Bovetescones

Introduktion och förberedelse

Scones med bovete, havregryn, dinkelmjöl och pumpafrön. Bovetescones går snabbt att baka med bakpulver.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Här blir det nio lagom bitar scones. 3x3 på en bakplåt. Jag tar två scones per portion så här får du fyra portioner av nedan deg.

Receptet kan också dubblas för runt 18 scones och de som blir över kan du frysa in.

Varianter

  • En variant är att baka scones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre.
  • Du kan ta enbart bovetemjöl istället för dinkelmjöl - då blir sconesen av bovete glutenfria och kan ätas av glutenintoleranta.
  • Istället för dinkelmjöl funkar vanligt vetemjöl - du kan baka klassiska scones.
  • Vidare kan man skippa pumpafrön och ersätta eller blanda med solrosfrön eller chilafrön. Eller utesluta helt.
  • Vegan variant kan du baka med mjölkfritt margarin och havregurt istället för filmjölk. Servera med vegan påläggsost - sojaost och pålägg som Oatly Påmackan.

Med ost

Tillsätt 2 dl riven lagrad ost med mjölet - typ cheddar, lagrad ost som Västerbotten, Prästost eller liknande.

9 scones, 4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl havregryn
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 3 dl filmjölk
  • 50 gram margarin eller smör
  • 0,5 dl pumpafrön, skalade
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl dinkelmjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda bovetemjöl, havregryn, pumpafrön, salt och bakpulver i en bunke.
  3. Skär fettet i kuber och knåda in i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Eller använd matberedare.
  4. Tillsätt filmjölk och arbeta ihop till en kladdig sconesdeg.
  5. Stor scones-kaka: eller rundel med fyra bitar scones: dela degen i två bitar. Platta ut dem till 15 cm breda och 2 cm höga rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Bakar du större rundlar så markerar ett kryss halvvägs ner i degen på varje rundel ( så du får fyra bitar) samt stick lite hål med en gaffel här och där.
  6. Styckvis: baka scones styckvis genom att klicka ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper till ex 3x3 stycken - 9 runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga. Eller klicka i degen i smorda (smör) muffinsformar av metall eller dubbla pappersformar.
  7. Grädda dina bovetescones mitt i ugnen i 15-20 minuter tills de fått fin färg.
  8. Låt svalna något och servera dina bovetescones ljumma med marmelad, färskost, smör, ost och annat gott pålägg.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.