Kycklingfilé med GI-tillbehör

Kycklingfilé med GI-tillbehör eller LCHF med rostade grönsaker, svampsås och blandad sallad. Om inte alla följer GI eller LCHF så kan man även rosta några klyftade potatisar till samtidigt med de andra grönsakerna.

Istället för torkade trattkantareller i svampsåsen så kan du ta färsk svamp som 10 skivade medelstora champinjoner.

4 portioner kycklingfilé med GI-tillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • 2 krm timjan
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • ROSTADE GRÖNSAKER: 500 gram rödkål eller vitkål
  • 3 morötter
  • 1 huvud blomkål
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • SVAMPSÅS: 1 dl torkade trattkantareller
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk ljus soja japansk Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tärning kycklingbuljongtärning
  • Tillbehör: 65 gram grönsallad
  • 2 tomater
  • 2 morötter
  • 0,5 gul lök eller rödlök (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och putsa samt klyfta kålhuvud, lökar och morötter (lämna ev. skal på morötterna om det är fint).
  3. Skär kålhuvud i grova bitar ca 4x4 cm.
  4. Dela och klyfta lökarna till 8 bitar.
  5. Skär och plocka loss buketter från blomkålen. Dela stora buketter.
  6. Dela morötter i ca 3 cm långa bitar.
  7. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form.
  8. Vänd runt i olivolja, salt och vitpeppar.
  9. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ev. ut och vänd runt dem efter halva tiden.
  10. Laga under tiden resten: banka ut kycklingen något till ca 1,5 cm tjocklek. Pressa vitlöken och blanda allt till kycklingmarinaden i en skål. Tillsätt kycklingen och blanda runt. Täck över och ställ i kylen medan du förbereder resten. Kycklingfiléerna blir godast om de marineras över natten.
  11. Stek kycklingfiléerna i en stekpanna eller grilla några minuter på varje sida tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt. Ett tips är att eftersteka kycklingen i ugnen i en kvart.
  12. Svampsås: Skala och hacka löken samt vitlök.
  13. Rensa och skölj svampen.
  14. Fräs svamp, vitlök samt lök i smör.
  15. Tillsätt mjölken och grädden. Låt koka på medelvärme.
  16. Smaksätt svampsåsen med soja samt samt salt och peppar. En halv tärning kycklingbuljong sätter också smak på svampsåsen.
  17. Gör blandad sallad om du vill ha det till: blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i en stor skål.
  18. Skölj salladen och lägg i en salladsskål.
  19. Skölj och tärna tomater.
  20. Skala och riv morötter fint.
  21. Skala, dela och finhacka löken.
  22. Blanda allt i salladskålen och servera.
  23. Servera kycklingfiléerna med svampsåsen, rostade grönsaker samt blandad sallad.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept