Syltad svamp
Syltad svamp smaksatt med ingefära, kanel och kryddnejlika.
Gott med kantareller eller annan matsvamp som fina små champinjoner, fårticka och taggsvamp.
Tillagning
- Sterilisera burkarna genom att sätta dem i 120 grader varm ugn i 10 minuter eller koka dem några minuter.
- Blanda svamp, salt och citronsaft i en kastrull med lock.
- Skala och skiva schalottenlökarna och tillsätt till svampen.
- Koka upp och sjud i 10 minuter.
- Blanda ättiksprit, vatten, socker, ingefära, chili, kanel och kryddnejlikor i en kastrull och koka upp inläggningslagen. Rör så att sockret löser sig.
- Tillsätt svampen, koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
- Fördela svampen på burk, pressa ihop och täck med inläggningslag samt förslut med lock, låt kallna och förvara svalt och mörkt.
- Låt gärna stå minst ett dygn innan servering. Håller sig upp mot ett år mörkt och svalt.
- Öppnad burk förvaras i kylen.
Hållbarhet
Syltad svamp håller sig i ca 1 år och passar som tillbehör till det mesta som ex. på julbordet eller till viltgryta, viltstek, stek, kött, kyckling, stekt lax mm.
Tips
Du behöver 1-2 stora rengjorda och steriliserade glasburkar med lock.
Uppskattat näringsvärde per portion: 25 kcal