Ananaspaj

Introduktion och förberedelse

Ananaspaj som bakas som ett pajskal med ananasfyllning du blandar av hackad eller tärnad färsk eller inlagd ananas, ägg, crème fraiche och socker.

Kan förberedas innan i god tid.

Kan även garneras med rostade kokosflingor eller kokosflakes samt riven vit choklad, rostade mandelspån samt citronmeliss.

Serveringsförslag

God som dessert med vaniljglass, sorbet, vaniljvisp, vispad grädde, vaniljkvarg eller vaniljyoghurt.

Med färsk ananas eller burkananas

Du kan laga ananaspajen med ananas från burk eller färsk tärnad ananas som blir lite lyxigare.

Att dricka till:

Till ananaspajen passar ett sött dessertvin förslagsvis från Sauternes i Frankrike.

6-8 portioner ananaspaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • PAJSKAL: 125 gram smör
  • 2 msk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • FYLLNING: 1,5 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 500 gram färsk ananas eller ananas från burk, hackad i bitar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJSKAL: Tärna smöret. Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver hastigt till en deg i matberedare eller för hand. Låt vila i 20 minuter. Börja med fyllningen.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24-26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
  5. FYLLNING: Skär rent färsk ananas och hacka i bitar. Använder du burkananas så häll av i durkslag samt hacka den.
  6. Rör ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker i en bunke.
  7. Blanda ananasen i fyllningen. Häll fyllningen i det gräddade pajskalet.
  8. Grädda ananaspajen i ca 40 minuter. Börjar kanterna brännas så täck över med lite bakplåtspapper eller folie eller sätt en plåt på valsen över.
  9. SERVERING: Servera ananaspajen ljummen eller kall med vaniljglass, vaniljvisp, vispad grädde eller vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 4.6 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 389 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.