Knäck eller julknäck

Knäck till godis - julknäck till julgodis. Gör din egen knäck. Här har jag mandlar i knäcken men det är valfritt.
Använd en stektermometer för att kolla temperaturen.

Det är viktigt att knäcken kommer upp över 121 grader annars blir den lös (även om det också är gott). Desto varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar. Mellan 121-130 grader brukar bli lagom. Runt 145 så får du en hård men god knäck lik Dajm.

Vill du ha en lite mer porös knäck kan du röra ut en halv tsk bakpulver precis innan du häller upp knäcken i formarna.

ca 80 små knäckformar

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 2 dl ljus sirap
 • 2 dl strösocker
 • 2 dl grädde
 • 1 dl mandel
 • 1 msk smör

Tillagning

 1. Koka ihop sirap, socker och grädde till 121 grader. Det tar ca 30 minuter. Använd en stektermometer och gör ett knäckprov.
 2. Knäckprov: droppa lite knäck i kallt vatten, kan du forma en kula är knäcken klar.
 3. Hacka mandeln. Skålla den ev. först - se nedan.
 4. Rör i smör och mandel på slutet. Låt temperaturen gå upp till 121 grader.
 5. Förbered småformar, papperspaket eller en långpanna med bakpapper att hälla knäcken i när den kokat klart. En sked är smidigt att använda och skeda knäck i formarna med. OBS akta fingrarna då knäck är mycket hett.
 6. Ett alternativ är att hälla ut knäcken på bakplåtspapper, låta det svalna men inte helt. Skär små rutor ca 2x2 cm stora och rulla små kulor när knäcken ännu är ljummen och formbar. Lägg ev. sedan kulorna i småformar.
 7. Med skållad mandel: koka upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer