Ramslöksscones

Ramslöksscones är scones smaksatta med ramslök som ger en god smak och fint utseende.

Bakade med färsk, fryst eller torkad ramslök, vetemjöl, dinkelmjöl (kan bytas mot enbart vetemjöl), bakpulver, smör, filmjölk eller mjölk.

12 ramslöksscones, 6 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 100 gram smör eller margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3 dl dinkelmjöl, fullkorn eller vanligt. Eller mer vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl torkad ramslök, 40 gram fryst hackad ramslök eller 1 dl hackad färsk ramslök
  • 3 dl filmjölk eller mjölk

Tillagning

  1. Skär smör i tärningar och lägg i en skål att bli rumsvarmt.
  2. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  3. Blanda alla torra ingredienser - vetemjöl, dinkelmjöl, bakpulver, salt samt ramslök i en skål.
  4. Tillsätt filmjölk eller mjölk samt det tärnade smöret. Arbeta hastigt ihop till en deg.
  5. Dela degen i 12 bitar samt lägg i en smord muffinsplåt.
  6. Eller forma degen till 12 runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga; eller 3 större sconeskakor ca 15 cm diameter - markera ut med kniv i fyra tårtbitar. Lägg på bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.
  7. Grädda sconesen i mitten av ugnen ca 15-20 minuter till fin färg.
  8. Ta ut och låt svalna något innan du skär upp dem till servering.
Smör, vetemjöl, dinkelmjöl, torkad ramslök, bakpulver, filmjölk samt salt behöver du till degen. Vidare bakade jag i en muffinsform smord med lite smör.
Smör, vetemjöl, dinkelmjöl, torkad ramslök, bakpulver, filmjölk samt salt behöver du till degen. Vidare bakade jag i en muffinsform smord med lite smör.
Mät upp vetemjöl, dinkelmjöl, bakpulver, salt och ramslök i en skål och blanda runt.
Mät upp vetemjöl, dinkelmjöl, bakpulver, salt och ramslök i en skål och blanda runt.
Tillsätt filmjölk eller mjölk.
Tillsätt filmjölk eller mjölk.
Tillsätt tärnat smör eller margarin.
Tillsätt tärnat smör eller margarin.
Arbeta hastigt ihop till en kladdig deg.
Arbeta hastigt ihop till en kladdig deg.
Dela degen i 12 bitar och forma till samt lägg i en smord muffinsplåt. Eller forma 12 plattare runda scones eller 3 stora platta kakor och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Dela degen i 12 bitar och forma till samt lägg i en smord muffinsplåt. Eller forma 12 plattare runda scones eller 3 stora platta kakor och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen till fin färg ca 15-20 minuter.
Grädda i mitten av ugnen till fin färg ca 15-20 minuter.

Serveringsförslag

Servera som vanliga scones till fika, mellanmål, kvällsmål eller frukost med smör eller färskost, ost, marmelad som förslagsvis limemarmelad eller det du gillar.

Varianter

  • Du kan baka med köpt eller hemtorkad ramslök, 1 pkt 40 gram fryst hackad ramslök eller någon dl finhackad färsk ramslök.
  • Annat som passar i är några msk vetekli för mer fibrer; någon dl riven ost som lagrad ost eller parmesan för ostsmak.
  • Toppa med någon dl solrosfrön eller pumpakärnor. Vidare kan man strö över flingsalt.
  • För vegana scones kan du baka med mjölkfritt margarin samt havremjölk istället för filmjölk.

Kan frysas

Kalla scones kan frysas sedan kan du värma eller rosta igen så blir de som nya.

Ramslöksscones passar som vanlig scones med smör, ost och marmelad som limemarmelad eller liknande.
Ramslöksscones passar som vanlig scones med smör, ost och marmelad som limemarmelad eller liknande.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 120 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-17

Tillbehör och liknande: