Grönpeppar

Recept med grönpeppar som grönpepparsås med mera. Grönpeppar finns i olika varianter men är de färska torkade bären från pepparbusken. Svartpeppar har torkat helt och vitpeppar har torkats och skalats.

Grönpeppar är torkade omogna, gröna små frukter från pepparplantan, en slags vinranka, som växer bla i Indien. Grönpeppar blir sedan svartpeppar och vitpeppar (dock ej rosépeppar som kommer från tropiskt träd). Vill du laga en mat med extra aromatisk och god peppar så kan du använda ex. grön urskogspeppar från Lake Periyar, variera med svartpeppar som Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar olika sorters peppar i välsorterade affärer och nätet bla på Alltgott.se.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.