Lax med färskost

Lax med färskost och picklad rödlök, rostad potatis med örtolja samt sallad. Här har jag smaksatt laxen med rökt paprikapulver och ugnsstekt den. Det går också bra att grilla eller steka laxen.
Hemjord färskost är lätt att göra då du bara låter filmjölk vattna ur i ett kaffefilter. Dock tar det minst 4 timmar så man får ha lite framförhållning och förslagsvis låta filen rinna av under natten. Det går även bra att köpa färdig valfri färskost.
Vidare bör man även laga den picklade rödlöken dagen innan.
Förutom färskost kan laxen serveras med valfria tillbehör. Förutom förslaget nedan med picklad rödlök och örtrostad potatis kan man ha klyftpotatis, brynt smör, gröna ärtor, broccoli, haricots verts, vaxbönor, kokt potatis, pressad potatis, råris, kokt matvete, couscoussallad med mera. En kvist bladpersilja eller färsk koriander samt en klyfta citron eller lime passar också att garnera med.
Gott till är en grönsallad - på bilden romansallad med tärnad tomat och strimlad saltgurka.
Hittar du inte rökt paprikapulver så ta vanligt paprikapulver eller citronpeppar.
Köp MSC märkt lax. Det finns frysta portionsbitar som är smidiga. Tina över natten i kylen. Eller köp färsk lax. Se till att plocka bort ev. ben samt skära bort skinnet om du vill det.

4 portioner lax med färskost

  • Förberedelse: 4 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram lax i portionsbitar
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Hemgjord färskost: 1 liter filmjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 15 gram frysta örter provencale
  • 15 gram fryst hackad persilja
  • Picklad rödlök: 2 medelstora rödlökar
  • 1,5 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 dl socker
  • 0,75 msk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • Rostad potatis med örtolja: 900 gram potatis som delikatesspotatis eller små potatisar av fast sort
  • 2 msk majsolja eller rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 15 gram frysta örter provencale
  • 0,5 dl olivolja
  • 15 gram fryst hackad persilja
  • 15 gram fryst hackad basilika

Tillagning

  1. HEMGJORD FÄRSKOST: Häll filmjölk i ett kaffefilter (fyll upp lite i taget tills filen är slut) och låt stå och rinna av i minst 4 timmar eller över natten.
  2. Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt och örter med en gaffel.
  3. Lägg i en burk eller skål och förvara i kylen fram till servering.
  4. PICKLAD RÖDLÖK: Skala och dela rödlöken.
  5. Skär den i strimlor och lägg i en stor bunke.
  6. Tillsätt salt, socker och vinäger samt chili och svartpeppar.
  7. Massera löken någon minut så att den mjuknar något.
  8. Smaka av med salt, peppar, socker och chili.
  9. Ställ löken övertäckt i kylen. Den går även att äta direkt men blir godast efter minst en timme. Kan förvaras i kylen någon vecka.
  10. ROSTAD POTATIS: Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
  12. Dela potatisarna på längden i halvor.
  13. Lägg i en långpanna med höga kanter.
  14. Blanda majsolja eller rapsolja med örter provencale samt salt och peppar.
  15. Häll över potatisen och blanda runt.
  16. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  17. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva så att den är färdig.
  18. Ta ut potatisen. Blanda olivolja med hackad persilja samt basilika.
  19. Ringla örtoljan över potatisen och blanda runt.
  20. Smaka av potatisen med lite flingsalt om det behövs.
  21. LAX MED RÖKT PAPRIKA: smörj en ugnsform med smör i botten.
  22. Lägg i laxen och strö över paprika och salt.
  23. Baka laxen i övre delen av ugnen i 15-20 minuter tills den är genomstekt. Laxen kan också grillas eller stekas.
  24. Ta ut och pensla laxen med smöret i botten på formen.
  25. Servera laxen med en klick färskost på samt picklad rödlök, örtpotatis och en grönsallad till eller valfria tillbehör efter tycke. Garnera gärna med bladpersilja eller färsk koriander.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer