Syltad svamp

Introduktion och förberedelse för tillagning

Syltad svamp smaksatt med ingefära, kanel och kryddnejlika. Gott med kantareller eller annan matsvamp. som fina små champinjoner, fårticka och taggsvamp.

Syltad svamp håller sig i ca 1 år och passar som tillbehör till det mesta som ex. på julbordet eller till viltgryta, viltstek, stek, kött, kyckling, stekt lax mm.

Du behöver 1-2 stora rengjorda och steriliserade glasburkar med lock.

1 liter inlagd svamp

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 40 min

Ingredienser

  • 2 liter fin rensad svamp som ex. kantareller
  • 2 tsk salt
  • 2 msk citronsaft
  • 2 dl ättiksprit (12%)
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 bit färsk ingefära, skivad
  • 1 röd chili, spansk peppar, finhackad
  • 1 bit kanel
  • 3 kryddnejlikor
  • 2 schalottenlökar

Tillagning

  1. Sterilisera burkarna genom att sätta dem i 120 grader varm ugn i 10 minuter eller koka dem några minuter.
  2. Blanda svamp, salt och citronsaft i en kastrull med lock.
  3. Skala och skiva schalottenlökarna och tillsätt till svampen.
  4. Koka upp och sjud i 10 minuter.
  5. Blanda ättiksprit, vatten, socker, ingefära, chili, kanel och kryddnejlikor i en kastrull och koka upp inläggningslagen. Rör så att sockret löser sig.
  6. Tillsätt svampen, koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
  7. Fördela svampen på burk, pressa ihop och täck med inläggningslag samt förslut med lock, låt kallna och förvara svalt och mörkt.
  8. Låt gärna stå minst ett dygn innan servering. Håller sig upp mot ett år mörkt och svalt.
  9. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.