Curry med grönsaker och Tzay

Curry med grönsaker och Tzay (sojakuddar). En vegetarisk currygryta med grönsaker som är god med ris.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
Tzay säljs som spett och finns i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein marinerade i chili och ingefära.
Räkna 6 tzay-kuddar per portion (vilket är 2 spett per portion).
Mejeriprodukterna som mjölk och grädde kan bytas mot sojamjölk och sojagrädde. Smör kan ersättas med olja eller margarin.

4 portioner curry med grönsaker och Tzay

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram Tzay-spett
  • 4 msk matolja ex. rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 50 gram salladslök till garnering
  • Tillbehör: 4 portioner Basmatiris
  • 1 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Smält smör i en gryta.
  3. Tillsätt curry, garam masala och chiliflakes. Fräs en halv minut i smöret.
  4. Tillsätt vetemjöl och rör ut det med en visp.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du vispar ut klumpar.
  6. Tillsätt grädden, rör och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka på låg värme i fem minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt buljongtärningen, salt och peppar.
  8. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  9. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i lite olja. Lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  10. Skölj och tärna under tiden paprika.
  11. Fräs paprikan i lite olja och lägg med löken. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  12. Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar.
  13. Fräs svampen i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  14. Fräs Tzay-spett i lite olja i stekpannan. Plocka ev. Tzaykuddarna från spetten om du vill. Lägg över på en tallrik eller blanda ner i grytan.
  15. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i lite olja.
  16. Servera curryn toppad med Tzay-kuddar och fräst salladslök samt Basmatiris och gärna Mango chutney vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer