Krusbärskaka kaka med krusbär

Krusbärskaka. En sockerkaka fylld med krusbär och toppad med pärlsocker och mandelspån.

1 Krusbärskaka kaka med krusbär, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 apelsin, finrivet skal, ca 1 msk
  • 2 stora ägg
  • 100 g mald mandel, ca 1 dl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 125 g, 2,5 dl röda eller gröna krusbär, snoppade
  • 50 g smör
  • 1 dl pärlsocker
  • 100 g mandelspån
  • 2 dl vispgrädde till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det mjukt i en bunke.
  2. Snoppa och rensa krusbären. Dela dem på mitten.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Smörj en rund form, ca 24 cm diameter, med lite av smöret.
  5. Vispa smör med socker i en bunke med elvisp eller förhand några minuter.
  6. Skölj apelsinen och riv skalet samt tillsätt det till smörblandningen.
  7. Vispa ner äggen ett i taget.
  8. Mal mandeln och rör ner den med mjöl och bakpulver till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
  10. Fördela och tryck ner krusbären i kakan.
  11. Strö över mandelspån.
  12. Hyvla över smör.
  13. Strö över pärlsocker.
  14. Grädda kakan mitt i ugnen en halvtimme till 40 min.
  15. Prova med sticka i mitten av krusbärskakan.
  16. Låt krusbärskakan svalna i formen innan servering.
  17. Servera krusbärskakan ljummen tillsammans med en klick lättvispad grädde.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer