Krusbärskaka kaka med krusbär

Krusbärskaka. En sockerkaka fylld med krusbär och toppad med pärlsocker och mandelspån.

1 Krusbärskaka kaka med krusbär, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 apelsin, finrivet skal, ca 1 msk
  • 2 stora ägg
  • 100 g mald mandel, ca 1 dl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 125 g, 2,5 dl röda eller gröna krusbär, snoppade
  • 50 g smör
  • 1 dl pärlsocker
  • 100 g mandelspån
  • 2 dl vispgrädde till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det mjukt i en bunke.
  2. Snoppa och rensa krusbären. Dela dem på mitten.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Smörj en rund form, ca 24 cm diameter, med lite av smöret.
  5. Vispa smör med socker i en bunke med elvisp eller förhand några minuter.
  6. Skölj apelsinen och riv skalet samt tillsätt det till smörblandningen.
  7. Vispa ner äggen ett i taget.
  8. Mal mandeln och rör ner den med mjöl och bakpulver till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
  10. Fördela och tryck ner krusbären i kakan.
  11. Strö över mandelspån.
  12. Hyvla över smör.
  13. Strö över pärlsocker.
  14. Grädda kakan mitt i ugnen en halvtimme till 40 min.
  15. Prova med sticka i mitten av krusbärskakan.
  16. Låt krusbärskakan svalna i formen innan servering.
  17. Servera krusbärskakan ljummen tillsammans med en klick lättvispad grädde.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer