Skaldjurssoppa

En god soppa med räkor, musslor, crabsticks samt bläckfisk smaksatt med saffran, fänkål och en skvätt grädde. Servera skaldjurssoppan med aioli (vitlöksmajonnäs) samt gott bröd som ex. baguette.

Det finns frysta blandningar av skaldjur i bitar som passar utmärkt till skaldjurssoppan. Ibland kallas de Marinara-blandning. Istället för skaldjursblandning kan du ta: 200 gram skalade räkor eller 400 gram oskalade, färska eller frysta; 100 gram musslor utan skal eller 200 gram med skal; 100 gram crabsticks (surimi) samt 100 gram bläckfisk skuren i bitar.

4 portioner skaldjurssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • en halv fänkål
  • 0,25 huvud vitkål
  • 8 st delikatess potatisar
  • en halv purjolök
  • 400 gram passerade tomater
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,25 pkt saffran
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 2 msk vinäger, gärna vit
  • 1 tsk socker
  • 1 dl grädde
  • 500 gram tinad skaldjursblandning med crabsticks (surimi), räkor, musslor samt bläckfisk
  • Aioli: 2 dl majonnäs
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Dela och klyfta samt strimla fänkålen och tillsätt den.
  4. Dela och klyfta samt strimla vitkålen och tillsätt den.
  5. Fräs allt i oljan ca 5 minuter och rör då och då.
  6. Dela, skölj och hacka purjolöken. Tillsätt den.
  7. Skölj, putsa och dela potatisen. Skala den om den har fult skal. Tillsätt potatisen.
  8. Blanda i passerade tomater, fiskbuljongtärning, vatten, saffran, cayennepeppar, timjan, salt och vitpeppar samt koka upp. Koka i 15 minuter.
  9. Rensa och skär blomkål i buketter och tillsätt till soppan samt koka i 10 minuter till.
  10. Om du använder färsk stor bläckfisk så skär du den i 2x2 cm bitar. Skala räkor om du köpt oskalade räkor. Kontrollera musslor om du använder färska hela musslor - de ska vara slutna (och därmed levande). Släng öppna (döda) musslor.
  11. Smaka av skaldjurssoppan med salt, vinäger, stjärnanis, lagerblad, cayennepeppar samt ev. lite mer socker. Hit kan du förbereda basen till soppan. Koka sedan upp med skaldjuren.
  12. Gör aiolin under tiden: blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar. Värm ev. bröd.
  13. Tillsätt grädde och koka upp.
  14. Tillsätt alla skaldjur till soppbasen.
  15. Koka upp soppan och koka i någon minut.
  16. Servera skaldjurssoppan med nybakt bröd eller rostad baguette samt aioli i skål vid sidan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer