Ädelostsås till pasta

En god och smakrik pastasås med ädelost god till pasta som penne, skruvar eller tagliatelle. Hemgjord ostsås med ädelost, grönmögelost, blåmögelost eller annan mögelost ex. Gorgonzola. Gillar du bacon kan du strimla och steka ett eller två paket bacon knaprigt och blanda i pastan.

En snabb och god pastarätt där du först kokar pastan och sedan blandar i creme fraiche samt smulad ost i den varma pastan och rör ihop så det såsar sig. En skvätt grädde eller mjölk kan man också ha i.

4 portioner ädelostsås till pasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti, penne, skruvar eller tagliatelle
  • 1 purjolök
  • 2,5 dl kokbar creme fraiche eller grädde
  • 200 gram ädelost, grönmögelost eller blåmögelost
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka pastan enligt paketet.
  2. Hacka under tiden persiljan.
  3. Dela, skölj och strimla purjolöken.
  4. Fräs löken i olivolja i en stekpanna några minuter under omrörning.
  5. Smula under tiden osten och tillsätt till purjolöken.
  6. Tillsätt creme fraiche eller grädde samt svartpeppar och rör om. Sätt åt sidan.
  7. Häll av vattnet pastavattnet när pastan kokat klart (smaka).
  8. Lägg tillbaks pastan i kastrullen och rör i purjolök- samt ostsåsen samt hackad persilja.
  9. Smaka av med mer svartpeppar. Du kan också ha i lite salt men smaka först då ädelosten ger god sälta till pastan.
  10. Ädelostsås är klar. Servera till pastan eller blanda i pastan i såsen i kastrullen.
  11. Smula ev. över lite extra ädelost, stekt purjolök, grovhackad persilja samt svartpeppar innan servering. Gott i pastan är också knaperstekt bacon som på bilden.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer