Paj med röda vinbär och maräng

En god paj med vinbär till fikat, kaffet eller till dessert med ett gott sött dessertvin som ex. franskt Sauternes.

12 bitar paj med röda vinbär och maräng

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • 0,5 dl socker
  • Fyllning och maräng: 0,5 liter röda vinbär
  • 2 st äggvitor
  • 2 dl socker
  • 3 droppar ättika

Tillagning

  1. Gör pajskalet: skär smör i kuber och blanda ihop med vetemjöl, äggula och socker hastigt i en bunke till en pajdeg. Slå in i plast och ställ in i kylen i en halvtimme.
  2. Rensa och snoppa bär.
  3. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord. Klä en pajform ca 25x25 cm i diameter med pajdegen. Hacka några hål i pajdegen med en gaffel.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Grädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Vispa under tiden marängen: vispa äggvitorna först på låg fart till ett löst skum.
  7. Häll i sockret och ättika och vispa på hög fart till ett hårt skum - maräng.
  8. Fördela bären i pajformen.
  9. Fördela marängen över vinbären.
  10. Grädda vinbärs och marängpajen i 10-15 minuter i mitten av ugnen. Kolla så pajen ej bränns.
  11. Ta ut och låt svalna något.
  12. Servera vinbärsmarängpajen som den är eller med en kula vaniljglass.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer