Spontansallad med bacon och ägg

Introduktion och förberedelse

En blandad sallad med bacon, ägg, grönsallad, kidneybönor, paprika, bönor, lök, majs och tomater i vinäger och olivolja smaksatt med lite chili.

En god och nyttig sallad som passar som egen rätt till lunch eller lätt middag eller som tillbehör. Gi- och LCHF-anpassad om du utesluter majsen.

Varianter

Du kan ta andra och laga din egen spontansallad ex. med andra bönor, tärnad ost, skinka, kassler, grillad kyckling, rivna morötter, rivna betor, kokt bulgur, kokt vete, groddar, babyspenat, riven rotselleri, rostade nötter som valnötter, solrosfrön, frukt som tärnat äpple, päron, ädelost osv efter tycke och blanda din egen spontansallad.

Vill du ha en vegetarisk sallad kan du ersätta baconet och ägg med soltorkad tomat samt tofu eller tärnad ost.

6 portioner blandsallad med bacon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 paket bacon
  • 4 ägg
  • 150 gram blandad grönsallad
  • 1 röd paprika
  • 1 dl hackad purjolök eller rödlök
  • 10 cocktailtomater eller 2 tomater
  • 10 cm gurka
  • 1 burk kokta bönor ex. kidneybönor
  • 1 liten burk majs
  • 3 msk vinäger som vit- röd- eller balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg äggen äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och ta tiden från att det kokar ca 7 minuter så blir de hårdkokta. Häll av och skölj sedan i kallt vatten. Förbered resten under tiden.
  2. Strimla bacon.
  3. Stek bacon knaprigt i en panna. Häll ev. av fettet och låt sedan svalna.
  4. Förbered under tiden sallad: Skölj salladen och lägg i en stor skål.
  5. Skölj paprika och tärna den.
  6. Skölj, skala och strimla löken.
  7. Skölj och skiva tomater.
  8. Skölj och skiva gurka.
  9. Blanda alla grönsaker med salladen.
  10. Skölj bönor och blanda i dem.
  11. Skölj majsen och blanda i den.
  12. Blanda alla grönsaker med vinäger, olivolja samt chiliflakes.
  13. Skala äggen och dela i klyftor.
  14. Servera salladen med bacon och ägg på toppen. Du kan ev. salt och peppra salladen något. Gärna med lite flingsalt och nymald svartpeppar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 289 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.