Lax med färskost

Lax med färskost och picklad rödlök, rostad potatis med örtolja samt sallad. Här har jag smaksatt laxen med rökt paprikapulver och ugnsstekt den. Det går också bra att grilla eller steka laxen.

En kvist bladpersilja eller färsk koriander samt en klyfta citron eller lime passar att garnera med till fest.

Gott till är en grönsallad - på bilden romansallad med tärnad tomat och strimlad saltgurka.

Köp MSC märkt lax. Det finns frysta portionsbitar som är smidiga. Tina över natten i kylen. Eller köp färsk lax. Se till att plocka bort ev. ben samt skära bort skinnet om du vill det.

Förbered innan

Här med hemgjord färskost. Hemjord färskost är lätt att göra då du bara låter yoghurt eller filmjölk vattna ur i ett kaffefilter. Dock tar det minst 4 timmar så man får ha lite framförhållning och förslagsvis låta filen rinna av under natten.

Vidare bör man laga den picklade rödlöken dagen innan.

Det går även bra att använda köpt färdig naturell eller smaksatt färskost. Gärna med örter och vitlök eller pepparrot. Samt färdig picklad rödlök.

Varianter

Förutom med färskost så kan laxen serveras med valfria tillbehör som klyftpotatis, brynt smör, gröna ärtor, broccoli, haricots verts, vaxbönor, kokt potatis, pressad potatis, råris, kokt matvete, couscoussallad med mera.

Hittar du inte rökt paprikapulver så ta vanligt paprikapulver eller citronpeppar.

4 portioner lax med färskost

  • Förberedelse: 4 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram lax i portionsbitar
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • HEMGJORD FÄRSKOST: 1 liter naturell yoghurt eller filmjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 15 gram frysta örter provencale
  • 15 gram fryst hackad persilja
  • PICKLAD RÖDLÖK: 2 medelstora rödlökar
  • 1,5 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 dl socker
  • 0,75 msk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • ROSTAD POTATIS: 900 gram potatis som delikatesspotatis eller små potatisar av fast sort
  • 2 msk majsolja eller rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 15 gram frysta örter provencale
  • 0,5 dl olivolja
  • 15 gram fryst hackad persilja
  • 15 gram fryst hackad basilika

Tillagning

  1. HEMGJORD FÄRSKOST: Häll filmjölk i ett kaffefilter (fyll upp lite i taget tills filen är slut) och låt stå och rinna av i minst 4 timmar eller över natten.
  2. Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt och örter med en gaffel.
  3. Lägg i en burk eller skål och förvara i kylen fram till servering.
  4. PICKLAD RÖDLÖK: Skala och dela rödlöken.
  5. Skär den i strimlor och lägg i en stor bunke.
  6. Tillsätt salt, socker och vinäger samt chili och svartpeppar.
  7. Massera löken någon minut så att den mjuknar något.
  8. Smaka av med salt, peppar, socker och chili.
  9. Ställ löken övertäckt i kylen. Den går även att äta direkt men blir godast efter minst en timme. Kan förvaras i kylen någon vecka.
  10. ROSTAD POTATIS: Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
  12. Dela potatisarna på längden i halvor.
  13. Lägg i en långpanna med höga kanter.
  14. Blanda majsolja eller rapsolja med örter provencale samt salt och peppar.
  15. Häll över potatisen och blanda runt.
  16. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  17. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva så att den är färdig.
  18. Ta ut potatisen. Blanda olivolja med hackad persilja samt basilika.
  19. Ringla örtoljan över potatisen och blanda runt.
  20. Smaka av potatisen med lite flingsalt om det behövs.
  21. LAX MED RÖKT PAPRIKA: smörj en ugnsform med smör i botten.
  22. Lägg i laxen och strö över paprika och salt.
  23. Baka laxen i övre delen av ugnen i 15-20 minuter tills den är genomstekt. Laxen kan också grillas eller stekas.
  24. Ta ut och pensla laxen med smöret i botten på formen.
  25. Servera laxen med en klick färskost på samt picklad rödlök, örtpotatis och en grönsallad till eller valfria tillbehör efter tycke. Garnera gärna med bladpersilja eller färsk koriander.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept