Citronsås med grädde

Varm citronsås med grädde, crème fraiche, buljong och citronsaft.

Du kan anpassa smaken på såsen med valfri buljong som passar till det du ska servera såsen till.

4 portioner citronsås med grädde

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten + 1 tärning buljong av fisk, kyckling eller grönsaker
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1 tsk rivet skal av citron (valfritt)
  • 3 msk crème fraiche (valfritt)
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Fräs vetemjöl i smöret i en såskastrull.
  2. Tillsätt vatten och rör ut klumpar.
  3. Rör i buljongtärning och grädde. Koka i minst 5 minuter och rör då och då.
  4. Rör i creme fraiche. Smaka av såsen med citronsaft, citronskal, vitpeppar och salt.
  5. Citronsåsen är klar att servera.
Du kan variera såsen att passa till det du vill - med fiskbuljong i passar den till fisk som stekt lax.
Du kan variera såsen att passa till det du vill - med fiskbuljong i passar den till fisk som stekt lax.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du laga såsen med buljongtärning eller hemgjord fiskbuljong, kycklingbuljong eller grönsaksbuljong.
  • Rivet citronskal ger såsen mer smak men är valfritt.
  • Istället för att reda med smör och mjöl i början kan du koka upp buljong och reda såsen med ljus maizenaredning, idelamjöl eller roux blond.
  • 1/2 dl vitt vin - byt ut mot vatten eller buljong - passar också i om såsen serveras till fisk.
  • Créme fraiche är valfritt.
E-mail
Medel: 3.9 (91 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 73 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-23