Kycklinggryta med grönsaker och bacon

Kycklinggryta med massor av goda grönsaker smaksatt med bacon, grädde, vitlök, chili, basilika, oregano och passerade tomater.

Förslag tillbehör: kokt råris (tillsätt gärna en halv dl vildris när du kokar råriset), pastaskruvar, potatismos eller couscous. Sallad som finrivna morötter, tärnad tomat och grönsallad med någon msk olivolja och vinäger. Grönsakerna kan varieras och bytas ut som du önskar efter tycke och tillgång. Förslag på andra grönsaker som passar i grytan är tärnad rotselleri, palsternacka och kålrot; strimlad vitkål; blomkål; strimlad fänkål med mera.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 350 gram kycklingkött som filé eller lårbensfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 paket bacon
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 morötter
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 pkt passerade tomater
  • 7,5 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong, grönsaksbuljong eller någon msk ekologiskt buljongpulver
  • 1 bukett broccoli
  • 2 dl kokt majs
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 5 champinjoner
  • 0,5 purjolök
  • 2 dl grädde eller sojagrädde
  • 4 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Börja koka råris (som tar 40 minuter) om du vill ha det till.
  2. Strimla bacon och lägg i en stor gryta.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök.
  4. Fräs bacon, lök och vitlök några minuter i olivolja i grytan.
  5. Skala och tärna fint morötter. Fräs med löken.
  6. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  7. Tillsätt passerade tomater, vatten, buljongtärning, basilika, oregano samt chiliflakes. Rör om, koka upp och låt sjuda på låg värme några minuter.
  8. Skär kycklingen i strimlor eller små bitar.
  9. Bryn lite kyckling i taget i en stekpanna. Lägg över i grytan.
  10. Skölj och skär broccoli i buketter. Tillsätt broccolin.
  11. Skölj, skiva och fräs champinjonerna i en stekpanna i lite olivolja och salt. Vänd i grytan.
  12. Skölj, dela och strimla purjolöken. Bryn den i lite olivolja och tillsätt sedan till grytan.
  13. Skölj majs. Skär loss den från kolven om du köpt kokt helt majskolv.
  14. Tillsätt majs och grädde. Koka upp.
  15. Smaka av grytan med salt och peppar.
  16. Hacka persilja och rör i den.
  17. Servera kycklinggrytan med önskat tillbehör och sallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer