Plommonpaj

En god hembakt plommonpaj med mogna och söta plommon.

Först gräddas en pajbotten sedan fyller man med mandelmassa vispad med ägg samt citron och toppar med urkärnade och delade plommonhalvor.

Servera plommonpajen med lättvispad grädde eller vaniljsås. Eller vaniljglass.

Du kan smaksätta den lättvispade grädden med en tsk vaniljsocker och någon likör eller sprit om du gillar det ex. amaretto, calvados eller kalhua.

8 portioner plommonpaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 125 g rumstempererat smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 2 msk kallt vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 kg plommon
  • 200 g riven mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 citron
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl farin eller råsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör ihop pajdegen av smör, florsocker, ägg, vatten och vetemjöl. Knåda ihop den hastigt. Slå in i plastfolie och låt vila 30 minuter i kylen.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform ca 24 cm diameter upp på kanterna med pajdegen. Picka lite hål i botten av pajdegen med en gaffel. Lägg gärna lite folie under formen då det rinner pajdeg som är över kanterna annars.
  4. Grädda pajskalet i 20 minuter i mitten av ugnen.
  5. Laga under tiden plommonpajdegen: tvätta citronen, torka den, riv skalet av halva citronen och lägg i en bunke.
  6. Smula i mandelmassan och vispa ihop med äggen.
  7. Tillsätt vetemjöl.
  8. Vispa grädden lätt och vänd ner den.
  9. Slå smeten i pajbotten.
  10. Dela och kärna ur plommonen och lägg dem på smeten med skalsidan upp.
  11. Strö socker över plommonpajen.
  12. Grädda plommonpajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Täck över med lite folie om den ser ut att brännas.
  13. Servera pajen ljummen eller kall med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer