Röra med rökt kött och pepparrot
Röra med tärnat rökt kött i krämig crème fraiche smaksatt med riven pepparrot, rödlök, vitlök och gräslök.
Tillagning
- Ta bort ev. snöre runt köttet. Skär bort den hårda ytterkanten (valfritt). Skär köttet i små tärningar eller strimlor.
- Skala och finhacka rödlöken. Lägg i en bunke med köttet.
- Skala och finhacka eller pressa vitöken. Tillsätt till bunken.
- Skala och riv pepparrot fint. Tillsätt till bunken.
- Skölj och strimla gräslöken fint. Tillsätt till bunken.
- Tillsätt crème fraiche, salt och peppar. Vänd runt utan att röra för mycket.
- Hit kan du förbereda och ha röran i kylen.
- SERVERING: Servera röran till det du önskar. Förslagsvis i en skål med bröd och kex till samt osten i tärningar.
- Garnera gärna med några blad persilja.
- Du kan även göra små snittar genom att skeda upp röra på valfritt bröd eller kex precis innan servering.
- Glöm ej servetter samt ev. assietter.
Serveringsförslag
- Röran är god till aptitretare, snittar och välkomsttilltugg.
- Du kan duka upp röran i en skål så kan gästerna ta från skålen direkt på valfritt bröd du dukat upp bredvid - som krustader och/eller tunnbröd. Gott med lagrad ost till.
- Röran passar även att toppa ägghalvor, servera till bakad potatis, som fyllning i baguette samt röra på julbord, påskbord, midsommar eller smörgåsbord.
Tips på bröd till
Du kan ta valfritt mörkt bröd och/eller knäckebröd. Andra förslag på bröd är färdiga krustader av filodeg, spisbröd, ostkex, fröknäcke, crostinis eller andra kex.
Val av rökt kött
- Du kan ta valfritt rökt kött som förslagsvis rökt nötkött, viltkött av dovhjortstek, hjortstek, älg, vildand, vildsvin, får- eller lammfiol, ren, souvas, björnstek med mera.
- Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som säljer och förädlar viltkött med mera.
Varianter
- Du kan göra en liknande röra med äpple och dragon.
- Vegetariska varianter är med kronärtskocka, ädelost, guacamole eller ricotta.
Portionsberäkning
Till snittar kan du räkna att röran räcker till 6 portioner och 18 snittar - 3 per portion.
Kan förberedas
Röran kan du laga någon dag innan och förvara i kylen.
Att dricka till
- Ett kylt glas vitt vin från Alsace som Gewurtztraminer, Riesling eller Pinot Gris passar fint.
- Extra festligt blir det med mousserande vin som kyld Champagne, Cava, Prosecco eller Cremant de Bourgogne.
Uppskattat näringsvärde per portion: 111 kcal