Carbonara med bacon och purjolök

En variant på klassisk pasta Carbonara. Bacon, purjolök, vitlök, svartpeppar, grädde och äggula (valfritt).
Som pasta kan du välja castellane (pastan på bilden), spagetti, skruvar, gnocchis, penne eller annan valfri pasta.
Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.

4 portioner carbonara med bacon och purjolök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta castellane (pastan på bilden), spagetti, skruvar, gnocchis, penne eller annan valfri pasta
  • 300 gram bacon
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 4 äggulor

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt 1 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Skala och finhacka vitlök.
  3. Dela, skölj och strimla purjolöken.
  4. Skär bacon i små bitar eller tärningar.
  5. Koka pastan enligt paket ca 9-11 minuter.
  6. Fräs vitlök, purjolök och bacon i någon msk olivolja. Sänk värmen och håll varmt medan pastan kokar klart. Riv ost. Kläck ägg och spara gulorna i skalet eller en skål bredvid.
  7. Häll av pastan.
  8. Tillsätt grädden till baconet, rör om och koka upp.
  9. Blanda pastan med bacon och purjolöken.
  10. Smaka av med salt och peppar. Rör i hälften av osten och ev. äggulor - dessa kan också serveras på toppen av varje portion pasta för att sedan röras ner i pastan.
  11. Servera Carbonaran garnerad med resten av den rivna osten, någon nypa svartpeppar.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept