Enkel och snabb tårta med bär

Introduktion och förberedelse för tillagning

Enkel och snabb tårta med bär som hallon, björnbär, vinbär och jordgubbar med vaniljkräm i ett knaprigt pajskal.

En slags tarte fylld med vaniljkräm. Toppa med goda färska bär eller med trädgårdsbärssylt och pudra över lite florsocker. Vaniljtarten kan även garneras med citronmeliss och pistagenötter eller flagad rostad mandel.

Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Tårtan eller tarten går snabbt att laga om du har ett färdigt pajskal. Du kan köpa färdigt pajskal eller baka själv - vilket blir mycket godare och är väl värt besväret. Pajskalet kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller det om du vill förbereda i god tid.

Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

Du kan ösa på med mycket bär du vill om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären. Det går också att ösa över frysta blandade bär - låt dem tina något innan.

Du kan också fylla mandelmusslor portionsvis istället för ett pajskal eller baka små pajskal portionsvis av samma pajdeg som nedan.

Vintips:

Till jordgubbstårtan är ett sött dessertvin som ex Moulin Touchais eller liknande franskt dessertvin.

6 - 8 portioner enkel tårta

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • Hemgjort pajskal: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl (eller extra vetemjöl)
  • 2 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • Fyllning: 1 pkt vaniljvisp
  • 1 liter bär som jordgubbar, hallon eller vinbär eller valfri sort

Tillagning

  1. Hemgjort pajskal: Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  2. Knåda ihop vetemjöl samt grahamsmjöl, farinsocker, smör och vatten till en deg och låt vila i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stick några hål i degen med en gaffel eller täck mitten med folie och ärtor för att hindra den från att bubbla upp.
  5. Baka pajskalet i ca 15-20 minuter eller tills degen är fast och knaprig. Låt svalna innan du fyller det.
  6. Med färdigt pajskal eller mandelmusslor: fyll pajskalet eller mandelmusslorna med hårt vispad vaniljvisp.
  7. Toppa med rensade och sköljda bär.
  8. Pudra eventuellt lite florsocker över det hela om bären är sura som ex. vinbär. Kan även garneras med citronmeliss och rostade krossade pistagenötter eller flagad mandel.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.