Curry med grönsaker och Tzay
Curry med grönsaker och Tzay (sojakuddar). En vegetarisk currygryta med grönsaker.
Tillagning
- Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
- Smält smör i en gryta.
- Tillsätt curry, garam masala och chiliflakes. Fräs en halv minut i smöret.
- Tillsätt vetemjöl och rör ut det med en visp.
- Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du vispar ut klumpar.
- Tillsätt grädden, rör och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka på låg värme i fem minuter. Rör då och då.
- Tillsätt buljongtärningen, salt och peppar.
- Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
- Fräs lök och vitlök i en stekpanna i lite olja. Lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
- Skölj och tärna under tiden paprika.
- Fräs paprikan i lite olja och lägg med löken. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
- Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar.
- Fräs svampen i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
- Fräs Tzay-spett i lite olja i stekpannan. Plocka ev. Tzaykuddarna från spetten om du vill. Lägg över på en tallrik eller blanda ner i grytan.
- Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i lite olja.
- Servera curryn toppad med Tzay-kuddar och fräst salladslök samt Basmatiris och gärna Mango chutney vid sidan.
Serveringsförslag
God med kokt ris, råris eller havreris.
Tzay säljs som spett och finns i välsorterade butiker. De kommer från Thailand och består av sojaprotein marinerade i chili och ingefära.
Varianter
- Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
- Mejeriprodukterna som mjölk och grädde kan bytas mot sojamjölk och sojagrädde. Smör kan ersättas med olja eller margarin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal