Muggkaka

Introduktion och förberedelse

Muggkaka är en enkel chokladkladdkaka du tillagar direkt i en mugg i mikron. Lätt och snabbt att göra. Servera som den är eller lyxa till den till en festligare efterrätt.

Kakan bakas med smält smör, mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, mjölk, lite bakpulver samt salt. Inget ägg behövs.

Serveringsförslag

  • Är god som den är men fint är att pudra över lite florsocker till servering.
  • Muggkakan kan även serveras på festligare vid som efterrätt och dessert med en kula glass eller en klick lättvispad grädde; färska eller frysa bär som hallon, jordgubbar eller blåbär samt gröna blad som mynta eller citronmeliss.
  • Fler saker som passar att strö över är riven choklad, kolasås, chokladsås, strössel, krossad Daim med mera.

Varianter

  • Lägg i smaksättning som en bit valfri choklad eller kola i smeten innan du mikrar. Förslagsvis After Eight, Dumlekola, krossad Daim, Geisha, Fazer mintchoklad, toffee, valfri ruta choklad eller liknande.
  • En msk hackade nötter som valnötter eller hasselnötter är ytterligare en variant.
  • Vegan muggkaka kan du göra med mjölkfritt margarin eller kokosfett samt mandelmjölk eller sojamjölk.

Val av mugg

Välj en mugg eller kopp på minst 1,5 dl. Förslagsvis 2-3 dl. Min rymde 3 dl. Det blir ca 1,25 dl smet och den pöser upp vid gräddning till 1,5 dl. Se till att muggen eller koppen tål mikro.

Muggkaka kan du servera som den är eller med lite florsocker eller dekorera till fest med en kula glass, vispad grädde, färska eller frysta bär som hallon samt gröna blad som mynta eller citronmeliss.
Muggkaka kan du servera som den är eller med lite florsocker eller dekorera till fest med en kula glass, vispad grädde, färska eller frysta bär som hallon samt gröna blad som mynta eller citronmeliss.

1 portion muggkaka, 1,5 dl

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1,5 msk smör
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 msk kakao
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt
  • 1 krm bakpulver

Tillagning

  1. Lägg smöret i en mugg eller tekopp som tål mikro på 2-3 dl.
  2. Lägg smör i koppen och smält det i ca 40 sekunder i mikron.
  3. Tillsätt mjölk, mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bakpulver samt salt.
  4. Rör om väl med en tsk till en smet utan klumpar.
  5. Mikra muggkakan till valfri gräddning. 45 sekunder för kladdig muggkaka; 1 minut för mittemellan och 1 minut och 30 sekunder för väl gräddad muggkaka. Tiden i mikron kan variera beroende på mikro och mugg. Förslag är att ta ut muggen och kontrollera efter 30 sekunder och mikra sedan lite till i taget till önskad konsistens. 
  6. Koppen är nu varm så akta så du ej bränner dig.
  7. Muggkakan är klar att ätas som den är. Fint är att pudra med lite florsocker. Kan även serveras på festligare vis som efterrätt eller dessert med en kula glass - jag tog Himmelsk röra på bilden - fler förslag är vaniljglass, Dulce de leche glass, chokladglass eller kolaglass. Vidare kan du garnera med färska eller frysta bär - jag tog tre frysta hallon - blåbär eller jordgubbar passar också. Sist toppade jag med en kvist mynta.
E-mail
Medel: 3.9 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 235 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-04

Tillbehör och liknande recept: