Pilaffris med fänkål

Introduktion och förberedelse

Pilaffris med fänkål, paprika och lök. Ett smakrikt ris med grönsaker i ett som passar som tillbehör till de mesta som ex. kyckling, fisk, korv eller halloumi med mera.

Grönsaksbuljong kan du laga själv eller så kan du ta en buljongtärning (gärna ekologisk) och vatten.

5 portioner pilaffris med fänkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl basmatiris
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika - vanlig eller spetspaprika
  • 1/2 fänkål
  • 3 krm salt
  • 8 dl grönsaksbuljong

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skölj och skär paprika i små tärningar. Rensa och dela fänkålen i klyftor. Skär bort den hårda inre stammen och skär fänkålen i små tärningar.
  2. Fräs grönsakerna i en kastrull med oljan några minuter.
  3. Tillsätt ris samt salt och vänd runt samt fräs någon minut.
  4. Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) samt rör om.
  5. Koka upp pilaffriset under lock. Sänk värmen och ta eventuellt bort kastrullen från plattan en stund om det fortsätter stormkoka.
  6. Koka riset på låg värme under lock i 15-20 minuter eller enligt rispaketet. Smaka på det så att det är färdigkokt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.