Kokt rimmad kyckling

Kokt rimmad kyckling med rotfrukter och potatis. Kycklingen blir mör och god av att den rimmas i saltlag ett dygn innan den kokas så man får ha lite framförhållning.

Gott till är att laga en varm örtsås med en del av buljongen från kycklingkoket.

Vill du ha en sås (förutom buljongen) till den kokta rimmade kycklingen så kan du blanda några dl matyoghurt med saften från en lime och hacka i persilja eller ta någon tsk pesto och blanda med matyoghurten.

4 portioner kokt rimmad kyckling

  • Förberedelse: 1 dag 1 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 dag 2 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg färsk kyckling
  • 1 citron
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 10 kvistar persilja
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 100 gram smör
  • Saltlag: 1,5 liter vatten
  • 1,2 dl salt
  • 2 msk socker
  • Tillbehör: 12 medelstora fasta potatisar
  • 4 morötter
  • 0,5 blomkålshuvud
  • 100 gram sockerärter eller gröna bönor (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och torka kycklingen med papper. Gnid in kycklingen utan och innan med citronsaft.
  2. Gör saltlag: Blanda salt och socker så att det löser sig. Koka ev. upp. Låt bli kallt.
  3. Lägg kycklingen i en bunke, skål eller stor fryspåse samt häll över lag så att det täcker. Lägg ev. över ett fat, glasplast och tryck ner kycklingen med något tungt som två mjölkpaket. Låt stå och rimma i 1 dygn i kylen.
  4. Ta upp kycklingen och bind ev. upp och ihop benen med ett steksnöre.
  5. Skala och slanta morot. Rensa och strimla purjolök.
  6. Plocka bladpersiljan och använd stjälkarna. Spara bladen.
  7. Lägg kycklingen i en stor kastrull med morot, purjolök samt persiljestjälkar, vitpeppar och lagerblad.
  8. Slå på vatten så att det täcker och koka upp.
  9. Sänk värmen och låt småkoka med lock i ca 40 minuter.
  10. Skumma med en slev bort skum.
  11. Efter halva tiden kan du lägga ner medelstora halverade potatisar och koka med kycklingen i ca 20 minuter tills de blir mjuka.
  12. Ta upp kycklingen samt ev. potatis och låt rinna av. Lägg i folie att hålla sig varmt.
  13. Sila kycklingbuljongen och ta ca en halv liter i en kastrull. Överbliven buljong sparar du och har som kycklingbuljong. Kan frysas eller förvaras i kyl.
  14. Koka buljongen i kastrullen några minuter.
  15. Rensa sockerärtor (snoppa dem), Skala och slanta morötter grovt, rensa och dela blomkål i buketter.
  16. Koka grönsakerna i buljongen i ca 5 minuter.
  17. Skär upp kycklingen i bitar och servera på ett djupt fat eller skål och lägg grönsaker och potatis underst samt kycklingdelarna överst.
  18. Toppa den rimmade kycklingen med hackad persilja och häll över buljong.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Lamm på flera vis

Supergoda recept och allt du behöver veta för att laga lamm till middag och fest. Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah

Läs mer