Skaldjurssoppa
Laga en god skaldjurssoppa med räkor, musslor, crabsticks samt bläckfisk smaksatt med saffran, fänkål och en skvätt grädde.
Tillagning
- Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
- Skala och pressa i vitlöken.
- Dela och klyfta samt strimla fänkålen och tillsätt den.
- Dela och klyfta samt strimla vitkålen och tillsätt den.
- Fräs allt i oljan ca 5 minuter och rör då och då.
- Dela, skölj och hacka purjolöken. Tillsätt den.
- Skölj, putsa och dela potatisen. Skala den om den har fult skal. Tillsätt potatisen.
- Blanda i passerade tomater, fiskbuljongtärning, vatten, saffran, cayennepeppar, timjan, salt och vitpeppar samt koka upp. Koka i 15 minuter.
- Rensa och skär blomkål i buketter och tillsätt till soppan samt koka i 10 minuter till.
- Om du använder färsk stor bläckfisk så skär du den i 2x2 cm bitar. Skala räkor om du köpt oskalade räkor. Kontrollera musslor om du använder färska hela musslor - de ska vara slutna (och därmed levande). Släng öppna (döda) musslor.
- Smaka av skaldjurssoppan med salt, vinäger, stjärnanis, lagerblad, cayennepeppar samt ev. lite mer socker. Hit kan du förbereda basen till soppan. Koka sedan upp med skaldjuren.
- Gör aiolin under tiden: blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar. Värm ev. bröd.
- Tillsätt grädde och koka upp.
- Tillsätt alla skaldjur till soppbasen.
- Koka upp soppan och koka i någon minut.
- Servera skaldjurssoppan med nybakt bröd eller rostad baguette samt aioli i skål vid sidan.
Serveringsförslag
Servera skaldjurssoppan med aioli eller rouille samt gott bröd som baguette, grissini eller brytbröd.
Val av skaldjur
Det finns frysta blandningar av skaldjur i bitar som passar utmärkt till skaldjurssoppan. Ibland kallas dessa Marinara-blandning.
Istället för skaldjursblandning kan du ta: 200 gram skalade räkor eller 400 gram oskalade, färska eller frysta; 100 gram musslor utan skal eller 200 gram med skal; 100 gram crabsticks (surimi) samt 100 gram bläckfisk skuren i bitar.
Det blir också gott med kräftstjärtar i soppan.
Att dricka till
Vill du ha vin till skaldjurssoppan så passar ett kylt vitt vin som chardonnay från Australien utmärkt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 401 kcal