Mimosasallad

Introduktion och förberedelse

Hemgjord mimosasallad - en härlig sjuttitalare i ny tappning med färsk frukt, vispad grädde och majonnäs.

Serveringsförslag

Klassisk till julbordets julskinka men också till vardags till vanlig skinka, kassler, tzayspett, grillat och det mesta kött - grillad kyckling eller rostbiff är fler förslag.

Varianter

  • Här har jag valt äpplen, vindruvor, mandariner och ananas - gott i mimosasallad är också persika, päron, mango, apelsin, lime, cocktailtomat och gurka.
  • Istället för färsk frukt kan man använda avrunnen fruktcocktail från burk. Då går mimosalladen mycket snabbt att laga till. Eller kompromissa och ta inlagd ananas och mandariner men färskt äpple och vindruvor.
  • Vill du laga en mimosallad utan majonnäs (och då utan ägg) eller grädde kan du ersätta med crème fraiche eller matyoghurt.
  • Oatly fraiche blandat med lite äggfri majonnäs funkar också för en vegan variant.

4 portioner Mimosasallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 äpplen
  • 3 skivor ananas från burk eller 1-2 dl tärnad färsk ananas
  • 2 mandariner eller clementiner, färska eller en burk mandariner
  • ca 12 vindruvor, gärna utan kärnor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Skölj och skala äpplen om du vill. Tärna äpplena.
  2. Skär bort skal, dela i klyftor och skär bort innerstammen från ananasen. Skär i tärningar.
  3. Skala och tärna mandarinerna.
  4. Dela och kärna ur vindruvorna.
  5. Vispa grädden hård.
  6. Blanda samman grädden med majonnäsen i en skål.
  7. Rör ner frukten. Spara gärna en del av frukten att garnera med.
  8. Smaka av mimosasalladen med lite salt.
  9. Mimosasalladen är klar att servera. Förvara i kyl fram till servering.
E-mail
Medel: 3.6 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 183 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.