Skaldjurssoppa

Laga en god skaldjurssoppa med räkor, musslor, crabsticks samt bläckfisk smaksatt med saffran, fänkål och en skvätt grädde.

Det finns frysta blandningar av skaldjur i bitar som passar utmärkt till skaldjurssoppan. Ibland kallas de Marinara-blandning. Det blir också gott med kräftstjärtar i soppan.

Istället för skaldjursblandning kan du ta: 200 gram skalade räkor eller 400 gram oskalade, färska eller frysta; 100 gram musslor utan skal eller 200 gram med skal; 100 gram crabsticks (surimi) samt 100 gram bläckfisk skuren i bitar.

Tillbehör

Servera skaldjurssoppan med aioli eller rouille samt gott bröd som baguette, grissini eller brytbröd.

Att dricka till

Vill du ha vin till skaldjurssoppan så passar ett kylt vitt vin som chardonnay från Australien utmärkt.

4 portioner skaldjurssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • en halv fänkål
  • 0,25 huvud vitkål
  • 8 st delikatess potatisar
  • en halv purjolök
  • 400 gram passerade tomater
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,25 pkt saffran
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 2 msk vinäger, gärna vit
  • 1 tsk socker
  • 1 dl grädde
  • 500 gram tinad skaldjursblandning med crabsticks (surimi), räkor, musslor samt bläckfisk
  • Aioli: 2 dl majonnäs
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Dela och klyfta samt strimla fänkålen och tillsätt den.
  4. Dela och klyfta samt strimla vitkålen och tillsätt den.
  5. Fräs allt i oljan ca 5 minuter och rör då och då.
  6. Dela, skölj och hacka purjolöken. Tillsätt den.
  7. Skölj, putsa och dela potatisen. Skala den om den har fult skal. Tillsätt potatisen.
  8. Blanda i passerade tomater, fiskbuljongtärning, vatten, saffran, cayennepeppar, timjan, salt och vitpeppar samt koka upp. Koka i 15 minuter.
  9. Rensa och skär blomkål i buketter och tillsätt till soppan samt koka i 10 minuter till.
  10. Om du använder färsk stor bläckfisk så skär du den i 2x2 cm bitar. Skala räkor om du köpt oskalade räkor. Kontrollera musslor om du använder färska hela musslor - de ska vara slutna (och därmed levande). Släng öppna (döda) musslor.
  11. Smaka av skaldjurssoppan med salt, vinäger, stjärnanis, lagerblad, cayennepeppar samt ev. lite mer socker. Hit kan du förbereda basen till soppan. Koka sedan upp med skaldjuren.
  12. Gör aiolin under tiden: blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar. Värm ev. bröd.
  13. Tillsätt grädde och koka upp.
  14. Tillsätt alla skaldjur till soppbasen.
  15. Koka upp soppan och koka i någon minut.
  16. Servera skaldjurssoppan med nybakt bröd eller rostad baguette samt aioli i skål vid sidan.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.