Scones med havregryn

Introduktion och förberedelse för tillagning

Lite nyttigare scones med havregryn som är mycket nyttiga och gör dessa scones blir lite hälsosammare än scones bakade på enbart vetemjöl.

Servera havresconesen med smör eller färskost, marmelad och ost som engelska scones till fikat kanske med en kopp te.

En variant är att baka havrescones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre.

Vidare kan du blanda i 1-2 dl riven lagrad ost med mjölet i degen.

Räkna två små fina scones per portion. Så detta recept räcker till åtta portioner. Du kan också baka ut åtta stora scones (istället för 16 mindre). Receptet kan även halveras om du bara vill baka åtta mindre scones på en plåt. Kalla scones kan du värma eller rosta igen så blir de som nya.

16 scones, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 16 min
  • Klart på: 26 min

Ingredienser

  • 2 dl havregryn
  • 6,5-7 dl vetemjöl
  • 100 gram mjukt eller tärnat smör
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 3 dl mjölk

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Låt smöret blir rumsvarmt eller tärna det om du inte har tid med det och tillsätt sedan enligt nedan.
  2. Blanda havregryn och mjölk i en stor bunke. Låt stå fem minuter och svälla.
  3. Tillsätt 6,5 dl vetemjöl, salt, socker och bakpulver.
  4. Tillsätt smör samt knåda hastigt ihop till en kladdig deg. Tillsätt eventuellt lite mer vetemjöl om degen är mycket lös.
  5. Klicka ut degen på bakplåtspapper och forma till 16 små fina scones eller 8 lite större scones.
  6. Grädda i mitten av ugnen 16 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna någon minut men servera sedan när de är varma.
E-mail
Medel: 3.9 (66 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.