Lax med fetaost

Lax med fetaost i ugnen med rotfrukter. Gott, nyttigt och enkelt med allt i en panna.
Sältan i fetaosten passar utmärkt med laxfiléerna och sötman i rotfrukterna samt rödlöken.
Vill du ha en kall god sås till så kan du blanda någon msk sweet chilisås med creme fraiche.
Grönsallad, bönsallad eller tomatsallad är gott till.

2 portioner lax med fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé, à 140 gram, tinad eller helst färsk
  • 0,5 lime
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1/4 rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 4 fasta potatisar ex. delikatesspotatisar som Amandine
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk rapsolja eller olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär rödlök i klyftor.
  3. Skölj och putsa potatisen. Har potatisen fint skal kan du behålla det på - skala dem annars. Dela i klyftor.
  4. Skala och skär rotselleri, palsternacka och morot i grova bitar.
  5. Blanda rotfrukter och potatis med olja i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  6. Sätt in i ugnen och baka rotfrukterna i 30 minuter.
  7. Skölj och riv skalet av en halv lime. Blanda limeskal, limesaft, riven ingefära, soja och sesamolja i en skål tillsammans med laxfiléerna. Låt laxen marinera medan rotfrukterna är i ugnen.
  8. Ta ut rotfrukterna och vänd runt dem.
  9. Lägg på laxen och smula över fetaost.
  10. Sänk värmen till 150 grader.
  11. Baka laxen med fetaosten och rotfrukterna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  12. Ta ut och servera laxen med fetaosten och rotfrukterna.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer