Knäckbitar, knäck i fyrkanter

Knäckbitar i fyrkanter. Knäckbitar kan också doppas i smält mörk eller ljus choklad.

ca 500 gram knäckbitar, ca 40 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 msk smör
  • 100 gram sötmandel

Tillagning

  1. Skålla och skala mandeln. Hacka mandeln grovt eller fint som du vill.
  2. Blanda alla ingredienser utom nötter i en järngryta, stekpanna eller tjockbottnad kastrull.
  3. Koka upp och rör då och då. Koka ca 5 minuter. Knäcksmeten ska vara 125 grader - använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
  4. Sätt till mandeln och häll omedelbart upp knäcken på smörpapper eller en lätt smord eller oljad plåt.
  5. Låt knäcken svalna något sedan kan du skära den medan den ännu är varm med en smord kniv i fyrkantiga bitar. Du kan också låta den stelna och bryta isär knäcken i lagom bitar.
  6. Låt dem stelna.
  7. KNÄCKBITAR DOPPADE I CHOKLAD: Smält ca 150 gram choklad i mikron eller vattenbad. Temperera gärna chokladen innan så håller den sig blank och smälter inte på fingrarna. Så här gör du när du tempererar choklad. Bryt eller hacka chokladen. Värm halva mängden till 48 - 50°C. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 - 28°C. Värm därefter upp den till 31 grader. Nu kan du doppa knäckbitarna och lägga upp på smörpapper eller liknande att stelna. Ställ ej i kylen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer