Fisklåda med sill, potatis och grädde

Introduktion och förberedelse

Fisklåda med sill, potatis, grädde, tomat, purjolök, dill och citron. En variant på fiskgratäng med kokt potatis. Sås och allt i ett.

Fisklådan går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.

Lådan kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras i kylen. Till servering så lagas sedan fisklådan i ugnen.

Gott är också att ersätta hälften av potatisen med kålrot och palsternacka som på bilden.

Du behöver en 1 ugnsform i storlek som en halv långpanna.

Tillbehör

Lådan är god med kokta ärtor, kokt blomkål, cocktailtomater, citronklyfta samt knäckebröd, smör och ost.

4 portioner fisklåda med sill

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram filé av sill eller strömming med skinn
  • 35 gram fryst dill eller någon dl färsk finhackad dill
  • 800 gram kokt fast potatis
  • 3,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk smör att smörja formen med

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka mjuka 15-20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
  3. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i ugnsformen.
  4. Ta av skinnet på sillen.
  5. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken. Skala och strimla rödlöken.
  6. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  7. Skiva kokt potatis grovt och fördela i botten på ugnsformen.
  8. Rulla ihop sillfiléerna och lägg på potatisen.
  9. Strö över hackad dill, purjolök, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
  10. Fördela grädde och citronsaft över sill och potatis.
  11. Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen tills fisklådan är genomvarm.
  12. Servera fisklådan förslagsvis med kokta gröna ärtor, blomkål, citronklyftor samt salt. Knäckebröd passar också till.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 759 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.