Plommonpaj paj med plommon

Plommonpaj eller paj med plommon. En god och hembakt plommonpaj. Plocka mogna och söta plommon. Grädda först en pajbotten.
Servera plommonpajen med lättvispad grädde eller vaniljsås. Du kan smaksätta den lättvispade grädden med en tsk vaniljsocker och någon likör eller sprit om du gillar det ex. amaretto, calvados eller kalhua.

8 portioner plommonpaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 125 g rumstempererat smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 2 msk kallt vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 kg plommon
  • 200 g riven mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 citron
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl farin eller råsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör ihop pajdegen av smör, florsocker, ägg, vatten och vetemjöl. Knåda ihop den hastigt. Slå in i plastfolie och låt vila 30 minuter i kylen.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform ca 24 cm diameter upp på kanterna med pajdegen. Picka lite hål i botten av pajdegen med en gaffel. Lägg gärna lite folie under formen då det rinner pajdeg som är över kanterna annars.
  4. Grädda pajskalet i 20 minuter i mitten av ugnen.
  5. Laga under tiden plommonpajdegen: tvätta citronen, torka den, riv skalet av halva citronen och lägg i en bunke.
  6. Smula i mandelmassan och vispa ihop med äggen.
  7. Tillsätt vetemjöl.
  8. Vispa grädden lätt och vänd ner den.
  9. Slå smeten i pajbotten.
  10. Dela och kärna ur plommonen och lägg dem på smeten med skalsidan upp.
  11. Strö socker över plommonpajen.
  12. Grädda plommonpajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Täck över med lite folie om den ser ut att brännas.
  13. Servera pajen ljummen eller kall med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer