Curry med grönsaker och Tzay

4 portioner curry med grönsaker och Tzay

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram Tzay-spett, 6 tzay-kuddar per portion vilket är 2 spett per portion
  • 4 msk matolja ex. rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 50 gram salladslök till garnering
  • Tillbehör: 4 portioner Basmatiris
  • 1 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Smält smör i en gryta.
  3. Tillsätt curry, garam masala och chiliflakes. Fräs en halv minut i smöret.
  4. Tillsätt vetemjöl och rör ut det med en visp.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du vispar ut klumpar.
  6. Tillsätt grädden, rör och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka på låg värme i fem minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt buljongtärningen, salt och peppar.
  8. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  9. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i lite olja. Lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  10. Skölj och tärna under tiden paprika.
  11. Fräs paprikan i lite olja och lägg med löken. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  12. Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar.
  13. Fräs svampen i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  14. Fräs Tzay-spett i lite olja i stekpannan. Plocka ev. Tzaykuddarna från spetten om du vill. Lägg över på en tallrik eller blanda ner i grytan.
  15. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i lite olja.
  16. Servera curryn toppad med Tzay-kuddar och fräst salladslök samt Basmatiris och gärna Mango chutney vid sidan.

Serveringsförslag

God med kokt ris, råris eller havreris.

Tzay säljs som spett och finns i välsorterade butiker. De kommer från Thailand och består av sojaprotein marinerade i chili och ingefära.

Varianter

  • Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
  • Mejeriprodukterna som mjölk och grädde kan bytas mot sojamjölk och sojagrädde. Smör kan ersättas med olja eller margarin.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-02