Mimosasallad

Hemgjord mimosasallad - en härlig sjuttitalare i ny tappning med färsk frukt, vispad grädde och majonnäs.

Klassisk till julbordets skinka men också till vardags till kassler, grillat och det mesta kött - helstekt kyckling exempelvis.

Här har jag valt äpplen, vindruvor, mandariner och ananas - gott i mimosasallad är också persika, päron, mango, apelsin, lime, cocktailtomat och gurka.

Istället för färsk frukt kan man använda avrunnen fruktcocktail från burk. Då går mimosalladen mycket snabbt att laga till. Eller kompromissa och ta inlagd ananas och mandariner men färskt äpple och vindruvor.

Vill du laga en mimosallad utan majonnäs (och då utan ägg) eller grädde kan du ersätta med crème fraiche eller matyoghurt.

4 portioner Mimosasallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 äpplen
  • 3 skivor ananas från burk eller 1-2 dl tärnad färsk ananas
  • 2 mandariner eller clementiner, färska eller en burk mandariner
  • ca 12 vindruvor, gärna utan kärnor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Skölj och skala äpplen om du vill. Tärna äpplena.
  2. Skär bort skal, dela i klyftor och skär bort innerstammen från ananasen. Skär i tärningar.
  3. Skala och tärna mandarinerna.
  4. Dela och kärna ur vindruvorna.
  5. Vispa grädden hård.
  6. Blanda samman grädden med majonnäsen i en skål.
  7. Rör ner frukten. Spara gärna en del av frukten att garnera med.
  8. Smaka av mimosasalladen med lite salt.
  9. Mimosasalladen är klar att servera. Förvara i kyl fram till servering.
E-mail
Medel: 3.7 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer