Parmesansmör

Introduktion och förberedelse

Blanda riven parmesan med smör till ett parmesansmör du kan ha som ett lyxigt bredbart pålägg eller spread.

Vill du variera smör och pålägg till middag eller buffé så är här ett festligt och gott förslag med smör blandat med riven parmesan, en touch paprika och lite flingsalt.

Passar till fest, middag, buffé, midsommar, jul, påsk med mera.

Parmesansmöret är gott på vilket nybakt bröd som helst - köpt eller hembakt - som smör eller spread. En nybakt bake-off baguette är ett gott förslag som funkar utmärkt.

Passar även till fördrink innan maten att bre till snittar på tunna delikatessknäcke - jag tog Mjälloms spröda små knäcke till min bild - men Vikabröd eller hembakt knäcke passar också.

Varianter

  • Överkurs är att göra eget smör.
  • Istället för parmesan - parmigiano reggiano - kan du ta Grana Padano från grannbyn.
  • Paprikapulver är valfritt i smöret men ger en god smak - ta så mycket du vill men inte så det tar över för mycket.

Serveringsförslag

  • Parmesansmöret kan du ha som vanligt smör som pålägg.
  • Bred på köpt tunnröd, vanligt knäckebröd som Vikabröd eller som på bilden på delikatessknäcke som Mjälloms spröda knäckebröd.
  • Mjukt bröd som kuvertbröd, spenatbröd, surdegsbröd eller annat gott köpt eller hembakt bröd. Bake-off funkar utmärkt också.
  • Du kan även baka eget fröknäcke eller knäckebröd.

Parmesansmör på knäckebröd som snittar eller tilltugg
Parmesansmöret kan du ha som vanlig lite festligare pålägg till fest, buffé och middag men även som på delikatessknäckebröd - ovan Mjälloms tunna knäcke - som snittar eller tilltugg garnerade med hackad gräslök.

10 portioner, ca 25 små bröd eller snittar. 1 dl parmesansmör

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 1/2 dl riven parmesan
  • 1 krm paprikapulver
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Riv parmesanost.
  3. Blanda osten med smöret samt paprika och salt till en röra.
  4. Smaka av smöret med paprika och salt.
  5. Till servering kan du fylla smöret i en liten fin skål att servera smöret i.
  6. Kan förberedas i god tid och förvaras övertäckt i kylen - ta fram 15 minuter innan servering så det hinner mjukna nog att bre.
  7. Du kan dubbla receptet om du vill ha mer smör. Kan även frysas in.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.