Spontansallad med bacon och ägg

En blandad sallad med bacon, ägg, grönsallad, kidneybönor, paprika, bönor, lök, majs och tomater i vinäger och olivolja smaksatt med lite chili.
Du kan ta andra och laga din egen spontansallad ex. med andra bönor, tärnad ost, skinka, kassler, grillad kyckling, rivna morötter, rivna betor, kokt bulgur, kokt vete, groddar, babyspenat, riven rotselleri, rostade nötter som valnötter, solrosfrön, frukt som tärnat äpple, päron, ädelost osv efter tycke och blanda din egen spontansallad.
Vill du ha en vegetarisk sallad kan du ersätta baconet och ägg med soltorkad tomat samt tofu eller tärnad ost.
En god och nyttig sallad som passar som egen rätt till lunch eller lätt middag eller som tillbehör. Gi- och LCHF-anpassad (skippa ev. majsen). Tack Björn som GI-bantar.

6 portioner blandsallad med bacon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 paket bacon
  • 4 ägg
  • 150 gram blandad grönsallad
  • 1 röd paprika
  • 1 dl hackad purjolök eller rödlök
  • 10 cocktailtomater eller 2 tomater
  • 10 cm gurka
  • 1 burk kokta bönor ex. kidneybönor
  • 1 liten burk majs
  • 3 msk vinäger som vit- röd- eller balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg äggen äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och ta tiden från att det kokar ca 7 minuter så blir de hårdkokta. Häll av och skölj sedan i kallt vatten. Förbered resten under tiden.
  2. Strimla bacon.
  3. Stek bacon knaprigt i en panna. Häll ev. av fettet och låt sedan svalna.
  4. Förbered under tiden sallad: Skölj salladen och lägg i en stor skål.
  5. Skölj paprika och tärna den.
  6. Skölj, skala och strimla löken.
  7. Skölj och skiva tomater.
  8. Skölj och skiva gurka.
  9. Blanda alla grönsaker med salladen.
  10. Skölj bönor och blanda i dem.
  11. Skölj majsen och blanda i den.
  12. Blanda alla grönsaker med vinäger, olivolja samt chiliflakes.
  13. Skala äggen och dela i klyftor.
  14. Servera salladen med bacon och ägg på toppen. Du kan ev. salt och peppra salladen något. Gärna med lite flingsalt och nymald svartpeppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer