Enkel och snabb tårta med bär

Enkel och snabb tårta eller tarte med pajskal fyllt med vaniljvisp och bär. Du kan också fylla mandelmusslor portionsvis istället för ett pajskal. En slags tarte fylld med vaniljkräm. Toppa med goda färska bär eller med trädgårdsbärssylt och pudra över lite florsocker. Vaniljtarten även garneras med citronmeliss och pistagenötter eller flagad rostad mandel. 

Tårtan eller tarten går snabbt att laga om du har ett färdigt pajskal. Du kan köpa färdigt pajskal eller baka själv - vilket blir mycket godare och är väl värt besväret. Pajskalet kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller det om du vill förbereda i god tid.

Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
 

6 - 8 portioner enkel tårta

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • Hemgjort pajskal: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl (eller extra vetemjöl)
  • 2 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • Fyllning: 1 pkt vaniljvisp
  • 1 liter bär som jordgubbar, hallon eller vinbär eller valfri sort

Tillagning

  1. Hemgjort pajskal: Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  2. Knåda ihop vetemjöl samt grahamsmjöl, farinsocker, smör och vatten till en deg och låt vila i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stick några hål i degen med en gaffel eller täck mitten med folie och ärtor för att hindra den från att bubbla upp.
  5. Baka pajskalet i ca 15-20 minuter eller tills degen är fast och knaprig. Låt svalna innan du fyller det.
  6. Med färdigt pajskal eller mandelmusslor: fyll pajskalet eller mandelmusslorna med hårt vispad vaniljvisp.
  7. Toppa med rensade och sköljda bär.
  8. Pudra eventuellt lite florsocker över det hela om bären är sura som ex. vinbär. Kan även garneras med citronmeliss och rostade krossade pistagenötter eller flagad mandel.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat