Fransk löksoppa med konjak

En klassisk fransk löksoppa med gul lök som flamberats med konjak och smaksatts med vitt vin samt toppats med ostkrutonger. En god förrätt eller enkel middag. En god förrätt eller enkel middag.

Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också. Löksoppan blir ännu godare dagen efter.

Skippar du bacon och använder grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.

Att dricka till

Öl är gott till eller franskt vitt lantvin eller fransk cider.

4 portioner fransk löksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 msk vegetabilisk olja
  • 2 msk smör
  • 5 st gula eller röda lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 30 g bacon (valfritt)
  • 0,5 dl konjak
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,2 liter hönsbuljong eller vatten och kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
  • salt och peppar
  • Ost- och vitlökskrutonger: 0,5 vit limpa eller baguette
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 30 g gratängost eller riven mozzarella
  • 30 g parmesanost

Tillagning

  1. Skala, halvera och strimla löken. Lägg i en kastrull med smör och olja.
  2. Skala och finhacka vitlök och tillsätt den.
  3. Strimla bacon och tillsätt det.
  4. Fräs på medelvärme i ca 15 minuter tills löken är mjuk. Rör om då och då.
  5. Häll sedan på konjak, ta bort från spisfläkten och akta huvudet och tänd på.
  6. Rör i mjöl.
  7. Häll sedan i vin och tillsätt buljongen och koka löksoppan en halvtimme - gärna längre.
  8. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar innan servering.
  9. #Ostkrutonger: Sätt ugnen på grill.
  10. Skär brödet i skivor och sedan i grova tärningar.
  11. Skala och pressa vitlök samt blanda den med olivolja i en skål.
  12. Lägg ut krutongerna på en plåt med bakplåtspapper under och häll över och vänd runt krutongerna i oljan.
  13. Riv osten och strö den över krutongerna.
  14. Grilla några minuter och passa dem noga. Ta ut när de fått färg osten smält.
  15. Servera krutongerna att täcka toppen på varje tallrik löksoppa. Servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept