Parmesansmör
Blanda riven parmesan med smör till ett parmesansmör du kan ha som ett lyxigt bredbart pålägg eller spread.
Tillagning
- Låt smöret bli rumsvarmt.
- Riv parmesanost.
- Blanda osten med smöret samt paprika och salt till en röra.
- Smaka av smöret med paprika och salt.
- Till servering kan du fylla smöret i en liten fin skål att servera smöret i.
- Kan förberedas i god tid och förvaras övertäckt i kylen - ta fram 15 minuter innan servering så det hinner mjukna nog att bre.
- Du kan dubbla receptet om du vill ha mer smör. Kan även frysas in.
Serveringsförslag
- Parmesansmöret kan du ha som vanligt smör som pålägg. Vill du variera smör och pålägg till middag eller buffé så är här ett festligt och gott förslag med smör blandat med riven parmesan, en touch paprika och lite flingsalt.
- Passar till fest, middag, buffé, midsommar, jul, påsk med mera.
- Parmesansmöret är gott på vilket nybakt bröd som helst. Mjukt bröd som kuvertbröd, spenatbröd, surdegsbröd eller annat gott köpt eller hembakt bröd. Bake-off funkar utmärkt också.
- Passar även att bre till snittar på tunna delikatessknäcke - jag tog Mjälloms spröda små knäcke till min bild - men Vikabröd eller hembakt knäcke passar också. Du kan även baka eget fröknäcke eller knäckebröd.
Varianter
- Överkurs är att göra eget smör.
- Istället för parmesan - parmigiano reggiano - kan du ta Grana Padano från grannbyn.
- Paprikapulver är valfritt i smöret men ger en god smak - ta så mycket du vill men inte så det tar över för mycket.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal