Kycklinggryta med grönsaker och bacon
Kycklinggryta med massor av goda grönsaker som majs, broccoli, champinjoner och purjolök smaksatt med bacon, grädde, vitlök, chili, basilika, oregano och passerade tomater.
Tillagning
- Börja koka råris (som tar 40 minuter) om du vill ha det till.
- Strimla bacon och lägg i en stor gryta.
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Fräs bacon, lök och vitlök några minuter i olivolja i grytan.
- Skala och tärna fint morötter. Fräs med löken.
- Pudra över vetemjöl och rör runt.
- Tillsätt passerade tomater, vatten, buljongtärning, basilika, oregano samt chiliflakes. Rör om, koka upp och låt sjuda på låg värme några minuter.
- Skär kycklingen i strimlor eller små bitar.
- Bryn lite kyckling i taget i en stekpanna. Lägg över i grytan.
- Skölj och skär broccoli i buketter. Tillsätt broccolin.
- Skölj, skiva och fräs champinjonerna i en stekpanna i lite olivolja och salt. Vänd i grytan.
- Skölj, dela och strimla purjolöken. Bryn den i lite olivolja och tillsätt sedan till grytan.
- Skölj majs. Skär loss den från kolven om du köpt kokt helt majskolv.
- Tillsätt majs och grädde. Koka upp.
- Smaka av grytan med salt och peppar.
- Hacka persilja och rör i den.
- Servera kycklinggrytan med önskat tillbehör och sallad.
Serveringsförslag
- Kokt råris (tillsätt gärna en halv dl vildris när du kokar råriset), pastaskruvar, potatismos eller couscous.
- Sallad som finrivna morötter, tärnad tomat och grönsallad med någon msk olivolja och vinäger passar också till.
Varianter
- Grönsakerna kan varieras och bytas ut som du önskar efter tycke och tillgång. Förslag på andra grönsaker som passar i grytan är tärnad rotselleri, palsternacka och kålrot; strimlad vitkål; blomkål; strimlad fänkål med mera.
- Istället för bacon kan du laga med rökt fläsk, kalkonbacon eller pancetta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 665 kcal