Citronsås med grädde
Varm citronsås med grädde, crème fraiche, buljong och citronsaft.
Du kan anpassa smaken på såsen med valfri buljong som passar till det du ska servera såsen till.
Tillagning
- Fräs vetemjöl i smöret i en såskastrull.
- Tillsätt vatten och rör ut klumpar.
- Rör i buljongtärning och grädde. Koka i minst 5 minuter och rör då och då.
- Rör i creme fraiche. Smaka av såsen med citronsaft, citronskal, vitpeppar och salt.
- Citronsåsen är klar att servera.
Serveringsförslag
- Jag lagade såsen med fiskbuljong och serverade till stekt lax. Fler förslag är till grillad lax, laxsida, helstekt fisk, torsk, kokt fisk med mera.
- Med kycklingbuljong är såsen god till grillad, stekt eller kokt kyckling.
- Med grönsaksbuljong passar såsen till det mesta - speciellt till kokta grönsaker som sparris, vaxbönor eller grillad spetskål.
- Såsen kan garneras med hackad persilja eller dill.
- Skiva gärna upp fyra klyftor av resten av citronen och servera till.
Varianter
- Du laga såsen med buljongtärning eller hemgjord fiskbuljong, kycklingbuljong eller grönsaksbuljong.
- Rivet citronskal ger såsen mer smak men är valfritt.
- Istället för att reda med smör och mjöl i början kan du koka upp buljong och reda såsen med ljus maizenaredning, idelamjöl eller roux blond.
- 1/2 dl vitt vin - byt ut mot vatten eller buljong - passar också i om såsen serveras till fisk.
- Créme fraiche är valfritt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 73 kcal