Röra med rökt kött och pepparrot

Röra med tärnat rökt kött i krämig crème fraiche smaksatt med riven pepparrot, rödlök, vitlök och gräslök.

6 portioner röra med rökt kött

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 100 gram rökt kött som hjort, dovhjort, älg, ren eller liknande
  • 10 gram riven färsk pepparrot
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 rödlök
  • 2 dl crème fraiche
  • 10 gram gräslök
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 5 gram bladpersilja till garnering (valfritt)
  • 100 gram lagrad ost som prästost till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Ta bort ev. snöre runt köttet. Skär bort den hårda ytterkanten (valfritt). Skär köttet i små tärningar eller strimlor.
  2. Skala och finhacka rödlöken. Lägg i en bunke med köttet.
  3. Skala och finhacka eller pressa vitöken. Tillsätt till bunken.
  4. Skala och riv pepparrot fint. Tillsätt till bunken.
  5. Skölj och strimla gräslöken fint. Tillsätt till bunken.
  6. Tillsätt crème fraiche, salt och peppar. Vänd runt utan att röra för mycket.
  7. Hit kan du förbereda och ha röran i kylen.
  8. SERVERING: Servera röran till det du önskar. Förslagsvis i en skål med bröd och kex till samt osten i tärningar.
  9. Garnera gärna med några blad persilja.
  10. Du kan även göra små snittar genom att skeda upp röra på valfritt bröd eller kex precis innan servering.
  11. Glöm ej servetter samt ev. assietter.
Ingredienser till röran: riven pepparrot, salt, svartpeppar, crème fraiche, rökt kött, vitlök samt rödlök. Vidare lagrad ost till servering.
Ingredienser till röran: riven pepparrot, salt, svartpeppar, crème fraiche, rökt kött, vitlök samt rödlök. Vidare lagrad ost till servering.
Blanda tärnat rökt kött, hackad rödlök, vitlök, samt crème fraiche samt salt och peppar.
Blanda tärnat rökt kött, hackad rödlök, vitlök, samt crème fraiche samt salt och peppar.
Tillsätt hackad gräslök.
Tillsätt hackad gräslök.
Röran serverad med mörkt bröd, knäckebröd samt lagrad ost
Röran serverad med mörkt bröd, knäckebröd samt lagrad ost
Röran serverad på kokta ägghalvor.
Röran serverad på kokta ägghalvor.

Serveringsförslag

  • Röran är god till aptitretare, snittar och välkomsttilltugg.
  • Du kan duka upp röran i en skål så kan gästerna ta från skålen direkt på valfritt bröd du dukat upp bredvid - som krustader och/eller tunnbröd. Gott med lagrad ost till.
  • Röran passar även att toppa ägghalvor, servera till bakad potatis, som fyllning i baguette samt röra på julbord, påskbord, midsommar eller smörgåsbord.

Tips på bröd till

Du kan ta valfritt mörkt bröd och/eller knäckebröd. Andra förslag på bröd är färdiga krustader av filodeg, spisbröd, ostkex, fröknäcke, crostinis eller andra kex.

Val av rökt kött

  • Du kan ta valfritt rökt kött som förslagsvis rökt nötkött, viltkött av dovhjortstek, hjortstek, älg, vildand, vildsvin, får- eller lammfiol, ren, souvas, björnstek med mera.
  • Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som säljer och förädlar viltkött med mera.

Varianter

Portionsberäkning

Till snittar kan du räkna att röran räcker till 6 portioner och 18 snittar - 3 per portion.

Kan förberedas

Röran kan du laga någon dag innan och förvara i kylen.

Att dricka till

  • Ett kylt glas vitt vin från Alsace som Gewurtztraminer, Riesling eller Pinot Gris passar fint.
  • Extra festligt blir det med mousserande vin som kyld Champagne, Cava, Prosecco eller Cremant de Bourgogne.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 111 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-05