Ananaspaj

Baka en paj med hackad ananas och servera med vaniljglass, vaniljvisp, vispad grädde eller yoghurt. Du kan byta ut den burkananasen mot färsk hackad ananas.

Vintips till paj med ananas är ett sött dessertvin från Sauternes, Frankrike. Kan förberedas innan.

8 portioner ananaspaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 500 g krossad ananas eller helst grovt hackad färsk ananas

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter. Du kan också smälta smöret i en kastrull och blanda i övriga ingredienser till en pajdeg. Knäck ett ägg i en bunke och pensla pajdegen med lite äggvita. Tryck något hål i pajdegen med en gaffel och grädda pajskalet i 5 minuter.
  3. Rör under tiden ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll ananasen i ett durkslag och låt rinna av. Blanda i fyllningen. Häll fyllningen i pajformen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Sätt ev. på grill på slutet så att pajen får lite färg på toppen.
  4. Servera ananaspajen ljummen eller kall med vaniljglass, vaniljvisp, vispad grädde eller vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer