Kycklingfilé med GI-tillbehör
Kycklingfilé med GI-tillbehör eller LCHF med rostade grönsaker, svampsås och blandad sallad.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och putsa samt klyfta kålhuvud, lökar och morötter (lämna ev. skal på morötterna om det är fint).
- Skär kålhuvud i grova bitar ca 4x4 cm.
- Dela och klyfta lökarna till 8 bitar.
- Skär och plocka loss buketter från blomkålen. Dela stora buketter.
- Dela morötter i ca 3 cm långa bitar.
- Lägg grönsakerna i en ugnsfast form.
- Vänd runt i olivolja, salt och vitpeppar.
- Rosta grönsakerna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ev. ut och vänd runt dem efter halva tiden.
- Laga under tiden resten: banka ut kycklingen något till ca 1,5 cm tjocklek. Pressa vitlöken och blanda allt till kycklingmarinaden i en skål. Tillsätt kycklingen och blanda runt. Täck över och ställ i kylen medan du förbereder resten. Kycklingfiléerna blir godast om de marineras över natten.
- Stek kycklingfiléerna i en stekpanna eller grilla några minuter på varje sida tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt. Ett tips är att eftersteka kycklingen i ugnen i en kvart.
- Svampsås: Skala och hacka löken samt vitlök.
- Rensa och skölj svampen.
- Fräs svamp, vitlök samt lök i smör.
- Tillsätt mjölken och grädden. Låt koka på medelvärme.
- Smaksätt svampsåsen med soja samt samt salt och peppar. En halv tärning kycklingbuljong sätter också smak på svampsåsen.
- Gör blandad sallad om du vill ha det till: blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i en stor skål.
- Skölj salladen och lägg i en salladsskål.
- Skölj och tärna tomater.
- Skala och riv morötter fint.
- Skala, dela och finhacka löken.
- Blanda allt i salladskålen och servera.
- Servera kycklingfiléerna med svampsåsen, rostade grönsaker samt blandad sallad.
Varianter
- Om inte alla som ska äta följer GI eller LCHF så kan man även rosta några klyftade potatisar till samtidigt med de andra grönsakerna.
- Istället för torkade trattkantareller i svampsåsen så kan du ta färsk svamp som 10 skivade medelstora champinjoner.
Uppskattat näringsvärde per portion: 766 kcal