Krusbärskaka
Krusbärskaka är en mjuk kaka likt en sockerkaka som fylls med färska krusbär och toppas med pärlsocker och mandelspån eller flagad mandel.
Du kan baka kakan med gula, röda eller gröna krusbär. Jag tog röda krusbär till min kaka på bilden.
Syrliga krusbär passar mycket bra ihop med den söta smöriga kakan och mandeln.
Om du vill kan du skålla och hacka egen mandel till. Eller ta andra nötter som hasselnötter. Nötter kan också uteslutas.
Tillagning
- Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det mjukt i en bunke.
- Snoppa och rensa krusbären. Dela dem på mitten.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en rund form, ca 24 cm diameter, med lite av smöret.
- Vispa smör med socker i en bunke med elvisp eller förhand några minuter.
- Skölj apelsinen och riv skalet samt tillsätt det till smörblandningen.
- Vispa ner äggen ett i taget.
- Mal mandeln och rör ner den med mjöl och bakpulver till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och jämna till ytan.
- Fördela och tryck ner krusbären i kakan.
- Strö över mandelspån.
- Hyvla över smör.
- Strö över pärlsocker.
- Grädda kakan mitt i ugnen en halvtimme till 40 min.
- Prova med sticka i mitten av krusbärskakan.
- Låt krusbärskakan svalna i formen innan servering.
- Servera krusbärskakan ljummen tillsammans med en klick lättvispad grädde.
Serveringsförslag
- Kan serveras varm, ljummen eller kall som den är eller med något tillbehör till fika, fest, bjudning, buffé eller efterrätt.
- Gott med lättvispad grädde. Om du vill kan du blanda i en halv tsk vaniljsocker och en tsk socker i grädden. Vidare smaksättning som passar är några krm kanel eller någon tsk rom.
- Vaniljglass eller vaniljsås andra förslag som passar att servera till krusbärskakan som dessert.
Uppskattat näringsvärde per portion: 155 kcal