Kyckling curry indisk kycklinggryta

Kyckling curry. En försvenskad Indisk kycklinggryta. Servera kyckling curry med ris - gärna basmatiris kokt med en kanelstång, en nypa gurkmeja samt en nypa kardemumma (eller 2 st hela kardemumma). Blanda gärna en dl kokt ris med gurkmeja och blanda sedan i det övriga vita riset. Toppa ev. riset med lite rostad lök vid servering.
Öl eller Lassi yogurhtdryck, raita (naturell yoghurt med gurka och mynta), tomatsallad med yoghurt, mango chutney samt Indiskt naan-bröd är också gott till (se recept här på receptfavoriter).
Mango chutney kan också serveras till kyckling curryn.
Vidare kan man ha papadams - spröda små kryddiga bröd (finns färdiga att köpa) som tilltugg innan eller till kycklinggrytan.
Välj gärna en god frigående svensk hel kyckling. Den är supergod. Sk. majskyckling har också fin smak då den äter majs. Fryst tinad kyckling eller kyckling i grytbitar fungerar givetvis också bra. Kycklingfile går men blir rätt lätt överkokta och tråkiga. Ta då mindre ca 600 gram.
En vegarisk variant får du med quorn eller sojakuddar.
Kyckling curry blir bara godare dagen efter då smakerna utvecklats. Förvara i kylen.

4-6 portioner kycklingcurry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 1 - 1,5 kg, eller ca 1 - 1,5 kg kyckling i bitar
  • 2 msk veg. olja eller ghee (klarerat smör)
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk malen ingefära eller 1 msk finriven färsk
  • 1,5 msk malen koriander
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 5 st hela kryddnejlikor
  • 2 st kanelstänger
  • 2 msk vanlig curry
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 1 burk kokosmjölk 400 ml
  • 3 msk mango chutney
  • 2 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg på en tallrik vid sidan. Mät också upp kryddorna på tallriken. Öppna kokosmjölken.
  2. Stycka kycklingen i bitar. Låren skär du i två bitar liksom brösten.
  3. Mät upp och blanda kryddor i en skål.
  4. Sätt på en stor stekgryta eller panna på hög värme.
  5. Bryn kycklingbitarna i olja eller ghee några minuter i stekgrytan. Eller i en stekpanna och lägg över i en stor kastrull. Tillsätt löken och kryddorna. Rör runt och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt 1 dl vatten och kokosmjölken.
  7. Låt koka på svag värme under lock i ca 30-40 minuter. Rör då och då.
  8. Koka under tiden ris och förbered övriga tillbehör.
  9. Innan servering smakar du på grytan och kryddar ev. med curry, salt, socker, peppar, cayennepeppar samt tillsätter någon msk mango chutney samt rör i yoghurten.
  10. Nu är kyckling curryn klar att servera. Du kan också låta den svalna och ha i kylen till nästa dag.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer