Citronsås med grädde

Introduktion och förberedelse

Citronsås med grädde, crème fraiche, buljong och citronsaft.

Med fiskbuljong är den god till grillad, stekt eller kokt fisk som lax och torsk med mera.

Med kycklingbuljong är citronsåsen god till kyckling.

Med grönsaksbuljong passar den till det mesta - speciellt kokta grönsaker.

4 portioner citronsås med grädde

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten + 1 tärning buljong av fisk, kyckling eller grönsaker
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1 tsk rivet skal av citron
  • 3 msk crème fraiche
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Fräs vetemjöl i smöret i en såskastrull.
  2. Tillsätt vatten och rör ut klumpar.
  3. Rör i buljongtärning och grädde. Koka i minst 5 minuter och rör då och då.
  4. Rör i creme fraiche. Smaka av såsen med citronsaft, citronskal, vitpeppar och salt.
  5. Citronsåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (46 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.