Kycklingfilé med GI-tillbehör
Introduktion och förberedelse
Kycklingfilé med GI-tillbehör eller LCHF med rostade grönsaker, svampsås och blandad sallad. Om inte alla följer GI eller LCHF så kan man även rosta några klyftade potatisar till samtidigt med de andra grönsakerna.
Istället för torkade trattkantareller i svampsåsen så kan du ta färsk svamp som 10 skivade medelstora champinjoner.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och putsa samt klyfta kålhuvud, lökar och morötter (lämna ev. skal på morötterna om det är fint).
- Skär kålhuvud i grova bitar ca 4x4 cm.
- Dela och klyfta lökarna till 8 bitar.
- Skär och plocka loss buketter från blomkålen. Dela stora buketter.
- Dela morötter i ca 3 cm långa bitar.
- Lägg grönsakerna i en ugnsfast form.
- Vänd runt i olivolja, salt och vitpeppar.
- Rosta grönsakerna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ev. ut och vänd runt dem efter halva tiden.
- Laga under tiden resten: banka ut kycklingen något till ca 1,5 cm tjocklek. Pressa vitlöken och blanda allt till kycklingmarinaden i en skål. Tillsätt kycklingen och blanda runt. Täck över och ställ i kylen medan du förbereder resten. Kycklingfiléerna blir godast om de marineras över natten.
- Stek kycklingfiléerna i en stekpanna eller grilla några minuter på varje sida tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt. Ett tips är att eftersteka kycklingen i ugnen i en kvart.
- Svampsås: Skala och hacka löken samt vitlök.
- Rensa och skölj svampen.
- Fräs svamp, vitlök samt lök i smör.
- Tillsätt mjölken och grädden. Låt koka på medelvärme.
- Smaksätt svampsåsen med soja samt samt salt och peppar. En halv tärning kycklingbuljong sätter också smak på svampsåsen.
- Gör blandad sallad om du vill ha det till: blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i en stor skål.
- Skölj salladen och lägg i en salladsskål.
- Skölj och tärna tomater.
- Skala och riv morötter fint.
- Skala, dela och finhacka löken.
- Blanda allt i salladskålen och servera.
- Servera kycklingfiléerna med svampsåsen, rostade grönsaker samt blandad sallad.