Kantarellpaj paj med kantareller

Kantarellpaj. Paj med kantareller och ost. God hembakt kantarellpaj funkar fint med en sallad, till buffe, till fest som förrätt, eller till kräftskiva, julbord, påsk mm.
Du kan använda trattkantareller också men vanliga kantareller tycker jag är godast. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.
Istället för enbart vetemjöl kan du ta hälften grahamsmjöl i pajdegen.

6 portioner kantarellpaj

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 150 gram kantareller, färska eller frysta
  • 1 liten purjolök (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 3 dl riven lagrad ost, ex Svecia eller Greve

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. PAJDEG: Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke. Blanda i mjölet, salt och lite vatten och arbeta hastigt ihop till en deg. I matberedare är det bara att mixa allt hastigt och sedan ta upp och snabbt knåda ihop till en pajdeg.
  3. Klä en pajform ca 25 cm i diameter med pajdegen. Nagga degen med en gaffel. Ställ in pajdegen i kylen i 10 minuter.
  4. Grädda pajdegen i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Ta ut pajskalet.
  5. Gör under tiden fyllningen till kantarellpajen: rensa och skär kantarellerna i bitar. Rensa, skölj och skär purjolök i bitar. Fräs kantarellerna och purjolöken i lite olivolja några minuter. Blanda i en bunke ihop kantareller, purjolök, ägg, mjölk och salt till en pajfyllning.
  6. Slå pajfyllningen i pajskalet och grädda kantarellpajen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Skaka på pajen och se om äggstanningen är vattnig - grädde då lite till. Täck ev. över kantarellpajen med folie om den börjar blir bränd på toppen men ej klar inuti.
E-mail
Medel: 3.7 (10 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer