Bovetescones

Scones med bovete, havregryn, dinkelmjöl och pumpafrön. Bovetescones går snabbt att baka med bakpulver. Servera som engelska scones till med te samt smör eller färskost, marmelad och ost. På bilden kvittenmarmelad och hemgjort smör.  

Här blir det nio lagom bitar scones. 3x3 på en bakplåt. Jag tar två scones per portion så här får du fyra portioner av nedan deg. Receptet kan också dubblas för runt 18 scones och de som blir över kan du frysa in. En variant är att baka scones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre.

Du kan ta enbart bovetemjöl istället för dinkelmjöl - då blir sconesen av bovete glutenfria och kan ätas av glutenintoleranta. Istället för dinkelmjöl funkar vanligt vetemjöl. Vidare skippa pumpafrön eller ersätta med solrosfrön. 

Ostscones:

Byt ut 1/4 av mjölet mot riven ost - som lagrad ost typ cheddar eller liknande. 

9 scones, 4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl havregryn
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 3 dl filmjölk
  • 50 g margarin eller smör
  • 0,5 dl pumpafrön, skalade
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl dinkelmjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda bovetemjöl, havregryn, pumpafrön, salt och bakpulver i en bunke.
  3. Skär fettet i kuber och knåda in i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Eller använd matberedare.
  4. Tillsätt filmjölk och arbeta ihop till en kladdig sconesdeg.
  5. Stor scones-kaka: eller rundel med fyra bitar scones: dela degen i två bitar. Platta ut dem till 15 cm breda och 2 cm höga rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Bakar du större rundlar så markerar ett kryss halvvägs ner i degen på varje rundel ( så du får fyra bitar) samt stick lite hål med en gaffel här och där.
  6. Styckvis: baka scones styckvis genom att klicka ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper till ex 3x3 stycken - 9 runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga. Eller klicka i degen i smorda (smör) muffinsformar av metall eller dubbla pappersformar.
  7. Grädda dina bovetescones mitt i ugnen i 15-20 minuter tills de fått fin färg.
  8. Låt svalna något och servera dina bovetescones ljumma med marmelad, färskost, smör, ost och annat gott pålägg.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer