Seitanspett

Introduktion och förberedelse

Vegetariska och vegana grillspett med seitan (vetegluten) marinerade i soja, ingefära, chili, vitlök och färsk koriander samt olja.

Seitan görs av vetegluten och vatten. Det har fint tuggmotstånd och mycket protein. Passar utmärkt för vegetarianer och veganer.

Vetegluten är lite svårt att hitta - tips är att fråga i butik specialiserad på vegetariskt sortiment. Så ut och leta.

Här har jag gjort egen seitan men du kan också köpa färdig seitan.

Istället för hemgjord seitan kan du köpa seitan eller ersätta med tempeh eller tofu eller annat sojabaserat protein.

Serveringsförslag

Servera seitanspetten med valfria tillbehör.

  • Ett förslag är som på bilden med wokade grönsaker (fräs zucchini, minimajs, broccoli, gul lök, röd paprika och purjolök i olja samt ös över marinaden du använt till seitanspetten samt extra ljus soja blandat med 1 dl vatten och 1 tsk maizena - red till en woksås).
  • Gott med kokt klibbigt ris till som jasminris. Råris eller nudlar passar också.
  • Garnera gärna med färsk koriander om du gillar det.
  • Svarta eller vita sesamfrön kan man också garnera med.

Tahinisås

Vidare toppade jag som på bilden med en kall sås av 1 pkt - 2 dl - Oatly fraiche blandad med 2 msk tahini sesampasta.

Seitanspett marinerade i soja, ingefära, chili, vitlök och färsk koriander samt olja. Serverade med wokade grönsaker (fräs zucchini, minimajs, broccoli, gul lök, röd paprika och purjolök i olja samt marinad.
Seitanspett marinerade i soja, ingefära, chili, vitlök och färsk koriander samt olja. Serverade med wokade grönsaker (fräs zucchini, minimajs, broccoli, gul lök, röd paprika och purjolök i olja samt marinad.

3 portioner seitanspett, 6 små spett

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl vetegluten
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • Marinad: 3 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad eller riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 3 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 msk socker, gärna råsocker

Tillagning

  1. Värm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke.
  3. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg.
  4. Knåda degen i 5 minuter.
  5. Låt seitandegen vila i 20 minuter.
  6. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme.
  7. Nu kan du forma seitandegen och skära i önskad form. Förslagsvis till små seitanbitar som på bilden lagom till spett och att steka, panera eller woka.
  8. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda.
  9. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle.
  10. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara.
  11. Häll av i durkslag och lägg i marinad.
  12. Marinad: Skala och pressa vitlök i en skål. Skala och finhacka eller riv i ingefära.
  13. Hacka chili och tillsätt dem.
  14. Tillsätt soja, matolja samt socker.
  15. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt.
  16. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen.
  17. Lägg träspett i blöt om du använder det.
  18. Trä förslagsvis tre seitanbitar på varje spett.
  19. Grilla dem någon minut på varje sida tills de fått färg och är genomvarma. De kan också stekas i stekpanna eller grillas i ugnen.
  20. Salta och peppra grillspetten samt pensla dem gärna med marinaden innan servering.
  21. Servera seitanspetten med valfria tillbehör. Garnera gärna med färsk koriander.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: