Moussaka auberginegratäng

Min variant på Grekisk moussaka med aubergine, potatis, köttfärs, ostsås och tomat. Servera gärna med en grönsallad, tomatsallad samt ett gott bröd till.

Andra grönsaker som paprika, fänkål, fräst spenat och zuccini funkar också i. Man kan ha rostad paprika i eller till också. Strimlade sardeller (ej vegetariskt), färsk oregano, kapris, mer pressad vitlök, chiliflakes är annat gott att smaka upp gratängen med. Jag har även en helt vegan moussaka.

Kan även garneras med färsk oregano som även kan hackas och strö i gratängen. Vidare kan man servera fina goda grekiska oliver till som garnering. Hittar du grekisk lagrad fårost Kefalotyri så ta den istället för riven lagrad ost - du kan även ta riven Parmesan, Grana padano eller Gruyere. Vidare kan man ha i grekisk fårost eller fetaost mellan lagren samt på toppen av moussakan.

8 portioner moussaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 800 g blandfärs eller nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk smör samt olivolja till stekning av köttfärs
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 auberginer
  • 3 tsk salt till auberginerna
  • 800 g potatis, fast sort
  • Vit sås: 50 g smör
  • 0,75 dl mjöl
  • 8 dl mjölk
  • 3 dl riven lagrad ost
  • 2 krm riven muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär auberginer i skivor ca 1 cm tjocka. Lägg i en stor skål eller plastpåse och salta dem med en tsk salt. Låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
  3. Ostsås: Smält smör och pudra över mjöl. Rör ut mjölet så att det inte bildas klumpar och häll på mjölken lite i taget. Rör hela tiden i redningen. Låt koka några minuter under omrörning så att redningen tjocknar. Rör i hälften av osten i såsen. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och muskot.
  4. Köttfärssås: Hacka lök samt vitlök och bryn i olivolja, smaksätt med salt och peppar. Lägg över i en stor kastrull.
  5. Bryn lite av köttfärsen i taget och häll i kastrullen med löken. Salta och peppra färsen när du bryner den.
  6. Tillsätt de krossade tomaterna till köttfärsen och rör ihop till en köttfärssås. Smaka av köttfärssåsen med socker, salt, peppar, oregano och cayennepeppar.
  7. Skala potatis. Skiva potatisen tunt minst 0,5 cm. Tips är att använda mandolin eller matberedare.
  8. Skölj av det överflödiga saltet på aubergineskivorna. Stek dem några i taget i en panna så de får färg några minuter på varje sida. Lägg över på en tallrik.
  9. Gör moussakan så här: Lägg ett lager köttfärssås samt någon slev vit sås i botten av formen, därefter täcker du med skivade auberginer och därefter potatisskivor.
  10. Upprepa igen. Smaksätt med något krm salt och peppar mellan varven.
  11. Sista lagret lägger du bara köttfärssås först och toppar med vit sås.
  12. Grädda moussakan i 35-45 minuter i mitten av ugnen.
  13. Lägg på resten av osten efter halva tiden.
  14. Grädda moussakan tills den fått fin färg och potatisen är klar. Ta ut och känn om potatisen är mjuk med en sticka eller kniv. Om inte så täck över med lite folie och baka tills den är mjuk förslagsvis i 10 minuter till.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept