Curry med grönsaker och Tzay

Introduktion och förberedelse

Curry med grönsaker och Tzay (sojakuddar). En vegetarisk currygryta med grönsaker.

Serveringsförslag

God med kokt ris, råris eller havreris.

Tzay säljs som spett och finns i välsorterade butiker. De kommer från Thailand och består av sojaprotein marinerade i chili och ingefära.

Varianter

  • Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
  • Mejeriprodukterna som mjölk och grädde kan bytas mot sojamjölk och sojagrädde. Smör kan ersättas med olja eller margarin.

4 portioner curry med grönsaker och Tzay

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram Tzay-spett, 6 tzay-kuddar per portion vilket är 2 spett per portion
  • 4 msk matolja ex. rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 50 gram salladslök till garnering
  • Tillbehör: 4 portioner Basmatiris
  • 1 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Smält smör i en gryta.
  3. Tillsätt curry, garam masala och chiliflakes. Fräs en halv minut i smöret.
  4. Tillsätt vetemjöl och rör ut det med en visp.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du vispar ut klumpar.
  6. Tillsätt grädden, rör och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka på låg värme i fem minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt buljongtärningen, salt och peppar.
  8. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  9. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i lite olja. Lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  10. Skölj och tärna under tiden paprika.
  11. Fräs paprikan i lite olja och lägg med löken. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  12. Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar.
  13. Fräs svampen i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  14. Fräs Tzay-spett i lite olja i stekpannan. Plocka ev. Tzaykuddarna från spetten om du vill. Lägg över på en tallrik eller blanda ner i grytan.
  15. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i lite olja.
  16. Servera curryn toppad med Tzay-kuddar och fräst salladslök samt Basmatiris och gärna Mango chutney vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-02