Vegetarisk pho-soppa med tofu

En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med grönsaksbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar samt tofu som topping. Samt sting av chili.

Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull grönsaksbuljong och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt.

Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.

Vill du lyxa till pho-soppan som på bilden kan du lägga till ca 70 gram tärnad tofu per portion och sedan hälla över het buljong.

Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.

6 portioner vegetarisk pho-soppa med tofu

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 morötter
  • 1 purjolök
  • 3 stjälkar selleri
  • 1 gul lök
  • 10 cm färsk ingefära
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 2 msk torkad koriander
  • 1 msk kryddnejlikor
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl fisksås (uteslut om du vill ha helt vegetarisk soppa - kan ersättas med några krm salt)
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 3 liter vatten
  • Tillbehör: 400 gram platta risnudlar, förslagsvis 3 mm breda
  • 2 morötter
  • 5 dl färska böngroddar
  • 1 gul lök
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 knippe salladslök
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 1 dl grovhackad thaibasilika
  • 250 gram tofu naturell
  • 6 svampar ex. shiitake, ostronskivling eller champinjon (valfritt)
  • 4 klyftor lime
  • 2 tsk het chilisås
  • 2 msk ljus soja
  • 2 tsk fisksås (uteslut om du vill ha helt vegetarisk soppa)
  • 2 tsk ostronsås (uteslut om du vill ha en helt vegetarisk soppa)
  • 1 tsk hoisinsås

Tillagning

  1. Skala och strimla morötterna. Skölj och strimla purjolök, selleri samt skala och strimla gul lök. Lägg i en stor kastrull.
  2. Skölj och skiva ingefäran (behövs ej skalas). Tillsätt kryddorna till kastrullen: stjärnanis, kanelstång, torkad koriander, kryddnejlikor, svartpeppar, fisksås samt hoisinsås.
  3. Tillsätt vatten.
  4. Koka grönsaksbuljongen i 30-40 minuter på medelvärme.
  5. Lägg nudlarna i blöt i kallt vatten i en stor skål i 20 minuter innan buljongen kokt klart.
  6. Skala morötter och skiva dem tunt med osthyvel längs med. Skär i strimlor.
  7. Sila buljongen genom ett durkslag och häll tillbaka i kastrullen.
  8. Smaka på buljongen och tillsätt chilisås, ostronsås, hoisinsås, ljus soja, fisksås samt salt, socker och en halv pressad lime tills du tycker buljongen är god.
  9. Ställ tillbaks buljongen att koka under tiden du förbereder tillbehör och nudlar.
  10. Förbered tillbehör och lägg upp på en bricka: Skala gul lök och strimla den fint. Skölj salladslök och strimla den fint. Skölj färsk koriander och thaibasilika och plocka bladen av stammarna. Lägg gärna stammarna att koka med i buljongen (ta dock upp dem innan servering). Grovhacka koriander och thaibasilika. Skölj och lägg upp groddar. Tärna tofun och lägg i en skål. Rensa svamp (skölj den gärna också) och skiva den. Lägg upp allt på en bricka.
  11. Koka nudlarna med morötterna i 5 minuter i buljongen.
  12. Servera nudlarna med pastaslev i djupa skålar eller tallrikar.
  13. Toppa nudlarna med böngroddar, gul lök, chili, salladslök, tofu, färsk koriander, thaibasilika samt ev. svamp.
  14. Häll över rikligt med varm grönsaksbuljong.
  15. Servera pho-soppan med såserna (chilisås, ljus sojasås, fisksås, ostronsås samt hoisinsås) samt gärna med pinnar att äta med.
  16. Blanda runt allt i soppskålen och njut.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer