Chiapudding med havregryn

Chiapudding med havregryn smaksatt med lite vaniljsocker och kanel.

En variant på chiapudding och overnight oats.

2 portioner chiapudding med havregryn

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 8 tim 3 min
  • Klart på: 8 tim 3 min

Ingredienser

  • 3 msk chiafrön
  • 2 dl havregryn
  • 3 dl vätska som mjölk, filmjölk, kokosmjölk, mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk, havremjölk eller valfritt
  • 1 krm vanillinsocker (valfritt)
  • 1 krm kanel (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda chiafröna med havregryn samt valfri vätska i två portionsskålar. Tillsätt vanillinsocker och kanel eller annan smaksättning om du önskar det. Rör om.
  2. Sätt på lock och ställ i kylen över natten.
  3. Servera chiapuddingen med önskade tillbehör och topping - se förslag ovan. Gott är frön som pumpafrön, solrosfrön; bär som hallon, blåbär, jordgubbar; tärnad eller skivad frukt som banan, äpple, persika, päron; nötter som mandel, valnötter, hasselnötter; kokosflakes; med mera.
Ingredienser: Chiafrön och havregryn, mjölk, kanel och vaniljsocker.
Ingredienser: Chiafrön och havregryn, mjölk, kanel och vaniljsocker.
Chiapuddingen efter en natt i kylen - redo att serveras med valfri topping.
Chiapuddingen efter en natt i kylen - redo att serveras med valfri topping.

Serveringsförslag

  • God att servera kall med valfria tillbehör till frukost, mellanmål, lätt lunch, lunchlåda, utflykt, picknick eller kvällsmål.
  • På bilden hade jag tinade frysta hallon blandade med lite socker samt rostade solrosfrön och pumpafrön.
  • Fler förslag är med färska bär och frukt som jordgubbar, blåbär, hallon, kiwi, frukt som tärnat äpple, banan, ananas, färsk eller fryst tärnad mango, mangopuré och/eller granatäpple.
  • Rårörda bär eller sylt som blåbärssylt, havtornssylt, jordgubbssylt eller hallonsylt.
  • Nötter som grovhackad mandel, hasselnötter eller valnötter.
  • Kokosflingor eller kokosflakes
  • Granola med kokos eller dadlar. Eller rostad musli med nötter.

Framförhållning

Chiapuddingen läggs i kylen över natten.

Varianter

  • Gillar du lite sötare smak så kan du tillsätta en halv tsk honung eller en tsk sylt.
  • Istället för mjölk kan du ta kokosmjölk eller kokosgrädde. Tips är att värma den fingervarm så att fettet löser sig och blanda sedan med chiafröna. Då får du ej fettklumpar i chiapuddingen - vilket jag inte tycker gör så mycket. Du kan även röra om den till servering.
E-mail
Medel: 4.2 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-19