Pulled pork långstekt gris

Pulled pork eller långstekt gris är tjocka revben, grishals eller sida som fått steka länge på låg värme tills man lätt kan dra isär köttet. Fritt översatt blir pulled pork - isärdragen gris. 

Gott är även att tillsätta någon 1 dl barbequesås tillsammans med kryddorna. Marinera gärna köttet med kryddorna i ett dygn innan i kylen så blir det extra gott. Pulled pork blir också mycket god stekt i 100 grader men räkna då med ytterligare 2-3 timmars tid i ugnen.

Kan serveras som hamburgare i hamburgerbröd med liknande tillbehör eller som här mellan två grillade skivor surdegsbröd, majonnäs, tomat, babyspenat, avokado, toppad med lökconfit eller inlagd rödlök och serverad med rostad delikatesspotatis. Vidare kan man ha coleslaw till också ev. istället för potatis samt bröd om du vill ha GI-anpassat. Lätt att dubblera om du steker en stor bit kött som räcker till flera. Då kan du lägga upp en buffé med pitabröd, sallader, såser och tillbehör. 

6 portioner pulled pork eller långstekt gris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,2 kg tjocka revben, grishals på ben, fläskkarré eller fläsklägg
  • 1 tsk stött eller malen fänkål
  • 4 msk grovhackad färsk rosmarin eller någon tsk torkad rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk matolja
  • Lökconfit: 3 gula lökar
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Rostad potatis: 16 delikatesspotatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 4 kvistar bladpersilja till garnering
  • Tillbehör: 8 skivor surdegsbröd
  • 1 dl majonnäs
  • 3 tomater
  • 1 avokado
  • 65 gram babyspenat eller grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Skär små hål i köttet på ca sex ställen.
  3. Förbered kryddor och blanda i en skål: stöt eller mal hel fänkål i en mortel eller kryddkvarn. Hacka färsk rosmarin grovt. Smula lagerblad. Stöt hel svartpeppar.
  4. Skala och grovhacka vitlöken.
  5. Gnid in kryddorna i köttet och stick in lite vitlöksbitar i hålen du gjort.
  6. Bryn köttet runt om i en stekpanna i olja.
  7. Lägg köttet i en ugnsform eller stekgryta stor nog att köttet får plats. Kan också vara en ugnsfast panna med höga kanter. Häll i 2 dl vatten.
  8. Sätt in köttet i nederdelen av ugnen och låt steka i 3 timmar samt 45 minuter.
  9. Vänd köttet efter halva tiden.
  10. Laga under tiden lökconfit: skala och strimla löken så fint du kan. Använd ev. en mandolin eller matberedare.
  11. Lägg löken i en kastrull och häll på olivoljan.
  12. Låt löken koka i oljan på låg värme under lock i ca 3 timmar tills den är som en mjuk god röra.
  13. Smaka av lökconfiten med salt och peppar.
  14. Lägg upp löken i en skål och garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.
  15. Förbered också ugnsstekt potatis: skölj och blanda potatisen med olja och salt i en ugnsform och stek med köttet i ca 50 minuter (ugnen är ju på 125 grader så det tar ett tag). Ta ut när de är mjuka.
  16. Skölj och skiva tomater. Lägg upp på fat.
  17. Dela, kärna ur och gröp ur avokado. Blanda med lite vinäger i en skål.
  18. Skölj babyspenat och lägg upp i skål.
  19. Skiva upp 8 skivor bröd. Pensla dem med lite avrunnen olja från lökconfiten.
  20. Ta ut köttet och låt det vila och svalna.
  21. Grilla bröden i en grillpanna eller stek dem i en stekpanna.
  22. Ta bort ben samt plocka och dra isär köttfibrerna till trådar. Lägg på fat eller i skål.
  23. Ett förslag att servera pulled pork är så här: bre lite majonnäs på de grillade bröden, lägg på några skivor tomat, några blad babyspenat, några bitar avokado, sedan en rejäl hög pulled pork - alltså kött - samt toppa med en rågad matsked lökconfit. Garnera ev. med lite grovhackad persilja. Servera med ugnsrostade potatisar samt en extra skiva grillat bröd bredvid.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer