Fransk löksoppa med konjak

En klassisk fransk löksoppa med gul lök som flamberats med konjak och smaksatts med vitt vin samt toppats med ostkrutonger. En god förrätt eller enkel middag. En god förrätt eller enkel middag.

Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också. Löksoppan blir ännu godare dagen efter.

Skippar du bacon och använder grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.

Att dricka till

Öl är gott till eller franskt vitt lantvin eller fransk cider.

4 portioner fransk löksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 msk vegetabilisk olja
  • 2 msk smör
  • 5 st gula eller röda lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 30 g bacon (valfritt)
  • 0,5 dl konjak
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,2 liter hönsbuljong eller vatten och kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
  • salt och peppar
  • Ost- och vitlökskrutonger: 0,5 vit limpa eller baguette
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 30 g gratängost eller riven mozzarella
  • 30 g parmesanost

Tillagning

  1. Skala, halvera och strimla löken. Lägg i en kastrull med smör och olja.
  2. Skala och finhacka vitlök och tillsätt den.
  3. Strimla bacon och tillsätt det.
  4. Fräs på medelvärme i ca 15 minuter tills löken är mjuk. Rör om då och då.
  5. Häll sedan på konjak, ta bort från spisfläkten och akta huvudet och tänd på.
  6. Rör i mjöl.
  7. Häll sedan i vin och tillsätt buljongen och koka löksoppan en halvtimme - gärna längre.
  8. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar innan servering.
  9. #Ostkrutonger: Sätt ugnen på grill.
  10. Skär brödet i skivor och sedan i grova tärningar.
  11. Skala och pressa vitlök samt blanda den med olivolja i en skål.
  12. Lägg ut krutongerna på en plåt med bakplåtspapper under och häll över och vänd runt krutongerna i oljan.
  13. Riv osten och strö den över krutongerna.
  14. Grilla några minuter och passa dem noga. Ta ut när de fått färg osten smält.
  15. Servera krutongerna att täcka toppen på varje tallrik löksoppa. Servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer