Kokt rimmad kyckling

Kokt rimmad kyckling med rotfrukter och potatis. Kycklingen blir mör och god av att den rimmas i saltlag ett dygn innan den kokas så man får ha lite framförhållning.
Vill du ha en sås (förutom buljongen) till den kokta rimmade kycklingen så kan du blanda några dl matyoghurt med saften från en lime och hacka i persilja eller ta någon tsk pesto och blanda med matyoghurten.

4 portioner kokt rimmad kyckling

  • Förberedelse: 1 dag 1 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 dag 2 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg färsk kyckling
  • 1 citron
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 10 kvistar persilja
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 100 gram smör
  • Saltlag: 1,5 liter vatten
  • 1,2 dl salt
  • 2 msk socker
  • Tillbehör: 12 medelstora fasta potatisar
  • 100 gram sockerärter
  • 4 morötter
  • 0,5 blomkålshuvud

Tillagning

  1. Skölj och torka kycklingen med papper. Gnid in kycklingen utan och innan med citronsaft.
  2. Gör saltlag: Blanda salt och socker så att det löser sig. Koka ev. upp. Låt bli kallt.
  3. Lägg kycklingen i en bunke, skål eller stor fryspåse samt häll över lag så att det täcker. Lägg ev. över ett fat, glasplast och tryck ner kycklingen med något tungt som två mjölkpaket. Låt stå och rimma i 1 dygn i kylen.
  4. Ta upp kycklingen och bind ev. upp och ihop benen med ett steksnöre.
  5. Skala och slanta morot. Rensa och strimla purjolök.
  6. Plocka bladpersiljan och använd stjälkarna. Spara bladen.
  7. Lägg kycklingen i en stor kastrull med morot, purjolök samt persiljestjälkar, vitpeppar och lagerblad.
  8. Slå på vatten så att det täcker och koka upp.
  9. Sänk värmen och låt småkoka med lock i ca 40 minuter.
  10. Skumma med en slev bort skum.
  11. Efter halva tiden kan du lägga ner medelstora halverade potatisar och koka med kycklingen i ca 20 minuter tills de blir mjuka.
  12. Ta upp kycklingen samt ev. potatis och låt rinna av. Lägg i folie att hålla sig varmt.
  13. Sila kycklingbuljongen och ta ca en halv liter i en kastrull. Överbliven buljong sparar du och har som kycklingbuljong. Kan frysas eller förvaras i kyl.
  14. Koka buljongen i kastrullen några minuter.
  15. Rensa sockerärtor (snoppa dem), Skala och slanta morötter grovt, rensa och dela blomkål i buketter.
  16. Koka grönsakerna i buljongen i ca 5 minuter.
  17. Skär upp kycklingen i bitar och servera på ett djupt fat eller skål och lägg grönsaker och potatis underst samt kycklingdelarna överst.
  18. Toppa den rimmade kycklingen med hackad persilja och häll över buljong.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer