Kantarellpaj paj med kantareller

Kantarellpaj. Paj med kantareller och ost. God hembakt kantarellpaj funkar fint med en sallad, till buffe, till fest som förrätt, eller till kräftskiva, julbord, påsk mm.
Du kan använda trattkantareller också men vanliga kantareller tycker jag är godast. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.
Istället för enbart vetemjöl kan du ta hälften grahamsmjöl i pajdegen.

6 portioner kantarellpaj

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 150 gram kantareller, färska eller frysta
  • 1 liten purjolök (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 3 dl riven lagrad ost, ex Svecia eller Greve

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. PAJDEG: Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke. Blanda i mjölet, salt och lite vatten och arbeta hastigt ihop till en deg. I matberedare är det bara att mixa allt hastigt och sedan ta upp och snabbt knåda ihop till en pajdeg.
  3. Klä en pajform ca 25 cm i diameter med pajdegen. Nagga degen med en gaffel. Ställ in pajdegen i kylen i 10 minuter.
  4. Grädda pajdegen i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Ta ut pajskalet.
  5. Gör under tiden fyllningen till kantarellpajen: rensa och skär kantarellerna i bitar. Rensa, skölj och skär purjolök i bitar. Fräs kantarellerna och purjolöken i lite olivolja några minuter. Blanda i en bunke ihop kantareller, purjolök, ägg, mjölk och salt till en pajfyllning.
  6. Slå pajfyllningen i pajskalet och grädda kantarellpajen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Skaka på pajen och se om äggstanningen är vattnig - grädde då lite till. Täck ev. över kantarellpajen med folie om den börjar blir bränd på toppen men ej klar inuti.
E-mail
Medel: 3.7 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer