Kycklingfilé med GI-tillbehör

Kycklingfilé med GI-tillbehör som rostade grönsaker, svampsås och blandad sallad. Om inte alla följer GI så kan man också rosta några klyftade potatisar till samtidigt med de andra grönsakerna.

Istället för torkade trattkantareller så kan du ta färsk svamp som 10 skivade medelstora champinjoner.

4 portioner kycklingfilé med GI-tillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • 2 krm timjan
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • ROSTADE GRÖNSAKER: 500 gram rödkål eller vitkål
  • 3 morötter
  • 1 huvud blomkål
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • SVAMPSÅS: 1 dl torkade trattkantareller
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk ljus soja japansk Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tärning kycklingbuljongtärning
  • Tillbehör: 65 gram grönsallad
  • 2 tomater
  • 2 morötter
  • 0,5 gul lök eller rödlök (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och putsa samt klyfta kålhuvud, lökar och morötter (lämna ev. skal på morötterna om det är fint).
  3. Skär kålhuvud i grova bitar ca 4x4 cm.
  4. Dela och klyfta lökarna till 8 bitar.
  5. Skär och plocka loss buketter från blomkålen. Dela stora buketter.
  6. Dela morötter i ca 3 cm långa bitar.
  7. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form.
  8. Vänd runt i olivolja, salt och vitpeppar.
  9. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ev. ut och vänd runt dem efter halva tiden.
  10. Laga under tiden resten: banka ut kycklingen något till ca 1,5 cm tjocklek. Pressa vitlöken och blanda allt till kycklingmarinaden i en skål. Tillsätt kycklingen och blanda runt. Täck över och ställ i kylen medan du förbereder resten. Kycklingfiléerna blir godast om de marineras över natten.
  11. Stek kycklingfiléerna i en stekpanna eller grilla några minuter på varje sida tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt. Ett tips är att eftersteka kycklingen i ugnen i en kvart.
  12. Svampsås: Skala och hacka löken samt vitlök.
  13. Rensa och skölj svampen.
  14. Fräs svamp, vitlök samt lök i smör.
  15. Tillsätt mjölken och grädden. Låt koka på medelvärme.
  16. Smaksätt svampsåsen med soja samt samt salt och peppar. En halv tärning kycklingbuljong sätter också smak på svampsåsen.
  17. Gör blandad sallad om du vill ha det till: blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i en stor skål.
  18. Skölj salladen och lägg i en salladsskål.
  19. Skölj och tärna tomater.
  20. Skala och riv morötter fint.
  21. Skala, dela och finhacka löken.
  22. Blanda allt i salladskålen och servera.
  23. Servera kycklingfiléerna med svampsåsen, rostade grönsaker samt blandad sallad.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer