Rödbetskaka med glasyr

Rödbetskaka med chokladglasyr. Kaka med rödbetor, choklad och valnötter.
Skär förslagsvis rödbetskakan i 4x4 cm stora bitar - då får du ut ca 34 stycken.
Du kan utesluta chokladen i glasyren om du önskar och då blir det en vit glasyr vilket också är gott (gör då dubbel sats glasyr så att det räcker till hela kakan).
Gillar du strössel kan du ha på valfritt strössel också.
Kakan kan också bakas i en rund springform eller två avlånga brödformar.

1 sats rödbetskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad
  • 200 gram smör
  • 3 dl finrivna rödbetor
  • 2,5 dl hackade valnötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • Glasyr: 75 gram mörk choklad
  • 100 gram färskost
  • 50 gram smör
  • 2 dl florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt 3-4 minuter.
  3. Skala rödbetor och riv dem fint. Tillsätt till äggblandningen.
  4. Hacka valnötter grovt och tillsätt dem.
  5. Ta fram en långpanna 20x30 cm. Lägg i bakplåtspapper eller smörj den med smör samt någon msk vetemjöl eller ströbröd.
  6. Bryt chokladen i en bunke och tillsätt smöret.
  7. Smält i mikron några sekunder taget. Rör emellan.
  8. Vänd ner chokladen i äggblandningen.
  9. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  10. Tillsätt mjölet till ägg- och chokladblandningen. Sikta helst ner det så klumpar sig inte mjölet. Rör till en slät smet.
  11. Bred ut smeten i formen.
  12. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter tills rödbetskakan fått fin färg.
  13. Ta ut rödbetskakan och låt svalna i formen.
  14. Glasyr: bryt chokladen i mindre bitar i en bunke.
  15. Smält några sekunder i taget i mikron. Rör emellan.
  16. Blanda ner färskost samt florsocker.
  17. Blanda i smöret till en slät glasyr.
  18. Bred glasyren över den kalla kakan.
  19. Strö ev. över strössel om du gillar det.
  20. Ta ur rödbetskakan ur formen och skär i rutor eller trianglar.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat