Ananaspaj
Ananaspaj som bakas som ett pajskal med ananasfyllning du blandar av hackad eller tärnad färsk eller inlagd ananas, ägg, crème fraiche och socker.
Kan förberedas innan i god tid.
Kan även garneras med rostade kokosflingor eller kokosflakes samt riven vit choklad, rostade mandelspån samt citronmeliss.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- PAJSKAL: Tärna smöret. Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver hastigt till en deg i matberedare eller för hand. Låt vila i 20 minuter. Börja med fyllningen.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 24-26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel.
- Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
- FYLLNING: Skär rent färsk ananas och hacka i bitar. Använder du burkananas så häll av i durkslag samt hacka den.
- Rör ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker i en bunke.
- Blanda ananasen i fyllningen. Häll fyllningen i det gräddade pajskalet.
- Grädda ananaspajen i ca 40 minuter. Börjar kanterna brännas så täck över med lite bakplåtspapper eller folie eller sätt en plåt på valsen över.
- SERVERING: Servera ananaspajen ljummen eller kall med vaniljglass, vaniljvisp, vispad grädde eller vaniljyoghurt.
Serveringsförslag
Pajen passar till fika, buffé och till efterrätt och dessert.
Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.
Med färsk ananas eller burkananas
Du kan laga ananaspajen med ananas från burk eller färsk tärnad ananas som blir lite lyxigare.
Att dricka till
Till ananaspajen passar ett sött dessertvin förslagsvis från Sauternes i Frankrike.
Uppskattat näringsvärde per portion: 389 kcal