Ramslöksscones
Ramslöksscones är scones smaksatta med ramslök som ger en god smak och fint utseende.
Bakade med färsk, fryst eller torkad ramslök, vetemjöl, dinkelmjöl (kan bytas mot enbart vetemjöl), bakpulver, smör, filmjölk eller mjölk.
Tillagning
- Skär smör i tärningar och lägg i en skål att bli rumsvarmt.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Blanda alla torra ingredienser - vetemjöl, dinkelmjöl, bakpulver, salt samt ramslök i en skål.
- Tillsätt filmjölk eller mjölk samt det tärnade smöret. Arbeta hastigt ihop till en deg.
- Dela degen i 12 bitar samt lägg i en smord muffinsplåt.
- Eller forma degen till 12 runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga; eller 3 större sconeskakor ca 15 cm diameter - markera ut med kniv i fyra tårtbitar. Lägg på bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.
- Grädda sconesen i mitten av ugnen ca 15-20 minuter till fin färg.
- Ta ut och låt svalna något innan du skär upp dem till servering.
Serveringsförslag
Servera som vanliga scones till fika, mellanmål, kvällsmål eller frukost med smör eller färskost, ost, marmelad som förslagsvis limemarmelad eller det du gillar.
Varianter
- Du kan baka med köpt eller hemtorkad ramslök, 1 pkt 40 gram fryst hackad ramslök eller någon dl finhackad färsk ramslök.
- Annat som passar i är några msk vetekli för mer fibrer; någon dl riven ost som lagrad ost eller parmesan för ostsmak.
- Toppa med någon dl solrosfrön eller pumpakärnor. Vidare kan man strö över flingsalt.
- För vegana scones kan du baka med mjölkfritt margarin samt havremjölk istället för filmjölk.
Kan frysas
Kalla scones kan frysas sedan kan du värma eller rosta igen så blir de som nya.
Uppskattat näringsvärde per portion: 120 kcal