Mimosasallad

Introduktion och förberedelse

Hemgjord mimosasallad - en härlig krämig kall sallad eller röra i ny tappning med färsk frukt, vispad grädde, gräddfil och majonnäs.

Mimosasalladen kan även lagas med fruktcocktail om man vill det.

Serveringsförslag

Klassisk till julbordets julskinka men också till vardags till vanlig skinka, kassler, tzayspett, grillat och det mesta kött - grillad kyckling eller rostbiff är fler förslag.

Färsk frukt eller fruktcocktail

  • Här har jag valt äpplen, vindruvor, mandariner och ananas - gott i mimosasallad är även färsk tärnad persika, päron, mango, apelsin, lime, cocktailtomat och gurka.
  • Istället för färsk frukt kan man använda avrunnen fruktcocktail från burk. Då går mimosalladen mycket snabbt att laga till.
  • Eller kompromissa och ta inlagd ananas, mandariner och/eller fruktcocktail men komplettera med färsk frukt som äpple, päron och/eller vindruvor.

Varianter

  • Vill du laga en mimosallad utan majonnäs (och då utan ägg) eller grädde kan du ersätta med crème fraiche eller matyoghurt.
  • Oatly fraiche blandat med lite äggfri majonnäs funkar också för en vegan variant.

4 portioner Mimosasallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 äpplen
  • 3 skivor ananas från burk eller 1-2 dl tärnad färsk ananas
  • 2 mandariner eller clementiner, färska eller en burk mandariner
  • ca 12 vindruvor, gärna utan kärnor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil

Tillagning

  1. Skölj och skala äpplen om du vill. Tärna äpplena.
  2. Skär bort skal, dela i klyftor och skär bort innerstammen från ananasen. Skär i tärningar.
  3. Skala och tärna mandarinerna.
  4. Dela och kärna ur vindruvorna.
  5. Vispa grädden hård.
  6. Blanda samman grädden med majonnäs och gräddfil i en skål.
  7. Rör ner frukten. Spara gärna en del av frukten att garnera med.
  8. Smaka av mimosasalladen med lite salt.
  9. Mimosasalladen är klar att servera. Förvara i kyl fram till servering.
E-mail
Medel: 3.3 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 183 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-10