Scones med havregryn

Lite nyttigare scones med havregryn som är mycket nyttiga och gör dessa scones blir lite hälsosammare än scones bakade på enbart vetemjöl. De är kladdiga att baka men det går snabbt. 

Servera havresconesen med smör eller färskost, marmelad och ost som engelska scones till fikat kanske med en kopp te. 

En variant är att baka havrescones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre. Vidare kan du blanda i riven ost i degen för ostsmak på sconesen - ersätt förslagvis 1/4 av havregrynen med riven ost som cheddar eller annan lagrad ost. 

Räkna två små fina scones per portion. Så detta recept räcker till åtta portioner. Du kan också baka ut åtta stora scones (istället för 16 mindre). Receptet kan även halveras om du bara vill baka åtta mindre scones på en plåt. Kalla scones kan du värma eller rosta igen så blir de som nya. 

16 scones, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 16 min
  • Klart på: 26 min

Ingredienser

  • 2 dl havregryn
  • 6 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 3 dl mjölk

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Låt smöret blir rumsvarmt eller tärna det om du inte har tid med det och tillsätt sedan enligt nedan.
  2. Blanda havregryn, vetemjöl, salt, socker och bakpulver i en bakbunke.
  3. Tillsätt smör samt knåda hastigt ihop till en grynig massa.
  4. Tillsätt mjölken och blanda hastigt ihop till en kladdig deg.
  5. Klicka ut smeten på bakplåtspapper till 16 små fina scones eller 8 lite större scones.
  6. Grädda i mitten av ugnen 16 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna någon minut men servera sedan när de är varma.
E-mail
Medel: 4.6 (17 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat