Ananaspaj

Introduktion och förberedelse

Ananaspaj är god som dessert med vaniljglass, sorbet, vaniljvisp, vispad grädde, vanilj-kvarg eller vanilj-yoghurt.

Ett vanligt pajskal med ananasfyllning som blandas av hackad eller tärnad ananas, ägg, creme fraiche och socker.

Du kan laga ananaspajen med ananas från burk eller färsk tärnad ananas som blir lite lyxigare.

Kan förberedas innan i god tid. Kan även garneras med rostad kokos och riven vit choklad samt citronmeliss.

Vintips:

Till paj med ananas passar ett sött dessertvin från Sauternes, Frankrike.

8 portioner ananaspaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 500 gram krossad eller tärnad ananas från burk eller helst grovt hackad eller tärnad färsk ananas

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter. Du kan också smälta smöret i en kastrull och blanda i övriga ingredienser till en pajdeg. Knäck ett ägg i en bunke och pensla pajdegen med lite äggvita. Tryck något hål i pajdegen med en gaffel och grädda pajskalet i 5 minuter.
  3. Rör under tiden ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll ananasen i ett durkslag och låt rinna av. Blanda i fyllningen. Häll fyllningen i pajformen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Sätt ev. på grill på slutet så att pajen får lite färg på toppen.
  4. Servera ananaspajen ljummen eller kall med vaniljglass, vaniljvisp, vispad grädde eller vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 4.6 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer