Scones med dinkel

Scones med dinkel är enkla, med mindre smör och snabba att baka. Dinkel eller speltvete är en typ av vete med lite högre proteinhalt, järn, zink och koppar. Det innehåller gluten precis som vanligt vetemjöl. Här har jag även tillsatt extra vetekli för mer fibrer.

Detta recept funkar också bra med vanligt vetemjöl - eller blanda som du vill förslagsvis med hälften grahamsmjöl. En variant är att baka scones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre. Vidare kan du blanda i riven ost i degen för ostsmak på sconesen. 

Räkna två små fina scones per portion. Kalla scones kan frysas sedan kan du värma eller rosta igen så blir de som nya. 

Servera dina scones till fikat kanske med en kopp te med smör eller färskost, marmelad och ost. 

8 scones med dinkel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • 1 1/2 dl mjöl av fullkornsdinkel
  • 2 msk vetekli
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 krm salt
  • 1 dl kesella
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Rör ihop kesella, mjölk, smör och ägg.
  4. Tillsätt det i mjölblandningen samt rör ut till en smet.
  5. Klicka ut smeten till flera runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga eller forma till flera större sconeskaka ca 15 cm bred som du sedan skär till fyra scones. Eller klicka i degen i muffinsformar av metall eller pappersformar (ta gärna dubbla papper).
  6. Grädda dinkelsconesen i mitten av ugnen ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer