Krusbärspaj med maräng

Krusbärspaj med maräng. Kombinationen av syrliga krusbär, knaprig pajdeg och söt maräng blir mycket god. Pajen passar till fika, fest eller efterrätt.

Här med varmvispad maräng som håller sig fin länge. Vispas med äggvita, florsocker och lite citron över vattenbad till 50-60 grader. Sedan vispar man den på låg hastighet tills den kallnat och blivit mycket fast. Då kan man fylla den i spritspåsar eller klicka och breda ut den på det du vill.

Sätt sedan färg på marängen med en gasbrännare eller kör den under grillen i ugnen hastigt tills den fått färg.

Krusbär kan bytas mot andra syrliga bär som röda vinbär, svarta vinbär, urkärnade körsbär eller hallon.

Med enklare maräng:

Om du vill kan du vispa en enklare maräng om ska äta pajen nybakad. Då vispar du 2 äggvitor fluffiga, tillsätt 1 dl socker och vispar hårdare samt sedan ytterligare 1 dl socker med 1/2 tsk citronsaft och vispar marängen hård. Bred över pajen och grädda i 15 minuter på 200 grader.

1 krusbärspaj, 8 bitar

 • Förberedelse: 25 min
 • Tillagning: 40 min
 • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

 • VARMVISPAD MARÄNG: 4 äggvitor, 100 gram
 • 4 dl florsocker, 240 gram
 • 1 tsk citronsaft
 • PAJDEG: 125 gram kallt smör
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 äggula
 • FYLLNING: 400 gram färska krusbär, valfri sort
 • 0,75 gram
 • 1 tsk potatismjöl

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. PAJDEG: tärna smör och knåda hastigt ihop med en äggula i en bunke eller matberedare. Ställ att vila 20 minuter övertäckt.
 3. Tryck ut degen i en pajform på ca 24-26 diameter. Det är valfritt att smörja formen.
 4. Grädda pajskalet i 15 minuter i nedre delen av ugnen.
 5. Rensa och snoppa krusbären. Dela dem i halvor.
 6. Fördela krusbär i botten på förgräddade pajformen. Pudra över lite potatismjöl och socker du blandat innan.
 7. Grädda pajen ytterligare i 15 minuter i nedre delen av ugnen.
 8. Ta ut och låt pajen svalna. Vispa under tiden marängen.
 9. VARMVISPAD MARÄNG: Sätt iordning ett vattenbad på spisen. Värm förslagsvis vatten i en bredbottnad panna som rymmer den bunke du ska vispa marängen i.
 10. Mät upp socker, florsocker och citronsaft i en bunke. Tänk på att bunken ska tåla att stå i vattenbadet. En bunke i metall är att föredra.
 11. Vispa marängen med en elvisp på medelfart tills den är 55 grader.
 12. Ta av marängen från värmen och vispa på lägsta fart tills den kallnat och är mycket fast.
 13. Fyll en spritspåse med en bred tyll och spritsa i mönster över pajen. Man kan också klicka och breda ut marängen i förslagsvis ett vågigt eller toppigt mönster.
 14. Sätt färg på marängen genom att bränna den hastigt ljust brun med en gasbrännare. Har du ingen gasbrännare kan man ge marängen färg under gillelementet i ugnen. Sätt det på max grill och sätt marängpajen under grillen någon minut till fin färg - passa den hela tiden så den inte bränns.
 15. Servera pajen rumsvarm. Kan garneras med fler färska krusbär samt citronmeliss. En kula vaniljglass kan man också servera til om man vill. Håller sig fin några dagar i kylen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer