Paj med röda vinbär och maräng

Paj med röda vinbär och maräng. Syrliga vinbär i knaprigt pajskal blir mycket gott med söt maräng.

En god vinbärspaj med marängtäcke som passar till fikat, kaffet eller till dessert med ett gott sött dessertvin som ex. franskt Sauternes.

Denna rödavinbärspaj är godast nybakad. Efter ett tag tappar marängen höjd, volym och lite vätska om den står framme rätt fort. Men den är lättare att vispa och jättegod om den äts nybakt. Du kan förbereda pajskalet innan med bären. Sedan vispa marängen och grädda till servering.

Alternativ hållbar maräng:

Ska du spara pajen och vill ha en maräng som håller sig fin i flera dagar så ska du toppa med en varmvispad maräng. Då bakar du ej pajen med marängen som i nedan recept utan marängen varmvispas och används sedan att toppa pajen i fint tjockt mönster och bränns med en gasbrännare lite lätt på toppen för att få färg.

12 bitar paj med röda vinbär och maräng

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram kallt smör
  • 1 äggula
  • 0,5 dl socker
  • Fyllning och maräng: 0,5 liter röda vinbär, cirka 400 gram
  • Maräng: 2 st äggvitor
  • 2 dl socker
  • 3 droppar ättika

Tillagning

  1. Gör pajskalet: skär smör i kuber och blanda ihop med vetemjöl, äggula och socker hastigt i en bunke till en pajdeg. Slå in i plast och ställ in i kylen i en halvtimme.
  2. Rensa och snoppa vinbär.
  3. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord. Klä en pajform ca 24-26 cm diameter i diameter med pajdegen. Hacka några hål i pajdegen med en gaffel.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Grädda pajskalet i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Vispa under tiden marängen: vispa äggvitorna först på låg fart till ett löst skum.
  7. Häll i hälften av sockret och ättika och vispa på hög fart till ett hårt skum. Tillsätt resten av sockret på slutet och kör någon minut på hög hastighet tills man kan vända upp och ner på skålen.
  8. Fördela bären i pajformen.
  9. Fördela marängen över vinbären.
  10. Grädda vinbärs och marängpajen i 10-15 minuter i mitten av ugnen. Kolla så pajen ej bränns.
  11. Ta ut och låt svalna något.
  12. Servera vinbärsmarängpajen som den är eller med en kula vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer