Krusbärspaj med maräng

Krusbärspaj med maräng. Kombinationen av syrliga krusbär, knaprig pajdeg och söt maräng blir mycket god.

1 krusbärspaj, 8 bitar

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • VARMVISPAD MARÄNG: 4 äggvitor, 100 gram
  • 4 dl florsocker, 240 gram
  • 1 tsk citronsaft
  • PAJDEG: 125 gram kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • FYLLNING: 400 gram färska krusbär, valfri sort
  • 0,75 gram
  • 1 tsk potatismjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJDEG: tärna smör och knåda hastigt ihop med en äggula i en bunke eller matberedare. Ställ att vila 20 minuter övertäckt.
  3. Tryck ut degen i en pajform på ca 24-26 diameter. Det är valfritt att smörja formen.
  4. Grädda pajskalet i 15 minuter i nedre delen av ugnen.
  5. Rensa och snoppa krusbären. Dela dem i halvor.
  6. Fördela krusbär i botten på förgräddade pajformen. Pudra över lite potatismjöl och socker du blandat innan.
  7. Grädda pajen ytterligare i 15 minuter i nedre delen av ugnen.
  8. Ta ut och låt pajen svalna. Vispa under tiden marängen.
  9. VARMVISPAD MARÄNG: Sätt iordning ett vattenbad på spisen. Värm förslagsvis vatten i en bredbottnad panna som rymmer den bunke du ska vispa marängen i.
  10. Mät upp florsocker och citronsaft i en bunke. Tänk på att bunken ska tåla att stå i vattenbadet. En bunke i metall är att föredra.
  11. Vispa marängen med en elvisp på medelfart tills den är 55 grader.
  12. Ta av marängen från värmen och vispa på lägsta fart tills den kallnat och är mycket fast.
  13. Fyll en spritspåse med en bred tyll och spritsa i mönster över pajen. Man kan också klicka och breda ut marängen i förslagsvis ett vågigt eller toppigt mönster.
  14. Sätt färg på marängen genom att bränna den hastigt ljust brun med en gasbrännare. Har du ingen gasbrännare kan man ge marängen färg under gillelementet i ugnen. Sätt det på max grill och sätt marängpajen under grillen någon minut till fin färg - passa den hela tiden så den inte bränns.
  15. Servera pajen rumsvarm. Kan garneras med fler färska krusbär samt citronmeliss. En kula vaniljglass kan man också servera til om man vill. Håller sig fin några dagar i kylen.
Tryck ut degen i ett pajskal, grädda pajskalet och fyll sedan med krusbär, socker och potatismjöl samt grädda igen.
Tryck ut degen i ett pajskal, grädda pajskalet och fyll sedan med krusbär, socker och potatismjöl samt grädda igen.
Marängen vispas på lite över medelfart över vattenbad till 50-60 grader. Använd en termometer.
Marängen vispas på lite över medelfart över vattenbad till 50-60 grader. Använd en termometer.
Vispa marängen tills den kallnat på lite över medelfart. Den ska blir hård.
Vispa marängen tills den kallnat på lite över medelfart. Den ska blir hård.
Bred eller spritsa ut marängen på krusbären i pajformen.
Bred eller spritsa ut marängen på den avsvalnade pajen. Ge sedan marängen färg med en gasbrännare.

Serveringsförslag

Pajen passar till fika, fest eller efterrätt.

Med hållbar maräng

Här med varmvispad maräng som håller sig fin länge. Vispas med äggvita, florsocker och lite citron över vattenbad till 50-60 grader.

Sedan vispar man den på låg hastighet tills den kallnat och blivit mycket fast. Då kan man fylla den i spritspåsar eller klicka och breda ut den på det du vill.

Sätt sedan färg på marängen med en gasbrännare eller kör den under grillen i ugnen hastigt tills den fått färg.

Varianter

Krusbär kan bytas mot andra syrliga bär som röda vinbär, svarta vinbär, urkärnade körsbär eller hallon.

Med enklare maräng

Om du vill kan du vispa en enklare maräng om ska äta pajen nybakad.

Då vispar du 2 äggvitor fluffiga, tillsätt 1 dl socker och vispar hårdare samt sedan ytterligare 1 dl socker med 1/2 tsk citronsaft och vispar marängen hård. Bred över pajen och grädda i 15 minuter på 200 grader.

E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 324 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-04