Mimosasallad

Hemgjord mimosasallad - en härlig krämig kall sallad eller röra i ny tappning med färsk frukt, vispad grädde, gräddfil och majonnäs.

Mimosasalladen kan även lagas med fruktcocktail om man vill det.

4 portioner Mimosasallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 äpplen
  • 3 skivor ananas från burk eller 1-2 dl tärnad färsk ananas
  • 2 mandariner eller clementiner, färska eller en burk mandariner
  • ca 12 vindruvor, gärna utan kärnor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil

Tillagning

  1. Skölj och skala äpplen om du vill. Tärna äpplena.
  2. Skär bort skal, dela i klyftor och skär bort innerstammen från ananasen. Skär i tärningar.
  3. Skala och tärna mandarinerna.
  4. Dela och kärna ur vindruvorna.
  5. Vispa grädden hård.
  6. Blanda samman grädden med majonnäs och gräddfil i en skål.
  7. Rör ner frukten. Spara gärna en del av frukten att garnera med.
  8. Smaka av mimosasalladen med lite salt.
  9. Mimosasalladen är klar att servera. Förvara i kyl fram till servering.

Serveringsförslag

Klassisk till julbordets julskinka men också till vardags till vanlig skinka, kassler, tzayspett, grillat och det mesta kött - grillad kyckling eller rostbiff är fler förslag.

Färsk frukt eller fruktcocktail

  • Här har jag valt äpplen, vindruvor, mandariner och ananas - gott i mimosasallad är även färsk tärnad persika, päron, mango, apelsin, lime, cocktailtomat och gurka.
  • Istället för färsk frukt kan man använda avrunnen fruktcocktail från burk. Då går mimosalladen mycket snabbt att laga till.
  • Eller kompromissa och ta inlagd ananas, mandariner och/eller fruktcocktail men komplettera med färsk frukt som äpple, päron och/eller vindruvor.

Varianter

  • Vill du laga en mimosallad utan majonnäs (och då utan ägg) eller grädde kan du ersätta med crème fraiche eller matyoghurt.
  • Oatly fraiche blandat med lite äggfri majonnäs funkar också för en vegan variant.
E-mail
Medel: 3.4 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 183 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-10