Skaldjurssoppa

En god soppa med räkor, musslor, crabsticks samt bläckfisk smaksatt med saffran, fänkål och en skvätt grädde. Servera skaldjurssoppan med aioli (vitlöksmajonnäs) samt gott bröd som ex. baguette.

Det finns frysta blandningar av skaldjur i bitar som passar utmärkt till skaldjurssoppan. Ibland kallas de Marinara-blandning. Istället för skaldjursblandning kan du ta: 200 gram skalade räkor eller 400 gram oskalade, färska eller frysta; 100 gram musslor utan skal eller 200 gram med skal; 100 gram crabsticks (surimi) samt 100 gram bläckfisk skuren i bitar.

4 portioner skaldjurssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • en halv fänkål
  • 0,25 huvud vitkål
  • 8 st delikatess potatisar
  • en halv purjolök
  • 400 gram passerade tomater
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,25 pkt saffran
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 2 msk vinäger, gärna vit
  • 1 tsk socker
  • 1 dl grädde
  • 500 gram tinad skaldjursblandning med crabsticks (surimi), räkor, musslor samt bläckfisk
  • Aioli: 2 dl majonnäs
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Dela och klyfta samt strimla fänkålen och tillsätt den.
  4. Dela och klyfta samt strimla vitkålen och tillsätt den.
  5. Fräs allt i oljan ca 5 minuter och rör då och då.
  6. Dela, skölj och hacka purjolöken. Tillsätt den.
  7. Skölj, putsa och dela potatisen. Skala den om den har fult skal. Tillsätt potatisen.
  8. Blanda i passerade tomater, fiskbuljongtärning, vatten, saffran, cayennepeppar, timjan, salt och vitpeppar samt koka upp. Koka i 15 minuter.
  9. Rensa och skär blomkål i buketter och tillsätt till soppan samt koka i 10 minuter till.
  10. Om du använder färsk stor bläckfisk så skär du den i 2x2 cm bitar. Skala räkor om du köpt oskalade räkor. Kontrollera musslor om du använder färska hela musslor - de ska vara slutna (och därmed levande). Släng öppna (döda) musslor.
  11. Smaka av skaldjurssoppan med salt, vinäger, stjärnanis, lagerblad, cayennepeppar samt ev. lite mer socker. Hit kan du förbereda basen till soppan. Koka sedan upp med skaldjuren.
  12. Gör aiolin under tiden: blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar. Värm ev. bröd.
  13. Tillsätt grädde och koka upp.
  14. Tillsätt alla skaldjur till soppbasen.
  15. Koka upp soppan och koka i någon minut.
  16. Servera skaldjurssoppan med nybakt bröd eller rostad baguette samt aioli i skål vid sidan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer