Krusbärskaka

Introduktion och förberedelse för tillagning

Krusbärskaka är en mjuk kaka likt en sockerkaka som fylls med färska krusbär och toppas med pärlsocker och mandelspån.

1 Krusbärskaka kaka med krusbär, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 apelsin, finrivet skal, ca 1 msk
  • 2 stora ägg
  • 100 g mald mandel, ca 1 dl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 125 g, 2,5 dl röda eller gröna krusbär, snoppade
  • 50 g smör
  • 1 dl pärlsocker
  • 100 g mandelspån
  • 2 dl vispgrädde till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det mjukt i en bunke.
  2. Snoppa och rensa krusbären. Dela dem på mitten.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Smörj en rund form, ca 24 cm diameter, med lite av smöret.
  5. Vispa smör med socker i en bunke med elvisp eller förhand några minuter.
  6. Skölj apelsinen och riv skalet samt tillsätt det till smörblandningen.
  7. Vispa ner äggen ett i taget.
  8. Mal mandeln och rör ner den med mjöl och bakpulver till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
  10. Fördela och tryck ner krusbären i kakan.
  11. Strö över mandelspån.
  12. Hyvla över smör.
  13. Strö över pärlsocker.
  14. Grädda kakan mitt i ugnen en halvtimme till 40 min.
  15. Prova med sticka i mitten av krusbärskakan.
  16. Låt krusbärskakan svalna i formen innan servering.
  17. Servera krusbärskakan ljummen tillsammans med en klick lättvispad grädde.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.