Ananaspaj

Ananaspaj är god som dessert med vaniljglass, sorbet, vaniljvisp, vispad grädde, vanilj-kvarg eller vanilj-yoghurt.

Ett vanligt pajskal med ananasfyllning som blandas av hackad eller tärnad ananas, ägg, creme fraiche och socker.

Du kan laga ananaspajen med ananas från burk eller färsk tärnad ananas som blir lite lyxigare.

Kan förberedas innan i god tid. Kan även garneras med rostad kokos och riven vit choklad samt citronmeliss.

Vintips:

Till paj med ananas passar ett sött dessertvin från Sauternes, Frankrike.

8 portioner ananaspaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 500 gram krossad eller tärnad ananas från burk eller helst grovt hackad eller tärnad färsk ananas

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter. Du kan också smälta smöret i en kastrull och blanda i övriga ingredienser till en pajdeg. Knäck ett ägg i en bunke och pensla pajdegen med lite äggvita. Tryck något hål i pajdegen med en gaffel och grädda pajskalet i 5 minuter.
  3. Rör under tiden ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll ananasen i ett durkslag och låt rinna av. Blanda i fyllningen. Häll fyllningen i pajformen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Sätt ev. på grill på slutet så att pajen får lite färg på toppen.
  4. Servera ananaspajen ljummen eller kall med vaniljglass, vaniljvisp, vispad grädde eller vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 4.6 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept