Seitan Barbequespett

Vegetariska och vegana spett som är mycket goda att grilla. Seitan görs av vetegluten som här marineras i barbequesås, soja, ingefära, chili, vitlök och färsk koriander samt olja.
Seitan har fint tuggmotstånd och mycket protein. Dubbla ev. satsen seitan och frys in till nästa gång.
Servera seitanspetten med valfria tillbehör. Ett förslag är som på bilden med extra barbequesås, wokade grönsaker (fräs zucchini, minimajs, broccoli, gul lök, röd paprika och purjolök i olja samt ös över marinaden du använt till seitanspetten samt extra ljus soja blandat med 1 dl vatten och 1 tsk maizena - red till en woksås).
Gott till barbequespetten är även jasminris eller råris.

3 portioner seitan barbequespett, 6 spett

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl vetegluten
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • Marinad: 1,5 dl barbequesås ex. Sweet Baby Rays
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad eller riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 3 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 msk socker, gärna råsocker
  • 6 träspett

Tillagning

  1. Värm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke.
  3. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg.
  4. Knåda degen i 5 minuter.
  5. Låt seitandegen vila i 20 minuter.
  6. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme.
  7. Nu kan du forma seitandegen och skära i önskad form. Förslagsvis till små seitanbitar som på bilden lagom till spett och att steka, panera eller woka.
  8. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda.
  9. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle.
  10. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara.
  11. Häll av i durkslag och lägg i marinad.
  12. Marinad: Mät upp BBQ-sås i en skål.
  13. Skala och pressa i vitlök.
  14. Skala och finhacka eller riv i ingefära samt tillsätt den.
  15. Hacka chili och tillsätt dem.
  16. Tillsätt soja, matolja samt socker.
  17. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt.
  18. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen.
  19. Lägg träspett i blöt om du använder det.
  20. Trä förslagsvis tre seitanbitar på varje spett.
  21. Grilla dem någon minut på varje sida tills de fått färg och är genomvarma. De kan också stekas i stekpanna eller grillas i ugnen. Salta och peppra grillspetten samt pensla dem med marinaden.
  22. Servera seitanspetten med valfria tillbehör. Garnera några msk av marinaden, extra BBQ-sås samt gärna med färsk koriander.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer