Ischoklad med nougat
Gör egen ischoklad med god nötig smak av nougat och choklad - en isnougat.
En variant på vanlig ischoklad som passar som julgodis men även gott till påsk, buffé eller present.
Det speciella med ischoklad är att kokosfett har en smältpunkt som är runt 25 grader och då upplevs det som ischokladen smälter som is i munnen.
Tillagning
- Förbered och ställ upp ca 50 små ischokladformar på en bricka eller plåt. Ha en tidning under då det är lätt att spilla när man fyller dem.
- Lägg kokosfettet i en kastrull och smält det försiktigt.
- Bryt eller hacka under tiden choklad och nougat i bitar.
- Ta av kokosfettet från värmen när det smält.
- Tillsätt choklad och nougat samt rör tills allt smält i kokosfettet.
- Fyll formarna upp till kanten med ischokladsmeten.
- Låt ischokladen med nougat svalna och stelna.
Varianter
- Du kan ta ljus blockchoklad eller blanda hälften ljus och hälften mörk choklad.
- Extra lyxig blir nougat- och ischokladen med finare 70% choklad som Lindt, Valrhona eller liknande.
- Du kan också skippa nougat och göra vanlig ischoklad eller en ischokladpaj.
Garnering
Om du vill kan du garnera ischokladen innan den stelnat med en nötter som hasselnöt, pistagenöt eller mandel; festligt guldpulver; valfritt strössel som lakritscrisp, minipärlor eller silverkulor med mera.

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal