Surdegsbröd med solrosfrön och pumpakärnor

Introduktion och förberedelse

Ett lättbakt surdegsbröd som blir rustikt med rågmjöl blandat med vetemjöl, pumpakärnor och solrosfrön.

Ett gott bröd som får fint mönster av jäskorgarna och passar till frukost, mackor, fika, soppa, buffé, mellanmål eller när som.

Framförhållning

Det tar ca 4 timmar att jäsa bröden och du kan räkna med runt 5 timmar totalt innan du har bröd om du vill planera brödet till middagen eller frukosten.

Kan även kalljäsas övertäckt i kylen - förslagsvis andra jäsningen i jäskorgarna. Passar då att grädda till frukost.

Lättbakt med färdig surdeg

Här med köpt färdig surdeg. Man kan också ta hemgjord vete- eller rågsurdeg och använda den istället för den köpta i receptet nedan.

Med eller utan jäskorgar

Jäser du bröden i runda jäskorgar får de en fin form och mönster. Ta mycket mjöl i dem.

Har du inga jäskorgar kan du jäsa i degen i en degbunke och sedan hastigt baka ut på mjölat bakbord till tre runda bröd, limpor, baguetter eller frallor.

Baksten eller plåt

Har du en baksten kan du baka bröden på den. Sätt då först in bakstenen i ugnen i god tid så den blir varm. Det går också bra som jag gjorde med bakplåtspapper och plåt.

Hållbarhet

Brödet är godast nybakt men håller god smak 1-3 dagar i påse.

Kan också frysa in i delar. Eller frys i skivor - kan då läggas direkt i rosten från frysen - perfekt till frukosten.

Surdegsbrödet serverat med smör, ost och skinka till fika, frukost eller mellanmål.
Surdegsbrödet serverat med smör, prästost och kallrökt svensk skinka. Gott till fika, frukost, mellanmål eller när som.

3 runda bröd

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 4 tim 55 min

Ingredienser

  • 150 gram färdig surdeg som rågsurdeg från ex. Kronjäst 1 påse
  • 10 gram färsk jäst
  • 7,5 dl vetemjöl special plus någon dl till jäskorgarna
  • 3,5 dl fint rågmjöl
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 tsk salt
  • 3 msk rapsolja till jäsbunken

Tillagning

  1. Mät upp vetemjöl, rågmjöl, surdeg, smulad jäst och vatten i en stor degbunke.
  2. Knåda degen i maskin ca 5 minuter eller för hand ca 10 minuter.
  3. Tillsätt salt, pumpafrön och solrosfrön och knåda ca 3 minuter till.
  4. Smörj en stor bunke med lite olja.
  5. Lägg över degen i bunken med olja och täck över med lock eller gladplast.
  6. Jäs degen i två timmar. Efter en timme tar du lite mjöl på fingrarna och viker upp kanterna upp över brödet några gånger så du får in lite luft i brödet.
  7. Ta upp degen på ett mjölat bakbord.
  8. Har du jäskorgar så mjölar du dem. Dela degen i förslagsvis tre delar och forma hastigt till runda bröd. Lägg jäskorgarna. Täck över med ren kökshandduk.
  9. Har du inga jäskorgar kan du hastigt forma degen till valfria bröd som runda bröd, limpor, avlånga bröd likt baguetter, lägga i annan brödkorg eller skära ut till rustika frallor eller småbröd. Lägg på mjölat bakplåtspapper och jäs övertäckta med ren kökshandduk.
  10. Låt bröden jäsa ytterligare 2 timmar eller till dubbel storlek.
  11. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Sätt in den plåt du ska grädda på. Använder du baksten kan du sätta in den så den blir varm.
  12. Använder du jäskorg så stjälp försiktigt upp bröden upp och ner från korgarna på ett bakplåtspapper. För sedan över till varma plåten från ugnen. Har du ej använt jäskorg så kan du förslagsvis föra över bröden på det bakplåtspapper du jäst bröden på till den varma plåten på direkt.
  13. Sätt in bröden i mitten av ugnen. Sänk värmen till 230 grader. Grädda bröden i 22-25 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  14. Ta ut och låt svalna på galler för en hård skorpa eller under bakduk för en mjuk skorpa.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-15

Tillbehör och liknande recept:

Lär dig baka supergott surdegsbröd

Lär dig baka goda, nyttiga, luftiga och hållbara surdegsbröd. Surdeg har vi använt sedan brödets början...