Plättar med vita bönor
Plättar med vita bönor smaksatt med vitlök och rödlök knaprigt stekta i olivolja med förslag på tillbehör.
En variant på potatisplättar med mosade kokta vita bönor istället för potatis samt utan ägg.
Tillagning
- Lägg de vita bönorna i blöt i en bunke över natten i kylen.
- Häll av vattnet och koka upp bönorna i en kastrull täckta med vatten. Häll av kokvattnet och tillsätt nytt vatten samt koka upp igen.
- Låt bönorna koka mjuka i ca 1 timme. De ska vara väl kokta och lite spruckna.
- Häll av bönorna och låt de svalna något.
- Skala och hacka vitlök fint. Skala och hacka rödlöken. Förbered och hacka samtidigt även vitlöken och rödlöken till den matiga salladen.
- Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja i någon minut utan att ta färg. Lägg över i en stor bunke och tillsätt bönorna. Mosa ihop med en potatisstöt till ett fast stabbigt mos. Låt svalna.
- Förbered en bricka och olja in botten med lite olivolja.
- Dela upp i 12 bollar och forma dessa till runda plättar. Forma plättar i den storlek du önskar förslagsvis ca 1 dm i diameter med ca 1,5 cm tjocklek. Du bör få ut minst 3 plättar per portion. Lägg upp dem på brickan.
- Stek plättarna på lite över medelvärme i rikligt med olivolja - ca 6 msk - i ca 5 minuter på varje sida tills de har fin färg och är genomvarma. Vänd dem försiktigt.
- TILLBEHÖR: Koka grynblandningen enligt paket. Orzo-mixen kokades i 10 minuter. Häll av. Fräs tärnad paprika, rödlök och vitlök i en panna med höga kanter i olivolja någon minut. Tillsätt grynen och blanda runt samt smaksätt med salt och peppar.
- YOGHURTSÅS: Blanda matyoghurten med paprikapulver, chili, ketchup samt smaka av med salt och peppar i en skål.
- Servera bönplättarna med mitt förslag på tillbehör som tärnad avokado och tomat; den matiga grynsalladen samt yoghurtsåsen. Eller med de tillbehör du vill ha.
Serveringsförslag
- Jag serverade bönplättarna med en matig sallad som hette Orzo-mix med korn, bovete, lupin-bulgur, gula linser och gröna ärtor. Kokade grynmixen och blandade med fräst vitlök, rödlök och paprika.
- Vidare hade jag en kall sås till av matyoghurt blandad med lite pressad vitlök, paprikapulver, chipotle chili och ketchup.
- Som sallad hade jag tärnad avokado och tomat till.
- Andra matiga sallader som passar till är bland annat matvetesallad, havrerissallad, bulgursallad eller quinoasallad.
- Fler kalla såser som currysås, mango chutney-sås eller tzatziki passar till.
- Bönplättarna kan också serveras som potatisplättar med lingon och klassiska tillbehör.
Framförhållning
Du får ha en dags framförhållning då bönorna ska ligga i blöt över natten.
Du kan förbereda och koka ett helt paket vita bönor någon dag innan. Överblivna bönor kan frysas och är goda till sallader, tillbehör, grytor med mera.
Varianter
- Plättarna kan paneras och vändas i ströbröd, panko eller sesamfrön innan man steker dem.
- Man kan även ha 2-3 ägg och blanda i bönorna om man vill ha fastare plättar - mer lika potatisplättar.
- Andra ingredienser som passar i bönplättarna är majskorn (en burk), finriven morot (2-3 morötter) eller 1-2 dl kokta röda eller gröna linser.
Uppskattat näringsvärde per portion: 453 kcal