Bovetescones

Scones med bovete, havregryn, dinkelmjöl och pumpafrön. Bovetescones går snabbt att baka med bakpulver.

Servera som engelska scones till med te samt smör eller färskost, marmelad och ost. På bilden kvittenmarmelad och hemgjort smör.

Här blir det nio lagom bitar scones. 3x3 på en bakplåt. Jag tar två scones per portion så här får du fyra portioner av nedan deg. Receptet kan också dubblas för runt 18 scones och de som blir över kan du frysa in. En variant är att baka scones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre.

Du kan ta enbart bovetemjöl istället för dinkelmjöl - då blir sconesen av bovete glutenfria och kan ätas av glutenintoleranta.

Istället för dinkelmjöl funkar vanligt vetemjöl. Vidare skippa pumpafrön eller ersätta med solrosfrön.

Ostscones:

Tillsätt 2 dl riven lagrad ost med mjölet - typ cheddar eller liknande.

9 scones, 4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl havregryn
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 3 dl filmjölk
  • 50 g margarin eller smör
  • 0,5 dl pumpafrön, skalade
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl dinkelmjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda bovetemjöl, havregryn, pumpafrön, salt och bakpulver i en bunke.
  3. Skär fettet i kuber och knåda in i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Eller använd matberedare.
  4. Tillsätt filmjölk och arbeta ihop till en kladdig sconesdeg.
  5. Stor scones-kaka: eller rundel med fyra bitar scones: dela degen i två bitar. Platta ut dem till 15 cm breda och 2 cm höga rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Bakar du större rundlar så markerar ett kryss halvvägs ner i degen på varje rundel ( så du får fyra bitar) samt stick lite hål med en gaffel här och där.
  6. Styckvis: baka scones styckvis genom att klicka ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper till ex 3x3 stycken - 9 runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga. Eller klicka i degen i smorda (smör) muffinsformar av metall eller dubbla pappersformar.
  7. Grädda dina bovetescones mitt i ugnen i 15-20 minuter tills de fått fin färg.
  8. Låt svalna något och servera dina bovetescones ljumma med marmelad, färskost, smör, ost och annat gott pålägg.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer