Kokt rimmad kyckling

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kokt rimmad kyckling med rotfrukter och potatis. Kycklingen blir mör och god av att den rimmas i saltlag ett dygn innan den kokas så man får ha lite framförhållning.

Gott till är att laga en varm örtsås med en del av buljongen från kycklingkoket.

Vill du ha en sås (förutom buljongen) till den kokta rimmade kycklingen så kan du blanda några dl matyoghurt med saften från en lime och hacka i persilja eller ta någon tsk pesto och blanda med matyoghurten.

4 portioner kokt rimmad kyckling

  • Förberedelse: 1 dag 1 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 dag 2 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg färsk kyckling
  • 1 citron
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 10 kvistar persilja
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 100 gram smör
  • Saltlag: 1,5 liter vatten
  • 1,2 dl salt
  • 2 msk socker
  • Tillbehör: 12 medelstora fasta potatisar
  • 4 morötter
  • 0,5 blomkålshuvud
  • 100 gram sockerärter eller gröna bönor (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och torka kycklingen med papper. Gnid in kycklingen utan och innan med citronsaft.
  2. Gör saltlag: Blanda salt och socker så att det löser sig. Koka ev. upp. Låt bli kallt.
  3. Lägg kycklingen i en bunke, skål eller stor fryspåse samt häll över lag så att det täcker. Lägg ev. över ett fat, glasplast och tryck ner kycklingen med något tungt som två mjölkpaket. Låt stå och rimma i 1 dygn i kylen.
  4. Ta upp kycklingen och bind ev. upp och ihop benen med ett steksnöre.
  5. Skala och slanta morot. Rensa och strimla purjolök.
  6. Plocka bladpersiljan och använd stjälkarna. Spara bladen.
  7. Lägg kycklingen i en stor kastrull med morot, purjolök samt persiljestjälkar, vitpeppar och lagerblad.
  8. Slå på vatten så att det täcker och koka upp.
  9. Sänk värmen och låt småkoka med lock i ca 40 minuter.
  10. Skumma med en slev bort skum.
  11. Efter halva tiden kan du lägga ner medelstora halverade potatisar och koka med kycklingen i ca 20 minuter tills de blir mjuka.
  12. Ta upp kycklingen samt ev. potatis och låt rinna av. Lägg i folie att hålla sig varmt.
  13. Sila kycklingbuljongen och ta ca en halv liter i en kastrull. Överbliven buljong sparar du och har som kycklingbuljong. Kan frysas eller förvaras i kyl.
  14. Koka buljongen i kastrullen några minuter.
  15. Rensa sockerärtor (snoppa dem), Skala och slanta morötter grovt, rensa och dela blomkål i buketter.
  16. Koka grönsakerna i buljongen i ca 5 minuter.
  17. Skär upp kycklingen i bitar och servera på ett djupt fat eller skål och lägg grönsaker och potatis underst samt kycklingdelarna överst.
  18. Toppa den rimmade kycklingen med hackad persilja och häll över buljong.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.