Mimosasallad
Hemgjord mimosasallad - en härlig krämig kall sallad eller röra i ny tappning med färsk frukt, vispad grädde, gräddfil och majonnäs.
Mimosasalladen kan även lagas med fruktcocktail om man vill det.
Tillagning
- Skölj och skala äpplen om du vill. Tärna äpplena.
- Skär bort skal, dela i klyftor och skär bort innerstammen från ananasen. Skär i tärningar.
- Skala och tärna mandarinerna.
- Dela och kärna ur vindruvorna.
- Vispa grädden hård.
- Blanda samman grädden med majonnäs och gräddfil i en skål.
- Rör ner frukten. Spara gärna en del av frukten att garnera med.
- Smaka av mimosasalladen med lite salt.
- Mimosasalladen är klar att servera. Förvara i kyl fram till servering.
Serveringsförslag
Klassisk till julbordets julskinka men också till vardags till vanlig skinka, kassler, tzayspett, grillat och det mesta kött - grillad kyckling eller rostbiff är fler förslag.
Färsk frukt eller fruktcocktail
- Här har jag valt äpplen, vindruvor, mandariner och ananas - gott i mimosasallad är även färsk tärnad persika, päron, mango, apelsin, lime, cocktailtomat och gurka.
- Istället för färsk frukt kan man använda avrunnen fruktcocktail från burk. Då går mimosalladen mycket snabbt att laga till.
- Eller kompromissa och ta inlagd ananas, mandariner och/eller fruktcocktail men komplettera med färsk frukt som äpple, päron och/eller vindruvor.
Varianter
- Vill du laga en mimosallad utan majonnäs (och då utan ägg) eller grädde kan du ersätta med crème fraiche eller matyoghurt.
- Oatly fraiche blandat med lite äggfri majonnäs funkar också för en vegan variant.
Uppskattat näringsvärde per portion: 183 kcal