Råraka med zucchini och fetaostsallad

Råraka med zucchini och fetaost- och tomatsallad. En god vegetarisk rätt till lunch och middag.
Rårakorna med zucchini samt fetaostsalladen kan också serveras som tillbehör till det mesta.
Du kan lägga till grillat kött, kyckling, lax eller lufttorkad skinka om du vill ha något kött till (eller grillad halloumiost för vegetariskt grillat alternativ).

4 portioner råraka med zucchini

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram zucchini
  • 400 gram potatis
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 50 gram smör
  • 1 dl matolja
  • Fetaostsallad: 150 gram fetaost
  • 3 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk fin vit eller röd vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 65 gram blandad grönsallad av valfri sort

Tillagning

  1. Skölj zucchini.
  2. Riv den grovt på ett rivjärn eller med matberedare. Lägg i en bunke. Krama ur vätska och häll av.
  3. Skala potatis.
  4. Riv potatisen på samma vis. Lägg i bunken och krama ur vätskan.
  5. Värm en stekpanna och lägg i en halv msk smör samt lite olja.
  6. Lägg i, tryck ut och forma till runda tunna plättar av den rivna potatisen och zucchinin. Ca 0,5 dl per plätt eller efter tycke. Stek ev. i två stekpannor.
  7. Stek rårakorna på första sidan i några minuter tills den fått yta och blivit brynt och sitter ihop. Lossa den försiktigt med en stekspade.
  8. Vänd på rårakorna.
  9. Stek några minuter på först på hög värme och sedan medelvärme.
  10. Fetaostsallad: Tärna fetaosten och lägg i en bunke.
  11. Skölj och tärna tomater.
  12. Skala och hacka löken.
  13. Blanda allt med olivolja, vinäger, salt och peppar. Smaka av. Blanda ev. i bladpersilja och ev. annan sallad.
  14. Servera rårakorna med zucchini med fetaostsalladen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer