Spontansallad med bacon och ägg

En blandad sallad med bacon, ägg, grönsallad, kidneybönor, paprika, bönor, lök, majs och tomater i vinäger och olivolja smaksatt med lite chili.
Du kan ta andra och laga din egen spontansallad ex. med andra bönor, tärnad ost, skinka, kassler, grillad kyckling, rivna morötter, rivna betor, kokt bulgur, kokt vete, groddar, babyspenat, riven rotselleri, rostade nötter som valnötter, solrosfrön, frukt som tärnat äpple, päron, ädelost osv efter tycke och blanda din egen spontansallad.
Vill du ha en vegetarisk sallad kan du ersätta baconet och ägg med soltorkad tomat samt tofu eller tärnad ost.
En god och nyttig sallad som passar som egen rätt till lunch eller lätt middag eller som tillbehör. Gi- och LCHF-anpassad (skippa ev. majsen). Tack Björn som GI-bantar.

6 portioner blandsallad med bacon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 paket bacon
  • 4 ägg
  • 150 gram blandad grönsallad
  • 1 röd paprika
  • 1 dl hackad purjolök eller rödlök
  • 10 cocktailtomater eller 2 tomater
  • 10 cm gurka
  • 1 burk kokta bönor ex. kidneybönor
  • 1 liten burk majs
  • 3 msk vinäger som vit- röd- eller balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg äggen äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och ta tiden från att det kokar ca 7 minuter så blir de hårdkokta. Häll av och skölj sedan i kallt vatten. Förbered resten under tiden.
  2. Strimla bacon.
  3. Stek bacon knaprigt i en panna. Häll ev. av fettet och låt sedan svalna.
  4. Förbered under tiden sallad: Skölj salladen och lägg i en stor skål.
  5. Skölj paprika och tärna den.
  6. Skölj, skala och strimla löken.
  7. Skölj och skiva tomater.
  8. Skölj och skiva gurka.
  9. Blanda alla grönsaker med salladen.
  10. Skölj bönor och blanda i dem.
  11. Skölj majsen och blanda i den.
  12. Blanda alla grönsaker med vinäger, olivolja samt chiliflakes.
  13. Skala äggen och dela i klyftor.
  14. Servera salladen med bacon och ägg på toppen. Du kan ev. salt och peppra salladen något. Gärna med lite flingsalt och nymald svartpeppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer