Ramslökshollandaise

Introduktion och förberedelse

Ramslökshollandaise är en variant på Hollandaisesås smaksatt med ramslök.

Ramslöken ger en mild smak som påminner om vitlök och gräslök vilket passar utmärkt ihop med citron och smör i en Hollandaisesås.

Serveringsförslag

  • Ramslökshollandaise passar till allt där vanlig Hollandaisesås passar som lax, fisk och pocherade ägg Florentine med spenat, sparris och liknande.
  • Såsen serveras varm.

Tips

Du kan torka egen ramslök till såsen. Läs mer här hur du torkar ramslök samt tips vid plockning.

Varianter

  • Du kan laga såsen med torkad ramslök eller färsk hackad ramslök.
  • Det finns även fryst hackad ramslök bland örterna i frysdisken.

Vintips

Vitt vin av ekfatslagrad Chardonnay eller elegant Chablis passar att dricka till såsen.

4 portioner ramslökshollandaise

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram smält smör
  • 3 äggulor, M/L
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 2 krm socker
  • 1-3 msk vatten eller torrt vitt vin
  • 2 tsk torkad ramslök; 1/2 dl färsk finhackad ramslök eller fryst hackad ramslök

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  2. Förbered ett vattenbad med en stor vid panna med ca 5-10 cm vatten. Koka upp vattnet och låt sedan stå att sjuda på lägre värme.
  3. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke som tål minst 100 grader. Äggvitorna kan sparas i kyl eller frysas in till annat.
  4. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt. Lättast tycker jag är med elvisp.
  5. Ställ bunken med äggen i det sjudande vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma - runt 50 grader.
  6. Tillsätt smält smör under vispning till äggblandningen. Tillsätt först några droppar i taget och sedan i en jämn stråle. Såsen tjocknar efter hand som den blir varmare. Ta av från värmen när den tjocknat likt majonnäs. Såsen får inte koka.
  7. Rör i torkad eller hackad färsk eller fryst ramslök.
  8. Vispa i en msk citronsaft, salt, socker och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt en till msk citronsaft till önskad syrlighet på såsen.
  9. Tycker du såsen är för tjock kan du spä med 1-3 matsked vatten eller torrt vitt vin.
  10. Servera ramslökshollandaisen varm. Kan varmhållas i vattenbad på ca 50 grader upp till någon halvtimme. Rör då och då.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-15

Tillbehör och liknande recept: