Fisklåda med sill, potatis och grädde

Fisklåda med sill, potatis, grädde, tomat, purjolök, dill och citron. En variant på fiskgratäng med kokt potatis. Sås och allt i ett.

Fisklådan går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.

Lådan kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras i kylen. Till servering så lagas sedan fisklådan i ugnen.

Gott är också att ersätta hälften av potatisen med kålrot och palsternacka som på bilden.

Du behöver en 1 ugnsform i storlek som en halv långpanna.

4 portioner fisklåda med sill

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram filé av sill eller strömming med skinn
  • 35 gram fryst dill eller någon dl färsk finhackad dill
  • 800 gram kokt fast potatis
  • 3,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk smör att smörja formen med

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka mjuka 15-20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
  3. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i ugnsformen.
  4. Ta av skinnet på sillen.
  5. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken. Skala och strimla rödlöken.
  6. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  7. Skiva kokt potatis grovt och fördela i botten på ugnsformen.
  8. Rulla ihop sillfiléerna och lägg på potatisen.
  9. Strö över hackad dill, purjolök, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
  10. Fördela grädde och citronsaft över sill och potatis.
  11. Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen tills fisklådan är genomvarm.
  12. Servera fisklådan förslagsvis med kokta gröna ärtor, blomkål, citronklyftor samt salt. Knäckebröd passar också till.

Tillbehör

Lådan är god med kokta ärtor, kokt blomkål, cocktailtomater, citronklyfta samt knäckebröd, smör och ost.

E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 759 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-05