Rödbetskaka med glasyr

Rödbetskaka med chokladglasyr. Kaka med rödbetor, choklad och valnötter.
Skär förslagsvis rödbetskakan i 4x4 cm stora bitar - då får du ut ca 34 stycken.
Du kan utesluta chokladen i glasyren om du önskar och då blir det en vit glasyr vilket också är gott (gör då dubbel sats glasyr så att det räcker till hela kakan).
Gillar du strössel kan du ha på valfritt strössel också.
Kakan kan också bakas i en rund springform eller två avlånga brödformar.

1 sats rödbetskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad
  • 200 gram smör
  • 3 dl finrivna rödbetor
  • 2,5 dl hackade valnötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • Glasyr: 75 gram mörk choklad
  • 100 gram färskost
  • 50 gram smör
  • 2 dl florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt 3-4 minuter.
  3. Skala rödbetor och riv dem fint. Tillsätt till äggblandningen.
  4. Hacka valnötter grovt och tillsätt dem.
  5. Ta fram en långpanna 20x30 cm. Lägg i bakplåtspapper eller smörj den med smör samt någon msk vetemjöl eller ströbröd.
  6. Bryt chokladen i en bunke och tillsätt smöret.
  7. Smält i mikron några sekunder taget. Rör emellan.
  8. Vänd ner chokladen i äggblandningen.
  9. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  10. Tillsätt mjölet till ägg- och chokladblandningen. Sikta helst ner det så klumpar sig inte mjölet. Rör till en slät smet.
  11. Bred ut smeten i formen.
  12. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter tills rödbetskakan fått fin färg.
  13. Ta ut rödbetskakan och låt svalna i formen.
  14. Glasyr: bryt chokladen i mindre bitar i en bunke.
  15. Smält några sekunder i taget i mikron. Rör emellan.
  16. Blanda ner färskost samt florsocker.
  17. Blanda i smöret till en slät glasyr.
  18. Bred glasyren över den kalla kakan.
  19. Strö ev. över strössel om du gillar det.
  20. Ta ur rödbetskakan ur formen och skär i rutor eller trianglar.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer