Lax med fetaost

Lax med fetaost i ugnen med rotfrukter. Gott, nyttigt och enkelt med allt i en panna. Sältan i fetaosten passar utmärkt med laxfiléerna och sötman i rotfrukterna samt rödlöken.

Vill du ha en kall god sås till så kan du blanda någon msk sweet chilisås med creme fraiche.

Grönsallad, bönsallad eller tomatsallad är gott till.

2 portioner lax med fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé, à 140 gram, tinad eller helst färsk
  • 0,5 lime
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1/4 rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 4 fasta potatisar ex. delikatesspotatisar som Amandine
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk rapsolja eller olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär rödlök i klyftor.
  3. Skölj och putsa potatisen. Har potatisen fint skal kan du behålla det på - skala dem annars. Dela i klyftor.
  4. Skala och skär rotselleri, palsternacka och morot i grova bitar.
  5. Blanda rotfrukter och potatis med olja i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  6. Sätt in i ugnen och baka rotfrukterna i 30 minuter.
  7. Skölj och riv skalet av en halv lime. Blanda limeskal, limesaft, riven ingefära, soja och sesamolja i en skål tillsammans med laxfiléerna. Låt laxen marinera medan rotfrukterna är i ugnen.
  8. Ta ut rotfrukterna och vänd runt dem.
  9. Lägg på laxen och smula över fetaost.
  10. Sänk värmen till 150 grader.
  11. Baka laxen med fetaosten och rotfrukterna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  12. Ta ut och servera laxen med fetaosten och rotfrukterna.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.