Ädelostsås till pasta

Introduktion och förberedelse

En god och smakrik pastasås med ädelost god till pasta som penne, skruvar eller tagliatelle.

Hemgjord ostsås med ädelost, grönmögelost, blåmögelost eller annan mögelost ex. Gorgonzola.

Gillar du bacon kan du strimla och steka ett eller två paket bacon knaprigt och blanda i pastan.

En snabb och god pastarätt där du först kokar pastan och sedan blandar i creme fraiche samt smulad ost i den varma pastan och rör ihop så det såsar sig. En skvätt grädde eller mjölk kan man också ha i.

4 portioner ädelostsås till pasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti, penne, skruvar eller tagliatelle
  • 1 purjolök
  • 2,5 dl kokbar creme fraiche eller grädde
  • 200 gram ädelost, grönmögelost eller blåmögelost
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka pastan enligt paketet.
  2. Hacka under tiden persiljan.
  3. Dela, skölj och strimla purjolöken.
  4. Fräs löken i olivolja i en stekpanna några minuter under omrörning.
  5. Smula under tiden osten och tillsätt till purjolöken.
  6. Tillsätt creme fraiche eller grädde samt svartpeppar och rör om. Sätt åt sidan.
  7. Häll av vattnet pastavattnet när pastan kokat klart (smaka).
  8. Lägg tillbaks pastan i kastrullen och rör i purjolök- samt ostsåsen samt hackad persilja.
  9. Smaka av med mer svartpeppar. Du kan också ha i lite salt men smaka först då ädelosten ger god sälta till pastan.
  10. Ädelostsås är klar. Servera till pastan eller blanda i pastan i såsen i kastrullen.
  11. Smula ev. över lite extra ädelost, stekt purjolök, grovhackad persilja samt svartpeppar innan servering. Gott i pastan är också knaperstekt bacon som på bilden.
E-mail
Medel: 3.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 160 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.