Mimosasallad

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hemgjord mimosasallad - en härlig sjuttitalare i ny tappning med färsk frukt, vispad grädde och majonnäs.

Klassisk till julbordets skinka men också till vardags till kassler, grillat och det mesta kött - helstekt kyckling exempelvis.

Här har jag valt äpplen, vindruvor, mandariner och ananas - gott i mimosasallad är också persika, päron, mango, apelsin, lime, cocktailtomat och gurka.

Istället för färsk frukt kan man använda avrunnen fruktcocktail från burk. Då går mimosalladen mycket snabbt att laga till. Eller kompromissa och ta inlagd ananas och mandariner men färskt äpple och vindruvor.

Vill du laga en mimosallad utan majonnäs (och då utan ägg) eller grädde kan du ersätta med crème fraiche eller matyoghurt.

4 portioner Mimosasallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 äpplen
  • 3 skivor ananas från burk eller 1-2 dl tärnad färsk ananas
  • 2 mandariner eller clementiner, färska eller en burk mandariner
  • ca 12 vindruvor, gärna utan kärnor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Skölj och skala äpplen om du vill. Tärna äpplena.
  2. Skär bort skal, dela i klyftor och skär bort innerstammen från ananasen. Skär i tärningar.
  3. Skala och tärna mandarinerna.
  4. Dela och kärna ur vindruvorna.
  5. Vispa grädden hård.
  6. Blanda samman grädden med majonnäsen i en skål.
  7. Rör ner frukten. Spara gärna en del av frukten att garnera med.
  8. Smaka av mimosasalladen med lite salt.
  9. Mimosasalladen är klar att servera. Förvara i kyl fram till servering.
E-mail
Medel: 3.5 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.