Carbonara med bacon och purjolök
En variant på klassisk pasta Carbonara med bacon istället för fläsk och lite grönt som purjolök. Vidare smaksatt med vitlök, svartpeppar, grädde och äggula.
Som pasta kan du välja castellane - pastan på bilden - eller spagetti, bucatini, fettucine, skruvar, gnocchis, penne eller annan valfri pasta.
Tillagning
- Koka upp vatten till pastan. Tillsätt 1 tsk salt och några droppar olivolja.
- Skala och finhacka vitlök.
- Dela, skölj och strimla purjolöken.
- Skär bacon i små bitar eller tärningar.
- Koka pastan enligt paket ca 9-11 minuter.
- Fräs vitlök, purjolök och bacon i någon msk olivolja. Sänk värmen och håll varmt medan pastan kokar klart. Riv ost. Kläck ägg och spara gulorna i skalet eller en skål bredvid.
- Häll av pastan.
- Tillsätt grädden till baconet, rör om och koka upp.
- Blanda pastan med bacon och purjolöken.
- Smaka av med salt och peppar. Rör i hälften av osten och ev. äggulor - dessa kan också serveras på toppen av varje portion pasta för att sedan röras ner i pastan.
- Servera Carbonaran garnerad med resten av den rivna osten, någon nypa svartpeppar.
Varianter
- Blir också gott med färsk pasta som tagliatelle eller fettucine. Överkurs är att laga hemgjord tagliatelle.
- Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
- Istället för bacon kan du laga med rökt fläsk, kalkonbacon eller pancetta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 531 kcal