstomater
  • 0,5 citron
  • 10 små kvistar färsk dill

Tillagning

  1. Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör.
  2. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva.
  3. Lägg på en skiva lax, toppa med en klick majonnäs, en skiva citron samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen. Garnera med plockad dill. Smörrebröd med lax klart att servera.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 207 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-23