Bovetescones

Scones med bovete, havregryn, dinkelmjöl och pumpafrön. Bovetescones går snabbt att baka med bakpulver. Servera som engelska scones till med te samt smör eller färskost, marmelad och ost. På bilden kvittenmarmelad och hemgjort smör.  

Här blir det nio lagom bitar scones. 3x3 på en bakplåt. Jag tar två scones per portion så här får du fyra portioner av nedan deg. Receptet kan också dubblas för runt 18 scones och de som blir över kan du frysa in. En variant är att baka scones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre.

Du kan ta enbart bovetemjöl istället för dinkelmjöl - då blir sconesen av bovete glutenfria och kan ätas av glutenintoleranta. Istället för dinkelmjöl funkar vanligt vetemjöl. Vidare skippa pumpafrön eller ersätta med solrosfrön. 

Ostscones:

Byt ut 1/4 av mjölet mot riven ost - som lagrad ost typ cheddar eller liknande. 

9 scones, 4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl havregryn
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 3 dl filmjölk
  • 50 g margarin eller smör
  • 0,5 dl pumpafrön, skalade
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl dinkelmjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda bovetemjöl, havregryn, pumpafrön, salt och bakpulver i en bunke.
  3. Skär fettet i kuber och knåda in i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Eller använd matberedare.
  4. Tillsätt filmjölk och arbeta ihop till en kladdig sconesdeg.
  5. Stor scones-kaka: eller rundel med fyra bitar scones: dela degen i två bitar. Platta ut dem till 15 cm breda och 2 cm höga rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Bakar du större rundlar så markerar ett kryss halvvägs ner i degen på varje rundel ( så du får fyra bitar) samt stick lite hål med en gaffel här och där.
  6. Styckvis: baka scones styckvis genom att klicka ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper till ex 3x3 stycken - 9 runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga. Eller klicka i degen i smorda (smör) muffinsformar av metall eller dubbla pappersformar.
  7. Grädda dina bovetescones mitt i ugnen i 15-20 minuter tills de fått fin färg.
  8. Låt svalna något och servera dina bovetescones ljumma med marmelad, färskost, smör, ost och annat gott pålägg.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer