Ramslökshollandaise
Ramslökshollandaise är en variant på Hollandaisesås smaksatt med ramslök.
Ramslöken ger en mild smak som påminner om vitlök och gräslök vilket passar utmärkt ihop med citron och smör i en Hollandaisesås.
Tillagning
- Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
- Förbered ett vattenbad med en stor vid panna med ca 5-10 cm vatten. Koka upp vattnet och låt sedan stå att sjuda på lägre värme.
- Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke som tål minst 100 grader. Äggvitorna kan sparas i kyl eller frysas in till annat.
- Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt. Lättast tycker jag är med elvisp.
- Ställ bunken med äggen i det sjudande vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma - runt 50 grader.
- Tillsätt smält smör under vispning till äggblandningen. Tillsätt först några droppar i taget och sedan i en jämn stråle. Såsen tjocknar efter hand som den blir varmare. Ta av från värmen när den tjocknat likt majonnäs. Såsen får inte koka.
- Rör i torkad eller hackad färsk eller fryst ramslök.
- Vispa i en msk citronsaft, salt, socker och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt en till msk citronsaft till önskad syrlighet på såsen.
- Tycker du såsen är för tjock kan du spä med 1-3 matsked vatten eller torrt vitt vin.
- Servera ramslökshollandaisen varm. Kan varmhållas i vattenbad på ca 50 grader upp till någon halvtimme. Rör då och då.
Serveringsförslag
- Ramslökshollandaise passar till allt där vanlig Hollandaisesås passar som lax, fisk och pocherade ägg Florentine med spenat, sparris och liknande.
- Såsen serveras varm.
Tips
Du kan torka egen ramslök till såsen. Läs mer här hur du torkar ramslök samt tips vid plockning.
Varianter
- Du kan laga såsen med torkad ramslök eller färsk hackad ramslök.
- Det finns även fryst hackad ramslök bland örterna i frysdisken.
Vintips
Vitt vin av ekfatslagrad Chardonnay eller elegant Chablis passar att dricka till såsen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal