Fisklåda med sill, potatis och grädde

Fisklåda med sill, potatis, grädde, tomat, purjolök, dill och citron. En variant på fiskgratäng med kokt potatis. Sås och allt i ett.

Fisklådan går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över. Fisklåda är gott med kokta ärtor, kokt blomkål, cocktailtomater, citronklyfta samt knäckebröd, smör och ost. Du behöver en 1 ugnsform i storlek som en halv långpanna.

Fisklådan kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras i kylen. Till servering så värms sedan fisklådan i ugnen. Gott är också att ersätta hälften av potatisen med kålrot och palsternacka som på bilden.

4 portioner fisklåda med sill

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram filé av sill eller strömming med skinn
  • 35 gram fryst dill eller någon dl färsk finhackad dill
  • 800 gram kokt fast potatis
  • 3,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk smör att smörja formen med

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka mjuka 15-20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
  3. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i ugnsformen.
  4. Ta av skinnet på sillen.
  5. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken. Skala och strimla rödlöken.
  6. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  7. Skiva kokt potatis grovt och fördela i botten på ugnsformen.
  8. Rulla ihop sillfiléerna och lägg på potatisen.
  9. Strö över hackad dill, purjolök, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
  10. Fördela grädde och citronsaft över sill och potatis.
  11. Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen tills fisklådan är genomvarm.
  12. Servera fisklådan förslagsvis med kokta gröna ärtor, blomkål, citronklyftor samt salt. Knäckebröd passar också till.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer