Plommonpaj

Introduktion och förberedelse för tillagning

En god hembakt plommonpaj med mogna och söta plommon.

Först gräddas en pajbotten sedan fyller man med mandelmassa vispad med ägg samt citron och toppar med urkärnade och delade plommonhalvor.

Servera plommonpajen med lättvispad grädde eller vaniljsås. Eller vaniljglass.

Du kan smaksätta den lättvispade grädden med en tsk vaniljsocker och någon likör eller sprit om du gillar det ex. amaretto, calvados eller kalhua.

8 portioner plommonpaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 125 g rumstempererat smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 2 msk kallt vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 kg plommon
  • 200 g riven mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 citron
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl farin eller råsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör ihop pajdegen av smör, florsocker, ägg, vatten och vetemjöl. Knåda ihop den hastigt. Slå in i plastfolie och låt vila 30 minuter i kylen.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform ca 24 cm diameter upp på kanterna med pajdegen. Picka lite hål i botten av pajdegen med en gaffel. Lägg gärna lite folie under formen då det rinner pajdeg som är över kanterna annars.
  4. Grädda pajskalet i 20 minuter i mitten av ugnen.
  5. Laga under tiden plommonpajdegen: tvätta citronen, torka den, riv skalet av halva citronen och lägg i en bunke.
  6. Smula i mandelmassan och vispa ihop med äggen.
  7. Tillsätt vetemjöl.
  8. Vispa grädden lätt och vänd ner den.
  9. Slå smeten i pajbotten.
  10. Dela och kärna ur plommonen och lägg dem på smeten med skalsidan upp.
  11. Strö socker över plommonpajen.
  12. Grädda plommonpajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Täck över med lite folie om den ser ut att brännas.
  13. Servera pajen ljummen eller kall med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.