Plättar med vita bönor

Introduktion och förberedelse

Plättar med vita bönor smaksatt med vitlök och rödlök knaprigt stekta i olivolja med förslag på tillbehör.

En variant på potatisplättar med mosade kokta vita bönor istället för potatis samt utan ägg.

Serveringsförslag

  • Jag serverade bönplättarna med en matig sallad som hette Orzo-mix med korn, bovete, lupin-bulgur, gula linser och gröna ärtor. Kokade grynmixen och blandade med fräst vitlök, rödlök och paprika.
  • Vidare hade jag en kall sås till av matyoghurt blandad med lite pressad vitlök, paprikapulver, chipotle chili och ketchup.
  • Som sallad hade jag tärnad avokado och tomat till.
  • Andra matiga sallader som passar till är bland annat matvetesallad, havrerissallad, bulgursallad eller quinoasallad.
  • Fler kalla såser som currysås, mango chutney-sås eller tzatziki passar till.
  • Bönplättarna kan också serveras som potatisplättar med lingon och klassiska tillbehör.

Framförhållning

Du får ha en dags framförhållning då bönorna ska ligga i blöt över natten.

Du kan förbereda och koka ett helt paket vita bönor någon dag innan. Överblivna bönor kan frysas och är goda till sallader, tillbehör, grytor med mera.

Varianter

  • Plättarna kan paneras och vändas i ströbröd, panko eller sesamfrön innan man steker dem.
  • Man kan även ha 2-3 ägg och blanda i bönorna om man vill ha fastare plättar - mer lika potatisplättar.
  • Andra ingredienser som passar i bönplättarna är majskorn (en burk), finriven morot (2-3 morötter) eller 1-2 dl kokta röda eller gröna linser.

Stekta bönplättar med matig sallad av blandade gryn, avokado, tomat och en kall paprika, chipotle och matyooghurtsås.
Stekta bönplättar med matig sallad av blandade gryn, avokado, tomat och en kall paprika, chipotle och matyooghurtsås.

4 portioner plättar med vita bönor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 dl små vita bönor, okokta
  • 1/2 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1/2 dl olivolja att steka i lök och plättar i
  • TILLBEHÖR: 200 gram Orzo-mix, hirs-mix, bulgur eller okokt matvete eller liknande
  • 1 gul paprika
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 kvisttomater
  • 2 avokado
  • YOGHURTSÅS: 2 dl matyoghurt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm chipotle rökt chilipulver
  • 1 msk ketchup
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Lägg de vita bönorna i blöt i en bunke över natten i kylen.
  2. Häll av vattnet och koka upp bönorna i en kastrull täckta med vatten. Häll av kokvattnet och tillsätt nytt vatten samt koka upp igen.
  3. Låt bönorna koka mjuka i ca 1 timme. De ska vara väl kokta och lite spruckna.
  4. Häll av bönorna och låt de svalna något.
  5. Skala och hacka vitlök fint. Skala och hacka rödlöken. Förbered och hacka samtidigt även vitlöken och rödlöken till den matiga salladen.
  6. Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja i någon minut utan att ta färg. Lägg över i en stor bunke och tillsätt bönorna. Mosa ihop med en potatisstöt till ett fast stabbigt mos. Låt svalna.
  7. Förbered en bricka och olja in botten med lite olivolja.
  8. Dela upp i 12 bollar och forma dessa till runda plättar. Forma plättar i den storlek du önskar förslagsvis ca 1 dm i diameter med ca 1,5 cm tjocklek. Du bör få ut minst 3 plättar per portion. Lägg upp dem på brickan.
  9. Stek plättarna på lite över medelvärme i rikligt med olivolja - ca 6 msk - i ca 5 minuter på varje sida tills de har fin färg och är genomvarma. Vänd dem försiktigt.
  10. TILLBEHÖR: Koka grynblandningen enligt paket. Orzo-mixen kokades i 10 minuter. Häll av. Fräs tärnad paprika, rödlök och vitlök i en panna med höga kanter i olivolja någon minut. Tillsätt grynen och blanda runt samt smaksätt med salt och peppar.
  11. YOGHURTSÅS: Blanda matyoghurten med paprikapulver, chili, ketchup samt smaka av med salt och peppar i en skål.
  12. Servera bönplättarna med mitt förslag på tillbehör som tärnad avokado och tomat; den matiga grynsalladen samt yoghurtsåsen. Eller med de tillbehör du vill ha.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 453 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-08